BOKAKTUELL: Marit Christensen sier hun ble kjent med Wenche Behring Breivik ved en tilfeldighet. Til høsten kommer boken om terroristens mor. Foto: Espen Rasmussen

Marit Christensen har skrevet bok om Wenche Behring Breivik

I ytterste hemmelighet har den tidligere NRK-profilen Marit Christensen (64) samarbeidet med moren til Anders Behring Breivik om et bokprosjekt.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL


Ifølge journalisten og forfatteren hadde hun i ett år nesten daglig kontakt med Wenche Behring Breivik, som aldri uttalte seg i offentligheten før hun døde av kreft 22. mars i år, nøyaktig ett år og åtte måneder etter terroraksjonen.

- Jeg har gått gjennom hele morens liv, fra vugge til grav. Jeg har skrevet om hennes følelser og reaksjoner overfor Anders Behring Breivik, helt fra han var barn. Historien ble ikke borte med henne, men eksisterer fortsatt, forteller Christensen i dagens VG Helg.

Les hele intervjuet med Marit Christensen i dagens VG Helg og i VG+

Nesten ingen visste om prosjektet

Boken planlegges utgitt på Aschehoug forlag til høsten.

- Jeg kan bekrefte at det kommer en bok skrevet av Marit Christensen med tittelen: «Moren». Den er fortsatt under arbeid, men vi ser for oss utgivelse en gang i løpet av høsten, sier Kari J. Spjeldnæs, forlagsdirektør i Aschehoug.

MOR OG SØNN: Moren til Anders Behring Breivik, Wenche Behring Brevik (innfelt), døde på en helseinstitusjon i mars i år. Foto: Scanpix/Privat


Marit Christensen forteller at hun gjorde de fleste intervjuene med Wenche Behring Breivik i sin egen leilighet på Skøyen. Andre ganger møttes de hos Wenche Behring Breivik, som bare bodde åtte minutters gange unna. Flere av samtalene ble tatt opp med lydopptaker.

- Dette bokprosjektet har vært så hemmelig at bare en håndfull personer har visst om det, sier Christensen.

- Unik i historien

Hun beskriver sin relasjon til Wenche Behring Breivik som en blanding av terapeut, støtte, fortrolig og journalist.

Les hele artikkelen i dagens VG Helg. Foto:

- Samtidig som vi møttes første gang, fikk hun vite at hun hadde kreft. Hun skulle opereres, men så kunne ikke legene operere. Dette fikk hun på toppen av sjokket etter 22. juli. Jeg kunne ikke annet enn å synes veldig synd på henne, sier Christensen.

- Hun var et menneske som ble utsatt for ekstreme belastninger. Det er ingen som har hatt den samme belastningen som henne i Norge. Hun er unik i historien.

- Bebreidet hun seg selv for det Anders Behring Breivik hadde gjort?

- Nei. Aldri.

HEMMELIG: Bare en håndfull mennesker har visst om Marit Christensens bokprosjekt med Anders Behring Breiviks mor. Foto: Espen Rasmussen

Samfunnsoppdrag

Christensen forteller at hun kom i kontakt med Wenche Behring Breivik ved en tilfeldighet.

- Hva synes hennes familie om at du skriver bok?

- Det vet jeg ikke.

- Det er gitt ut flere bøker om Anders Behring Breivik. Hvorfor trenger vi også en bok om moren hans?

- Det er et samfunnsoppdrag: Hvem var denne moren, som opplagt var en viktig person i Anders Behring Breiviks liv? Hva slags oppvekst fikk han? Hva var alt dette, som vi bare har sett en flik av?

Les også: Breiviks stefar: - Hun har levd med enorme påkjenninger

Til VG Helg sier Ragnhild Torgersen, som var morens advokat helt frem til hun døde:

- Dette er ikke modent for kommentar fra min side. Jeg kan ikke kommentere innholdet i en bok, som ikke er kommet ut ennå.

LES HELE ARTIKKELEN HER

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder