TIGGER: Den polske statsborgeren Walenty Malinowski (63) fotografert mens han tigget etter penger i Oslo sentrum i februar i år. FOTO: HELGE MIKALSEN/VG Foto:Helge Mikalsen,VG

Blir forbudt å tigge i hele landet

Regjeringen inngår tigge-avtale med Senterpartiet

Det blir opp til hver enkelt kommune å avgjøre om det skal
bli forbudt å tigge på åpen gate nå, men allerede neste år kan det bli nasjonalt forbud.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

I flere timer har regjeringspartiene Høyre og Fremskrittspartiet tirsdag forhandlet med Senterpartiet for å danne flertall for et tiggeforbud.

Forhandlet på overtid

Frps Ulf Leirstein, Høyres Peter Christian Frølich og Senterpartiets Jenny Klinge har til det siste forhandlet om hva forbudet skal gå ut på.

- Det blir en avklaring i løpet av ettermiddagen, sier en ordnknapp Frølich til VG på vei inn til møte i Justiskomiteen på Stortinget.

Stridsspørsmålet har vært om det skal bli et nasjonalt eller åpnes kun for lokale forbud.

Etter det VG kjenner til har Senterpartiet gått med på at det åpnes for lokale tiggeforbud nå mot at regjeringen forplikter seg til å forberede et nasjonalt tiggeforbud.

Et slikt forbud kan bli vedtatt av Stortinget allerede neste år.

Haste-forbud

Dermed kan kommunene som ønsker det «haste-innføre» et tiggeforbud trolig allerede i sommer.

Byrådsleder i Oslo, Stian Berger Røsland, gleder seg over enigheten mellom regjeringspartiene og Senterpartiet, og hilser et nasjonalt tiggeforbud velkommen.

- Jeg registrerer at Stortinget ser ut til å åpne for lokale tiggeforbud fra 1. juli, men så vidt jeg kan se er det per dags dato ikke flertall i bystyret i Oslo for å innføre dette. Det er bare Høyre og Frp lokalt som har gått inn for dette, og dermed må vi vente på det nasjonale forbudet som kommer neste år, sier Røsland til VG.

Høyre og Frp var mot

I utgangspunktet er både Høyre og Frp tilhengere av et nasjonalt forbud. Derfor ble mange overrasket da de to partiene i sin regjeringsplattform kun gikk inn for kommunale tiggeforbud.

Kristelig Folkepartis justispolitiske talsmann Kjell Ingolf Ropstad reagerer med skuffelse og overraskelse på tigge-avtalen.

- Dette virker mer som rydding av gatene enn omtanke for mennesker i nød. Dersom problemet er kriminalitet eller forstyrrelse av ro og orden så har politiet virkemidler mot dette. Når problemet er fattigdom løses ikke det ved forbud mot tigging. Det vil fortsatt komme mennesker til Norge som ikke vil lykkes med å få arbeid - uten mulighet til tigging frykter jeg at de i verste fall vil ty til kriminalitet for å få råd til å overleve, sier Ropstad.

Også regjeringens andre samarbeidsparti Venstre reagerer sterkt.

- Det er svært forstemmende at den første saken regjeringspartiene Høyre og Frp bryter med Venstre og KrF på er av en så skammelig usosial karakter. Jeg er også svært skuffet over at Senterpartiet stiller opp for å ta de svakeste på denne måten, sier Venstres justispolitiske talsperson Iselin Nybø.

De tre partiene har innkalt til en pressekonferanse i Stortinget klokken 17.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder