FAKSIMILE: Bildet av det aktuelle vinduet hentet fra boken Hvem drepte Jan Wiborg av Knut Lindh. Foto:Frode Hansen,VG

Ny bok om Wiborgsaken: Overbevist om at varsleren Jan Wiborg ble drept

Hevdet politikerne ble ført bak lyset da de vedtok

Gardermoen som hovedflyplass

Varsleren Jan Wiborg tok sitt eget liv ved å hoppe
ut gjennom et hotellvindu i København i 1994, fastslo både politiet og Smith-kommisjonen. Forfatter og journalist Knut Lindh mener nye opplysninger viser at Wiborg umulig kan ha kommet seg gjennom et dobbelt termopanvindu på egenhånd.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

I boken «Hvem drepte Jan Wiborg», mener forfatter Knut Lindh å påvise at den kjente ingeniøren og varsleren Jan Wiborg ble utsatt for et drap tidlig på morgenen den 21. juni 1994.

Bakteppet for hendelsen er den største og mest omstridte politiske saken i Norge i årene forut. Striden om Norges nye hovedflyplass skulle ligge på Gardermoen eller Hurum, splittet både Stortinget og folket. Arbeiderpartiet som hadde regjeringsansvar, la betydelig prestisje i at Gardermoen var riktig stedsvalg for en ny hovedflyplass etter Fornebus nedleggelse.

Etter at Stortinget først vedtok Hurum som ny hovedflyplass, ble den endelige beslutningen likevel Gardermoen etter en knallhard politisk omkamp der Arbeiderpartiet brukte all sin makt og tyngde.

DØD: Jan Wiborg. Foto:Stein Bjørge,Aftenposten

Nye vær- og tåkemålinger som ble utført, viste at Hurum ofte var utsatt for tåke og dårlig sikt. Jan Wiborg, som var sivilingeniør og ekspert på kvalitetssikring, ble engasjert av en gruppe Hurum-tilhengere for å revidere den offentlige vær- og tåkerapporten om Hurum. Han konkluderte 31. mai 1991 med at måleinstrumentene var manipulert slik at de viste dårligere sikt enn det som var realiteten. Wiborg hevdet også at de ansvarlige for den offentlige værrapporten hadde motarbeidet dem som skulle vurdere kvaliteten på målingene.

Ble oppslukt av tåkemålingene

Knut Lindh beskriver i boken at Wiborg etter hvert ble helt oppslukt av arbeidet med tåkemålingene. Men han opplevde at statens egne eksperter og samferdselspolitikerne på Stortinget trakk hans undersøkelser av tåkemålingen i tvil.

Han truet med å fortelle hvem han mente som førte politikerne bak lyset, før han noen dager senere dro til København. Da dansk politi ble varslet om at Wiborg lå døende på bakken utenfor hotellet, slo de raskt fast at han hadde begått selvmord. Norsk påtalemyndighet sa seg enig, og seks år senere nedsatte Stortinget Smith-kommisjonen med jusprofessor Eivind Smith som leder. Også kommisjonen slo fast at Wiborg hadde tatt sitt eget liv.

Det knuste vinduet

Forfatter Knut Lindh mener kommisjonen tegnet et bilde av Wiborg som paranoid og suicidal, og hevdet han reiste til København for å ta sitt eget liv.

I stedet mener Lindh at mye tyder på at noen var sammen med Wiborg på hotellrommet. En eller flere personer som slo ut den dobbelte termopanruten med en tung gjenstand eller ved å kaste Wiborg mot vinduet med så stor kraft at det ble knust.

– Jan Wiborg var hverken stor, sterk eller veltrent. Dessuten taler to forhold imot at han skal ha greid å kaste seg mot vinduet med så stor kraft at det ble knust: Vinduet sitter så lavt nede på veggen at han nærmest måtte ha stupt ned mot det for å få kraft nok. For øvrig ville den tredve centimeter dype vinduskarmen ha vært til hinder for en slik bevegelse, skriver Lindh. Han støtter seg på vurderinger fra glasseksperten Martin Borg, som sier det skal veldig mye til å slå sprekker eller hull i et to lags termovindu uten noe tungt å slå med.

Borg mener etter å ha sett politiets bilder av vinduet, at de to vindusglassene ble slått ut samtidig, noe som krever stor slagkraft. Ingen gjenstander som kunne vært brukt til å knuse ruten, ble funnet på hotellrommet eller utenfor.

– Måtte ha knust det innerste glasset først

– Dersom en person skulle gjøre dette alene ved hjelp av muskelkraft, måtte han først knuse det innerste glasset. Deretter måtte han ha plukket ut glassbitene fra rammen for å få slått ut det ytterste glasset. Men da ville det han blitt liggende igjen en masse glass på gulvet inne i rommet, sier Borg i boken.

Ifølge politirapporten var det glassrester « i vinduet», men det står ingenting om glasskår på gulvet på hotellrommet og det fremkommer heller ikke rester av glass på politiets bilder fra rommet.

– Martin Borg avviser ikke muligheten for at en person kan knuse en slik rute ved å kaste seg mot vinduet. Men for å knuse begge glassene samtidig, krever det stor kraft og tyngde, ifølge glassrute-eksperten.

Mandag møter Jan Wiborgs sønn, Daniel Wiborg opp på Kagge forlags lansering av boken «Hvem drepte Jan Wiborg?» - for å fortelle om sin opplevelse av farens plutselige død for 20 år siden.

– Etter mitt syn viser omstendigheten ved hans død at han ikke begikk selvmord eller var utsatt for noen ulykke, skriver sønnen i bokens forord.

Hverken forfatter Knut Lindh eller Daniel Wiborg ønsker å uttale seg om boken før utgivelsen mandag.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder