Sør-Trøndelag får landets første dyrepoliti

Landbruksministeren: – En stor dag for alle som er opptatt av dyrs rettigheter

Sør-Trøndelag politidistrikt får en egen dyrekrim-gruppe som et prøveprosjekt i tre år.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Tre personer skal arbeide i denne enheten, blant dem en dedikert etterforsker og en påtalejurist.

– Dette vil bidra til at kunnskapen i politiet styrkes, og at flere saker som omfatter vold og annen kriminalitet mot dyr blir etterforsket og ført for domstolene, heter det i en pressemelding fra Landbruksdepartementet.

Det har vært stor debatt rundt om Norge skal få dyrepoliti. I januar ble det kjent at regjeringen, for første gang i historien, skal teste det ut.

Mattilsynet har i lang tid ønsket å prøve ut en ordning med dyrepoliti. Sommeren 2013 foreslo tilsynet å prøve ut et eget dyrepoliti etter svensk modell.

Politiet har tidligere sagt til VG at de ikke ønsker dyrepoliti.

Også mot mennesker

– Forskning indikerer at en del av dem som utfører kriminalitet mot dyr, også utfører kriminalitet mot andre mennesker, enten det er partnere, barn eller andre. Så dette er viktig for å forebygge og bekjempe vold i samfunnet og i familien, sier landbruksministeren.

Prøveprosjektet ble presentert på en pressekonferanse mandag ettermiddag der justisminister Anders Anundsen (Frp) og Frp-leder og finansminister Siv Jensen var til stede, i tillegg til landbruksministeren.

Helhetlig ansvar

– Dette er en stor dag, for dette saksfeltet har i lang, lang tid falt mellom ulike stoler, og det er ingen som har tatt det helhetlige, koordinerende ansvaret for å sikre at en skal følge opp dyrekriminalitet på en skikkelig måte, sier justisministeren.

Mattilsynet region Midt skal dessuten opprette et eget krimteam som får ansvar for samarbeid med politiets gruppe i de mest alvorlige sakene. Dette teamet skal bestå av to personer med spesielt god kompetanse på dyrekriminalitet.

Prosjektet vil vare i tre år og skal evalueres underveis.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder