VG-test av Hellstrøms ferdigmat

Hellstrøms oppgjør med «søppelmaten» har resultert i tre serveringsklare ferdigmatretter under egen signatur. VG har testet både smak og næringsinnhold.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Etter å ha langet ut mot ferdigmatindustrien i mange år, vil Hellstrøm allerede til uken smile til deg fra kjølediskene på Coop og Ica.

- Jeg gjør dette med formål og ambisjon om å få hele den norske matindustrien til å fornye seg. De må bli bedre! Vi har fått til et produkt som revolusjonerer industrien, sier Hellstrøm selv.

VG inviterte fire matproffer til å teste utvalget på tre retter signert Eyvind Hellstrøm.

Her kan du lese panelets endelige dom!

Alle matglade og kvalitetsbevisste uten den store hangen til såkalt ferdigmat.

Imponerte

Det gikk ikke lang tid før gjengen tok bølgen for ferdigmaten.

- Fantastisk smak og flotte råvarer, med god tyggemotstand, var noen av de frydefulle kommentarene, etter at smakspanelet hadde satt gaffelen i den ovnsbakte svinenakken som første ferdigmatrett.

- Dette ser overhodet ikke ut som ferdigmat. Jeg er imponert.

- Digg! Veldig delikat! Ikke gæærnt dette her.

TESTPANELET: Jørn Lie, restauratør og innehaver av Gamle Raadhus restaurant, kokk og tidligere medlem av det norske kokkelandslaget. Arne Hjeltnes, forfatter, TV2-programleder, reiselivsutsending og reklamemann. Har vært Norges fiskeriutsending til Kina. Erik Fosnes Hansen, forfatter og VGs restaurantanmelder. Lise von Krogh, ernæringsfysiolog, kostholdsekspert og foredragsholder i bramat.no. Foto: Eivind Griffith Brænde

Heller ikke den franske fiskegratengen og cocotten med lam, fikk jubelbruset til å stilne rundt bordet.

De franskinsopirerte rettene har fått navn som «Ovnsbakt svinenakke», «Fransk fiskegrateng» og «Cocotte med lam».

VGs testpanel påpeker i positiv retning at selv om rettene inneholder lite salt, er det overraskende god smak.

Lite grønnsaker

To av rettene består av purè. Det mener flere kan bli vel ensformig i lengden.

Mangel på grønnsaker er også et tema.

- I de fleste rettene er grønnsaker med som smakstilsettere, mer enn som bare grønnsaker, sier Jørn Lie ved Gamle Raadhus restaurant.

Arne Hjeltnes foreslår i stedet å kjøpe grønnsakene ved siden av.

For vassne og smakløse grønnsaker higer ingen i panelet etter.

- Ingen, selv ikke Hellstrøm kan få til følelsen av ferske nytilberedte grønnsaker fra en sous-vide pose, sier Erik Fosnes Hansen.

Vil tilby sunnere retter

I følge Hellstrøm er dette bare starten. Han legger ikke skjul på at han er stolt når VG forteller om testresultatene.

- Det gleder et bankende og ungt mathjerte at panelet likte rettene. Jeg har brukt mer enn to år på å utvikle disse rettene og står 100 prosent inne for dette. Målet har vært å tilby smakfulle, sunne og gode retter til det norske folk. Intet mindre, sier Eyvind Hellstrøm.

Han innrømmer at det har vært vanskelig å få nok grønnsaker i ferdigettene.

- Derfor har vi valgt å presentere mange av grønnsakene i en purè. Slik kan man opprettholde vitaminer og næringsinnhold på en god måte. Men som jeg også sier i alle sammenhenger - også på selve pakningene - kan man gjerne lage en salat ved siden av. Og gjerne med en god vinaigrette. I de neste rettene jobber vi for at vi kan få opp andelen grønnsaker enda mer og presentere dette på en spennende måte.

Oppgjør med industrien

For gjennom flere år har Eyvind Hellstrøm tordnet gjennom TV-ruta til det norske folk, og vist sin avsky for alt industrielt bearbeidet mat.

Posesupper eller ferdigmat har gått rett i søpla, ledsaget av lite flatterende beskrivelser som «søppelmat» eller «uegnet som menneskeføde».

Med tre ferdigmatretter som rulles ut i butikkene til uken, tar han nå et oppgjør med den delen av industrien som til nå bare har tilbudt norske forbrukere suppeposer og dårlig ferdigmat.

To år

Sammen med den franske ferdigmatprodusenten Fleury Michon, har Hellstrøm i mer enn to år i all hemmelighet, hemmelighet arbeidet frem en i følge Hellstrøm, ny generasjon serveringsklare varmretter.

På emballasjen står det at ferdigmatproduktene er helt uten konserveringsmidler og tilsetningsstoffer.

Hellstrøm bedyrer at ingenting slår den maten du selv lager fra bunnen av. Ferdigmaten hans er for de som ikke har tid eller overskudd til å lage maten selv.

Så gjenstår det å se om Hellstrøm klarer å rydde opp i butikkenes ferdigmathyller.

Les dommen over Hellstrøms ferdigmat her!

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder