Kristiansund Høyre krever rettslig omkamp

Helseministeren avviser lovbrudd

Molde-ordføreren vil ikke feire seieren i sykehussaken

Sykehusstriden avgjort: Nytt sykehus til Molde

Kristiansund Høyre varsler at avgjørelsen skal prøves i retten, mens helseminister Bent Høie avviser at det har skjedd noen brudd på helseforetaksloven.

 • Martine Haug Nysether
 • Eira Lie Jor
 • Alf Bjarne Johnsen

Artikkelen er over fem år gammel

Det nye sykehuset på Nordvestlandet skal legges til Molde, bestemte helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) i et foretaksmøte fredag morgen.

Dermed avgjorde helseministeren den årelange sykehusstriden i Nordmøre og Romsdal. Høie kom fram til samme konklusjon som styrene i Helse Møre og Romsdal og Helse Midt-Norge.

– Dette er ikke et valg mellom pest eller kolera. Det er et valg mellom to gode alternativer, og det er viktig å ta stilling til hva som er viktigst av det som skiller de to alternativene, sa Høie under pressekonferansen fredag formiddag.

Han har blitt beskyldt for å skyve helseforetakene foran seg i den vanskelige saken, noe helseministeren benekter.

– Jeg har hele tiden ønsket å ta et politisk ansvar, ha foretaksmøter og ta min egen beslutning, sa Høie, som vedgår at det var et vanskelig valg.

Høie poengterte også at tidligere direktør Astrid Eidsvik i Helse Møre og Romsdal ønsket en snarlig avklaring i sykehussaken. Eidsvik trakk seg bare få dager før innstillingen til styret skulle leveres med begrunnelse at hun ble forsøkt overstyrt av eierne i Helse Midt-Norge.

Reagerer på prosessen

Varaordfører i Kristiansund kommune, Kjell Neergaard (Ap) sier at de reagerer på prosessen rundt avgjørelsen, ikke avgjørelsen i seg selv.

– Vi var forberedt på å kunne tape, men vi føler at prosessen rundt dette ikke er redelig. Det vi reagerer på er at ingen velger å stoppe dette for å finne ut hva som har skjedd, og om noen har blitt presset til å mene noe de ikke mener. Istedet banker de avgjørelsen igjennom tre organer på tre dager, sier Kjell Neergaard, varaordfører i Kristiansund til VG.

Han utelukker ikke at det kan bli en rettssak, men ønsker å vente til helseministeren har svart på kontroll- og konstitusjonskomiteens spørsmål.

– Vi ønsker klarhet i hva som har skjedd. Hvis Høie gir klare og tydelige svar i Stortinget er det bra. Hvis ikke utelukker jeg ikke at vi kan gå til retten for å få klarhet i hva som har skjedd, sier Neergaard.

- Usikkerheten er fryktelig

Molde-ordføreren Torgeir Dahl (H) er glad for at det har kommet en avgjørelse i saken, og understreker til VG at har håper regionen raskt kan komme i gang med den videre prosessen.

– Vi er glade for at det har kommet en avgjørelse. Det er viktig i forhold til usikkerheten som har hersket, særlig i sykehusmiljøene i Møre og Romsdal. Den usikkerheten er fryktelig, den sliter på miljøene, og kan gå utover pasientene, seir Dahl.

Han ønsker ikke å kommentere en eventuell rettslig prosess som kan komme i kjølvannet av avgjørelsen.

– Mange påstander har kommet rundt prosessen, og en del av dem er tilbakevist. At direktør Astrid Eidsvik gikk av skapte mye usikkerhet og mange konspirasjoner. Jeg skulle ønske at hun hadde blitt sittende etter at avgjørelsen ble tatt, sier Dahl til VG.

Pasientenes beste

– Ved å legge sykehuset til Molde, vil det ligge nært det som nå er det største sykehusmiljøet i området i dag. I tillegg sikrer det den korteste reiseveien for flertallet av pasientene, sa Høie under pressekonferansen fredag formiddag.

Høie gikk langt i å si at det ikke kom til å bli åpnet for en omkamp.

– Det er dette som er det endelige beslutningsnivået i denne typen saker.

Molde vant dermed den vanskelige og langvarige striden med Kristiansund om plassering av det nye sykehuset til 6 milliarder kroner.

TAPTE: Kristiansund sykehus ble taperen i kampen om helsemilliarder i Møre og Romsdal. Foto:Øyvind Nordahl Næss,VG

Høie ønsker ikke å utdype nærmere om påvirkning av medlemmer av styret i Helse Møre og Romsdal før han har svart Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité på deres spørsmål om saken.

Statsråden ønsker nå å komme videre i arbeidet mot et nytt sykehus.

– Nå som avgjørelsen er tatt, er det viktig å jobbe sammen for å få til et nytt og moderne sykehus til det beste for pasienten, sier Høie.

– Godt beslutningsgrunnlag

Prosessen rundt tomtevalget har ført til sterk kritikk, og mange har ment at beslutningen måtte utsettes. Høie mener likevel at det var godt nok grunnlag til å fatte en avgjørelse.

– Alle rapporter som er levert, har gitt et godt beslutningsgrunnlag, sier helseministeren.

Han viser til at det er utført et grundig arbeid for å utrede de to alternativene, og at dette er kvalitetssikret av et eksternt konsulentselskap. Dessuten har han selv hatt tilgang til alt materialet siden det ble overlevert til styrene.

– Det betyr at jeg har hatt like god tid til å sette meg inn i saken som dem. Jeg har også hatt behov for å vite hva styrene mente, og det har jeg også hatt anledning til å vite, sier Høie.

GOD NOK TID: Prosessen rundt tomtevalget har ført til sterk kritikk, og mange har ment at beslutningen måtte utsettes. Likevel mener Høie han hadde godt nok grunnlag til å fatte en avgjørelse. Her under fredagens pressekonferanse. Foto:Terje Bendiksby,NTB scanpix

Hevder sykehusstriden er ikke over

Tidligere ordfører i Kristiansund Dagfinn Ripnes (H) sier sykehussaken ikke er over, selv om helseministeren har fattet sitt vedtak. Den skal prøves rettslig.

– Ja, i høyeste grad. Vi har sendt mange meldinger om at prosessen burde vært stoppet, og dette er ikke siste ord i saken. Dette er brudd på foretaksloven, og saken skal prøves rettslig, sier Ripnes til NRK.

Dette avviser helseministeren.

– Jeg er ikke kjent med at det har vært noen brudd på helseforetaksloven i denne saken, sier Høie til NRK.

Ripnes understreker at det har vært en uverdig prosess som ikke tåler dagens lys i et demokratisk samfunn

– Mange tror dette er siste ord, men det er det ikke. Denne saken skal prøves rettslig, ettersom det er brudd på foretaksloven og forvaltningsloven. Det har vært en heksejakt på alle Storbakken-sympatisører, og vi skal sørge for at den blir brakt inn for retten, slik at disse tåkefyrstene må si hva som har skjedd under ed, sier Ripnes til NRK.

Helseministeren vil ikke kommentere en eventuell rettssak.

– Det må han svare for selv, jeg mener vi har en god beslutning tatt på et godt grunnlag, sier Høie til NTB.

Les også

 1. Sykehusstriden: Molde vinner første runde

  ÅLESUND (VG) Fem av ni styremedlemmer i Helse Møre og Romsdal gikk inn for at det nye sykehuset skal legges til Opdøl i…
 2. Forlanger sykehus-svar fra Høyre-Høie

  Stortingets kontrollkomité dytter helseminister Bent Høie (H) opp etter veggen og krever klare svar om han har blandet…
 3. Vil sprenge taushetsavtale i sykehusstriden

  Etter at Bent Høie fikk ham sparket måtte tidligere helsedirektør Trond Michael Andersen skrive under på en avtale som…
 4. Sykehusstriden: Molde vant runde to

  STJØRDAL (VG) Åtte av ti styremedlemmer i Helse Midt-Norge stemte for at det nye sykehuset skal legges til Opdøl i Molde.
 5. Sykehusstriden: Hevder lov om helseforetak ble brutt

  Fagdirektør i Helse Møre og Romsdal Odd Jarle Veddeng…

Mer om

 1. Solberg-regjeringen
 2. Sykehus

Flere artikler

 1. Ap-politiker ble truet under sykehusstriden

 2. Helseministeren: – Skulle gjerne vært foruten slike påstander

 3. Styrelederen: Forstår hvis folk tror jeg beskytter statsråden

 4. Sykehusstriden: Hevder lov om helseforetak ble brutt

 5. Molde ligger an til seier i sykehus-bykampen

 6. Helse-Høie om omstridt møte: Denne versjonen er riktig

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder