IS-TALSMANN: En skjermdump fra en video lastet opp på YouTube den 8. juli 2012 viser Abu Muhammad al-Adnani ved siden av et Al-Qaida-tilknyttet flagg på et ukjent sted.
IS-TALSMANN: En skjermdump fra en video lastet opp på YouTube den 8. juli 2012 viser Abu Muhammad al-Adnani ved siden av et Al-Qaida-tilknyttet flagg på et ukjent sted. Foto:,Afp

Han holdt talen som fikk PST til å reagere

INNENRIKS

- Drep alle vantro, uavhengig av om han er fransk, amerikansk eller fra noen av de andre allierte landene, sa IS-talsmann Abu Muhammad al-Adnani tidligere i år.

Publisert: Oppdatert: 05.11.14 15:59

Talen der al-Adnani kommer med oppfordringen om å drepe statsborgere fra land som deltar i kampen mot Den islamske staten (IS) i Irak ble kjent 21. september.

Onsdag offentliggjorde PST en ny trusselvurdering som slår fast at det er økt fare for terroranslag på norsk jord, med følgende begrunnelse:

– I september i år publiserte ISIL en tale hvor terrororganisasjonen oppfordrer sine tilhengere til å gjennomføre angrep i alle land som er en del av den USA-ledede alliansen mot ISIL. I talen oppfordrer ISIL spesifikt til angrep mot militært personell samt medlemmer av politi-, sikkerhets- og etterretningstjenester, skriver PST på sin hjemmeside.

I forbindelse med en pressekonferanse onsdag formiddag bekreftet PST at talen de henviser til er fra 21. september.

- Mot forsvar og politi

Ifølge CNN, som referer store deler av al-Adnanis tale, var det første gang terrororganisasjonen spesifikt oppfordret til slike angrep. VG har også lest den engelske oversettelsen av talen, som skal være sendt ut av IS selv.

Både PST-sjef Benedicte Bjørnland og politidirektør Odd Reidar Humlegård har presisert overfor VG at trusselen er en annen enn den Norge opplevde i sommer.

– Det er ikke slik at befolkningen har fått et skjerpet trusselnivå rettet mot seg. Det er mot forsvar og politiet. Det er en viktig forskjell, sier politidirektør Humlegård.

- Fyll veiene med eksplosiver

al-Adnani virker imidlertid å være noe likegyldig til hvem eventuelle angrep går ut over, så lenge de blir rettet mot personer som har statsborgerskap i land som deltar i kampen mot IS.

– Ikke be noen om råd og ikke etterspør en dom. Drep de vantro uansett om han er sivil eller militær, for de har de samme normene. Begge er vantro. Begge fører krig, sier han i talen.

- Amerikanere og europeere, Den islamske staten startet ikke en krig mot dere, som deres myndigheter og media prøver å få dere til å tro. Det er dere som startet overtredelsene mot oss, og dermed fortjener skyld og må betale en dyr pris.

IS-talsmannen går også i detalj på hvordan IS-sympatisører bør gå til verks.

– Fyll veiene med eksplosiver. Angrip basene og hjemmene deres. Kutt av hendene deres, og la dem ikke føle seg trygge. Jakt på dem. Gjør livene deres om til frykt og flammer. Fjern familiene fra hjemmet, og spreng huset.

- Kan helt sikkert inspirere til å utføre terror

VG avslørte i forrige uke at det lå an til en beslutning om å sende over hundre soldater til den USA-ledede koalisjonen mot IS i Irak – pluss inntil 75 soldater i NATOs nye styrke i Afghanistan fra nyttår. Under en pressekonferanse dagen etter ble opplysningene bekreftet av regjeringen.

Dermed inngår Norge i den gruppen land som al-Adnani i september oppfordret til angrep mot.

- Norges bidrag kan av andre oppfattes som at vi har gått inn i krigen. IS har klart å rekruttere så mange og fått så stor sympati i så mange grupper i vesten og hele den islamske verden. Hvis de kan inspirere folk til å reise ned, kan de helt sikkert inspirere til å gjøre terrorangrep også. Det er ikke en urimelig slutning, sa Ståle Ulriksen ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) til VG kort tid etter at den nye trusselvurderingen fra PST ble offentliggjort.

Angrep Canadas parlament

Flere land har vært på tå hev etter oppfordringene fra IS. Det har også vært spekulert rundt om mannen som stod bak angrepet mot Canadas parlament og drapet på en soldat i Ottawa 22. oktober, sympatiserte med IS.

Det skal ha vært terrororganisasjonen som publiserte et bilde av Michael Zehaf-Bibeau på Twitter kort tid etter terrorhandlingen. 32-åringen skal også ha vært i Ottawa for å skaffe seg pass, slik at han kunne reise til Syria.

Mandag samme uke kjørte en radikalisert ungdom i Quebec på to soldater, hvorav den ene døde. Politiet sier at de ikke har funnet noen link mellom de to angrepene.

Her kan du lese mer om