Øyenvitne: - Det var som fire nyttårsaftener

Lastebil med 15 tonn sprengstoff gikk i luften etter brann

Arbeidsdagen tok en uventet vending for byggmester Ketil Olsen da en lastebil med sprengstoff eksploderte i nærheten av der han jobber tirsdag ettermiddag.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Etter at den hadde stått i brann i om lag to timer gikk lastebilen nord for Mosjøen i Nordland i luften med et kjempesmell. Bilen var lastet med om lag 15 tonn sprengstoff. Mellom 30-40 mennesker ble evakuert fra steinbruddet hvor brannen oppstod og området rundt.

LESERVIDEO: Her eksploderer lastebilen med 15 tonn sprengstoff

- Kona mi ringte og spurte om vi var evakuert, siden lastebilen ikke sto så langt unna her, kanskje halvannen mil, forteller Ketil Olsen (48).

Han sto i døråpningen og kunne selv se flammene. Ifølge lydhastighetskalkulatoren stod Olsen omlag 2,75 kilometer unna.

- Så tenkte jeg at jeg skulle filme det og så smalt det. Og det smalt godt, du kan si det var som fire nyttårsaftener, sier byggmesteren, som tok det hele med stoisk ro og latter.

HAR DU BILDER, VIDEO, TIPS ELLER INNSPILL?2200@VG.NO || SMS/MMS til 2200 || TLF: 22000000

- Vi visste jo hva det var, at det var en lastebil med sprengstoff som sto i brann. Men vi er såpass langt unna at det var ikke noe problem.

Kan være flere eksplosiver

Statens vegvesen forteller at området rundt brannstedet vil være sperret av frem til i morgen tidlig - først da vil det bli tatt en avgjørelse på om mannskaper skal ta seg inn.

Årsaken er frykten for nye eksplosjoner

- Det er grunn til å tro at det fortsatt finnes mer udetonert sprengstoff i området, sier byggeleder for Statens vegvesen på stedet, Rainer Smedseng.

BILDESPESIAL: Lastebil eksploderte - mange evakuert

Ruben Jakobsen og familien bor i de nærmeste husene til eksplosjonen.

- Vi ble evakuert av entreprenørfirmaet og forlot gården umiddelbart, sier Ruben Jakobsen til VG.

- Frykter det er vårt hus som brenner

Han bor få hundre meter fra lastebilen. I nabohuset bor familien. Brennende nedfall etter eksplosjonen har satt fyr i et hus.

- Vi frykter at det enten er vårt eller faren våres hus. Jeg tar det som et godt tegn at politiet ikke har ringt oss ennå, sier Jakobsen til VG klokken 17.10.

De har evakuert mange ganger i forbindelse med sprengningsarbeidet på stedet, men aldri har det vært like dramatisk.

- Etter at vi evakuerte, var vi i barnehagen og hentet ungene. Vi var langt unna, men så lysglimtet godt, og da fryktet vi litt for skadene.

I nærheten av bolighuset som står i full fyr, ligger en grisefjøs med 1500 griser, skriver NRK.

- Man tenker på alt man kanskje har mistet. Vi har en stor grisefjøs i nærheten, og det er kanskje det verste. Materielle ting kan erstattes, men ikke dyrene, fortviler Jakobsen.

Sikkerhetssone

Det er opprettet en sikkerhetssone på en kilometer etter at brannen ble meldt inn.

LYSSKUE: En enorm ildkule steg til værs etter at lastebilen eksploderte. Den var lastet med 15 tonn sprengstoff, men det er foreløpig usikkert hva som eksploderte. Foto: KETIL OLSEN

- Vi kjente ikke noe trykk, men det brenner der borte ennå, forteller Olsen, som jobber som byggmester i Astra Bygg og Entreprenør AS.

For tiden jobber han på Drevjemoen leir.

Helgeland politidistrikt bekrefter i en pressemelding at det har vært en eksplosjon i lastebilen, men foreløpig har ingen kunnet ta seg inn til stedet. Det kan være flere eksplosiver i området.

- Høyst sannsynlig er det lastebilen med eksplosivene som har gått i lufta. I følge innsatsleder på stedet har brennende nedfall etter eksplosjonen satt fyr i et hus. Vi vet ikke om eksplosjonsfaren er over, heter det i pressemeldingen.

Vefsn kommune har opprettet samlingspunkt for evakuerte ved Norlandia Hotell Lyngengården.

Politiet melder at så langt de vet har ingen personer kommet til skade, men sier at området er evakuert.

- Enormt stjerneskudd

Fotograf Frode Meosli var på vei mot stedet da det smalt.

- Jeg så det når jeg kom kjørende, det var tydelig at det brant en plass. Så kom det et enormt stjerneskudd og en skikkelig eksplosjon. Det lyste opp hele himmelen og det kom et drønn som både kjentes og hørtes, forteller han.

Meosli anslår at han var i underkant av en mil unna det lastebilen eksploderte.

- Jeg tenkte umiddelbart at jeg måtte få opp kamera og mobil, men det var over før jeg fikk stoppet bilen, sier fotografen.

Vitne: - Kjente lufttrykket

Iselin Målvatn (27) kjørte i bil flere kilometer fra lastebilen da hun opplevde eksplosjonen.

- Det var som en gigantisk nyttårsrakett. Det var helt sykt. Vi så røyken og kjente lufttrykket da vi satt i bilen, forteller hun til VG.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder