STARTET HER: I denne togvognen på et lokaltog mot Lillestrøm skal det som ifølge siktelsen var det første av flere overgrep ha startet. Tiltalen blir derimot seksuell omgang med mindreårig. Foto:Frode Hansen,VG

Kameratgjeng slipper gjengvoldtekt-tiltale

De tre mennene ble i fjor fengslet, siktet for gjengvoldtekt av en ung jente. En helhetsvurdering av bevisene gjør at de tre nå vil bli tiltalt for seksuell omgang med mindreårig.

  • Cathrine Ekehaug
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Vi mener at bevisene ikke holder for tiltale av gruppevoldtekt. Jeg kan ikke gå inn i detaljer, men det er en helhetsvurdering av samtlige bevis i saken, sier statsadvokat Cecilie Schløsser Møller til VG.

Hun forteller at selv om de mener bevisene ikke holder for gruppevoldtekt, betyr ikke det at de mener jenta lyver. Det vil fortsatt være flere skjerpende omstendigheter, selv om det ikke kan bevises at det var en gruppevoldtekt, opplyser statsadvokaten.

Statsadvokat Cecilie Schløsser Møller Foto:,

– Det er en grov utnyttelse av henne, sier Schløsser Møller.

Pågrepet i september i fjor

Tre kamerater på 18, 19 og 21 år ble i september i fjor siktet for å ha gruppevoldtatt en jente tidlig i tenårene fra østlandsområdet. Politiet mente da at jenta ble utsatt for brutale overgrep, som startet med at en 18-åring forgrep seg på henne på et lokaltog fra Oslo S.

Kameratene ble etter pågripelsene siktet etter straffelovens paragraf 192, tredje ledd. Strammerammen er på inntil 21 år.

De tre nektet straffskyld og hevdet det var frivillig.

Nå er det altså klart at de tre mennene ikke vil bli tiltalt for gruppevoldtekt.

Ifølge tiltalebeslutningen fra statsadvokaten i Oslo, tiltales de etter straffelovens paragraf 196, første ledd: Seksuell omgang med barn under 16 år. Strafferammen er på inntil 6 år.

Bistandsadvokaten er rystet

Bistandsadvokat til den unge jenta, Gunhild Lærum, har i dag varslet sin klient om tiltalebeslutningen. Lærum sier til VG at hun er rystet over tiltalebeslutningen.

Bistandsadvokat Gunhild Lærum Foto:Roger Neumann,VG

– Jeg er veldig skuffet. Det er veldig overraskende og uforståelig at det har blitt slik, ut ifra etterforskningen og bevisene som foreligger, sier Lærum.

Hun er også svært bekymret for hvilke signaleffekter dette vil ha, særlig for unge jenter.

– Ut ifra måten og metodene som ble brukt av flere i fellesskap for å utnytte en ung tenåring, er dette vanskelig å forstå. Mange saker iretteføres hver dag i norske domstoler med langt mindre bevismateriale, legger hun til.

Statsadvokaten svarer at bevisene må vurderes nøye i hver sak:

– Vi kan ikke gjøre noe annet enn å vurdere bevisene konkret i hver enkelt sak, sier Schløsser Møller.

Krevende sak for politiet

Det var i juli i fjor jenta anmeldte en gjengvoldtekt som skulle ha pågått i flere timer. Saken ble den gangen omtalt som meget stygg og alvorlig, og var en av de mest krevende for vold- og sedelighetsseksjonen i Oslo politidistrikt.

Store ressurser ble satt inn for å granske overvåkningsbilder og samle informasjon på de mistenkte.

Etter flere ukers både taktisk og teknisk etterforskning, ble en 18 år gammel mann pågrepet i september. Kort tid etter pågrep politiet to kamerater av 18-åringen, en nå 20 år gammel mann og en 21 år gammel mann.

I tillegg ble en fjerde kamerat pågrepet, en 21-åring. Han ble løslatt etter avhør, og ble siktet på medvirkning.

Nekter straffskyld

Advokat Marijana Lozic Foto:Krister Sørbø,VG

Advokat Knut Ditlev Simonsen, forsvareren til den tiltalte 21-åringen, har ikke fått tak i sin klient i dag.

– Men dette bekrefter det min klient har sagt hele tiden, at han ikke har vært part i noen voldtekt. Min klients forklaring er den samme som før, at dette var et frivillig samleie, sier Simonsen.

Heller ikke den nå 20 år gamle mannens forsvarer, Marijana Lozic, har fått formidle beskjeden til sin klient ennå.

– Tiltalen er tatt ut på noe som er langt mindre alvorlig enn det den opprinnelige siktelsen lød på. Han erkjente ikke voldtekt, så det her blir noe helt annet, sier hun.

18-åringens forsvarer Øivind Sterri ønsker ikke å kommentere saken.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder