KLARE: Dette er et av rommene på Ullevål universitetssykehus som står i beredskap til å ta i mot ebola-pasienter. Hjelpepleier Lena Wahlberg må iføre seg spesialverneutstyr hvis hun skal behandle ebola-smittede pasienter på høyrisikoisolatet. Foto:Trond Solberg,VG

Slik forbereder Norge seg på ebola

ULLEVÅL (VG) Dersom en ebola-smittet person skulle komme til Norge, stenges høyrisikoisolatet på Ullevål universitetssykehus helt av for omverdenen.

 • Jenny-Linn Lohne

Artikkelen er over seks år gammel

- Rommet er hermetisk lukket. Vinduene kan ikke åpnes. Her er det pottetett, sier hjelpepleier Lena Wahlberg til VG.

Hun er en av de mange helsearbeiderne i Norge som skal trå til dersom det skulle komme en ebola-smittet person til Norge. Hun jobber på høyrisikoisolatet på Ullevål universitetssykehus, hvor det er en hel gang satt av til å ta seg av pasienter med høy smittefare. Der finnes flere isolater og en operasjonssal som kan stenges fullstendig av.

I tillegg er helsearbeiderne trent opp i bruken av de gule beskyttelsesdressene, slik at de skal kunne håndtere pasienter med ebola-smitte uten å sette seg selv i fare.

- Hvis vi får en pasienter som kan være ebola-smittet, vil det utløse K2 eller K3 risikoalarm. Da stenger vi ned hele gangen med ståldørene, sier Wahlberg.

«Point of entry»

For norske helsemyndigheter er i beredskap, selv om nordmenn foreløpig ikke frarådes å reise til Guinea, Liberia og Sierra Leone - som er sterkt rammet av ebola-utbrudd. Og det regnes som en mulighet at en reisende, infisert med ebola-viruset, kommer inn i landet.

Ved Folkehelseinstituttet regner de med at dette vil skje enten via luftfart eller skipstrafikk. Det kalles «point of entry» i beredskapsplanen. Skulle det oppdages en potensielt smittet om bord et fly, finnes det strenge retningslinjer for hvor de kan lande.

Se grafikk nederst i saken!

– Da skal de lande på et sted som har et planverk og kompetanse til å håndtere det. Det er flyplassene i Oslo, Bergen eller Tromsø, sier lege og avdelingsdirektør for infeksjonsovervåkning ved Folkehelseinstituttet, Karin Rønning, til VG.

Dernest vil flyet isoleres og pasienten tatt hånd om av spesialtrent helsepersonell.

Rett på isolat

– I de fleste tilfellene vil pasientene bli flyttet NBC-senteret ved Ullevål universitetssykehus i Oslo. De har maksimal tilgang på beskyttelsesutstyr og isolater. De har også kontakt med tilsvarende sentre og laboratorier i utlandet som må stille diagnosen, sier Rønning.

På Ullevål skal en spesiallaget ambulanse kjøre pasienten direkte til en egen inngang på isolatet, for å forhindre smitte på sykehuset. Der må alt som pasienten er i kontakt med, helsepersonell, sengetøy, utstyr og senger, spesialrenses i høyteknologiske rom.

– Der vil alle som er i nærkontakt med pasienten være iført drakter, briller, hansker og luftsmittebeskyttelse. Så vil det bli tatt prøver som blir sendt til et laboratorium i ved Karolinska universitetssykehus i Sverige, sier Rønning.

FORBEREDT: Karin Rønning ved avdeling for infeksjonsovervåking på Nasjonalt folkehelseinstitutt mener det ikke er umulig at en ebola-smittet kan komme til Norge, men tror helsevesenet er godt rustet til å ta i mot eventuelle pasienter. Foto:Privat,

Til nå er ingen i Norge behandlet for ebola-smitte, men Rønning utelukker ikke at det kan komme til å skje.

– Det er ingen umulighet at det kommer en ebolasmittet til Norge. Og pågår utbrudd i Vest-Afrika over tid vil det sikkert skje at det kommer en smittet.

Hun føler seg sikker på at Norge er rustet til å ta imot opptil flere smittede.

– I Norge har vi alt det utstyret som trengs. Kommer det 1000 syke samtidig har vi nok ikke det der og da. Men kommer det fem eller ti stykker, er ikke det noe problem for norsk helsetjeneste i en akuttsituasjon.

BAKGRUNN: Plan Norge: Ebola-utbruddet er ute av kontroll

Folkehelseinstituttet mener det er mest sannsynlig at en smittet som kommer til Norge, har jobbet som bistandsarbeidere i de rammede landene, men forteller at de som kommer hjem ikke har noen generell meldeplikt.

- Det er ofte store profesjonelle organisasjoner som sender ut folk. De har veldig gode rutiner for å følge opp sine ansatte. Vi er nok mer bekymret for mindre grupper, som misjonærer og andre frivillige som vil yte bistand, hvor noen vil være helsepersonell. De kjenner kanskje ikke til de grunnleggende reglene for smitte og beskyttelse, sier Rønning.

Øver på flyplassene

Siden et fly med en ebola-smittet vil bli dirigert til enten Oslo, Bergen eller Tromsø, øver flyplassene jevnlig på å ta imot et smittefarlig fly.

– Vi parkerer da flyet på en isolert plass av terminalen og holder det lukket frem til medisinsk personell overtar ansvaret, sier Lasse Vangstein, som er pressetalsmann for Oslo Lufthavn.

Han forteller at flyplassen allerede har opplevd en falsk melding om at en ebola-smittet var på vei til OUS.

– Vi har ved en tidligere anledning fått en melding om et fly med en mulig smittefare var på vei og da ble disse prosedyrene iverksatt.

Må finkjemme flyet

Det er helseetaten i de aktuelle kommunene som har ansvaret for å frakte den smittede til sykehus og ta seg av smittefaren.

– Alt og alle som har vært på flyet må håndteres på en spesiell måte. Det inkluderer personell om bord, flyet som må vaskes av spesialister, innholdet i toalettanken, bagasje og avfall, sier Aslak Sverdrup. Han er lufthavndirektør ved Bergen lufthavn.

Det har ikke lykkes VG å komme i kontakt med ledelsen på Tromsø lufthavn.

Foto: ,

Mer om

 1. Ebola

Flere artikler

 1. Slik takler Norge ebola-smitten

 2. Pluss content

  Kriseapparat kan ta imot ebola-smittede

 3. Kommuner med flyplass må ha egen smittevakt

 4. Er i beredskap: Dette skjer hvis en ebola-smittet kommer til Norge

 5. Slik er Norges ebola-beredskap

 6. Slik skal den ebolasyke kvinnen behandles

Fra andre aviser

 1. - Kan ikke slå full ebola-alarm fordi det er en forkjølet person ombord

  Aftenposten
 2. Haukeland er forbredt på ebola

  Bergens Tidende
 3. Tidligere smittevernoverlege advarer mot for dårlig smittevern mot ebola

  Aftenposten
 4. Norsk kvinne ebola-smittet

  Aftenposten
 5. Ebolafrykten sprer seg i Europa

  Aftenposten
 6. Hit fraktes den smittede kvinnen

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder