FIKK BREV: Statsminister Jens Stoltenberg, her på besøk i Lofoten med kona Ingrid Schulerud og Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt, har fått brev fra afrikanske miljøorganisasjoner med krav om å verne havområdene. Foto: Terje Mortensen

Afrikanske miljøorganisasjoner vil verne Lofoten

La oljen ligge utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja, krever afrikanske miljøorganisasjoner i et brev til statsminister Jens Stoltenberg (Ap).

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Miljøorganisasjonene som står bak brevet, inngår i den afrikanske avdelingen av miljønettverket Oilwatch og er fra Nigeria, Ghana, Mosambik, Togo, Mauritius, Sudan, Uganda, Sør-Afrika, Elfenbenskysten, Kamerun, Mali, Chad og Tanzania, opplyser internasjonal leder Yngvild Lorentzen i Naturvernforbundet til NTB.

Hun sier at forbundet kjenner innholdet i brevet fordi organisasjonen har hjulpet de afrikanske søsterorganisasjonene med å sende det.

I brevet vises det ifølge Naturvernforbundet til Det internasjonale energibyrået (IEA), som har fastslått at fem seksdeler av alle oppdagede fossile energikilder må bli liggende i bakken dersom vi skal unngå katastrofale klimaendringer.

Norge har vært pådrivere for regnskogsbevaringsprosjektet REDD gjennom FN, og samarbeider direkte blant annet med Tanzania for å bevare uberørt regnskog for klimaet og artsmangfoldets skyld.

Nå håper afrikanske miljøvernere at Norge også vil bidra ved å verne noen av sine havområder:

- Jens Stoltenberg, du har selv sagt at det ikke trengs noen teknologi for å la våre skoger stå uberørt. Vi vil minne deg på at det å la olje ligge i bakken heller ikke krever noe teknologi, skriver Oilwatch-deltakerne i brevet, ifølge Naturvernforbundet

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder