PIKETTY-FAN: Ap-leder Jonas Gahr Støre skal møte Thomas Piketty, økonomien bak boken «Kapitalen», i Oslo på fredag.

PIKETTY-FAN: Ap-leder Jonas Gahr Støre skal møte Thomas Piketty, økonomien bak boken «Kapitalen», i Oslo på fredag. Foto:Frode Hansen,VG

Angriper Erna for større ulikheter

Jonas Gahr Støre omfavner OECD-rapport som ønsker mer skatt fra de rike

Høyres Svein Flåtten: - Støre er behendig som alltid

Ap-leder Jonas Gahr Støre mener han har fått ny
ammunisjon mot regjeringen i en ny OECD-rapport, som sier at små forskjeller gir høyere økonomisk vekst.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Ett døgn før kjendis-økonomen Thomas Piketty går på talerstolen i Oslo, går Støre til angrep på statsminister Erna Solberg (H) og hevder at Solberg-regjeringens skattepolitikk er gammeldags og utdatert.

Han viser til en fersk rapport fra OECD, som sier at kampen mot store forskjeller er avgjørende for å få sterkere økonomisk vekst.

For Norges del, sier OECD, ville vekstraten i økonomien vært 20 prosent høyere hvis forskjellen mellom de rikeste og de fattigste var mindre.

– Dette viser at regjeringen tenker og handler gammeldags og utdatert, sier Støre til VG.

– Høyre og Frp står fast i en ideologisk tradisjon som sier at skattekutt og mindre offentlig ansvar er bra for økonomien. Nå kommer forskning som dokumenterer at økonomiske ulikheter hemmer vekst og omstilling, legger han til.

Høyres Svein Flåtten slår tungt tilbake og avviser at slike store forskjeller ikke finnes i Norge.

OECD-rapporten ble lagt fram tirsdag.

I rapporten anbefaler OECD-sjefen Angel Gurría høyere skatter for de aller rikeste, og offentlige tiltak for å løfte de 40 prosentene som har lavest inntekter.

Forskningsbasert

Støre mener at dette går rett inn i Aps tenkning:

- Dette er fagmiljøer som ikke er ideologiske, men som er forskningsbasert. Historisk har vi sagt at små forskjeller er bra, men det har ikke direkte vært knyttet til økonomi, vekst og produktivitet. Nå er det dokumentert at det også fremmer vekst og omstilling, sier han.

Støre viser til at OECD, Verdensbanken og det internasjonale valutafondet IMF tidligere har anbefalt skattelettelser som den beste økonomiske medisin.

- Det har vært sterke krefter i mange land, som har trukket i retning økt ulikhet. Politikken for å bremse forskjeller, slapp taket på slutten av 70-.tallet gjennom politiske vedtak om å lette skattene for de rikeste og kutte i det offentlige ansvaret. Det var et ideologisk valg. Nå kommer det stadig mer dokumentasjon om hvor feil dette var, sier Ap-lederen.

OSLO NESTE STOPP: Den franske samfunnsøkonomen Thomas Piketty er tilknyttet Paris School of Economics. Foto:Andrea Gjestvang,VG

Fredag kommer den franske kjendis-økonomen Thomas Piketty til Oslo. Hans forelesning er for lengst utsolgt. Støre mener at OECD og Piketty nå kommer med et identisk budskap:

Økt ulikhet

– Høyresiden har lenge trodd at dersom du gir mer til de rikeste, drypper det også på resten fordi kaka blir større. Nå viser det seg at den blir mindre. Det eneste du oppnår er å gi mer til de som har mest fra før. Ta regjeringens opplegg med formuesskatten. Det er store kutt til en gruppe. De pengene omsettes ikke automatisk i vekstfremmende arbeid.

– Hvor mener du at Erna og Siv tar feil?

– Regjeringen gjør håndfaste grep som vil øke ulikhetene. De satser pengene på store skattelettelser til de aller rikeste som får tusener av kroner. Har du derimot en vanlig inntekt, blir skattekuttet spist opp av handleposene du kjøper i butikken. Det svekker omstillingsevnen, fordi det er lettere å omstille når alle er i samme båt og man kan identifisere seg med hverandre, sier Støre.

Lovendringer

Hen tror også at endringene i arbeidsmiljøloven med større åpning for midlertidige ansettelser, går i samme retning:

– Nå må vi bruke krefter på en bitter strid om arbeidsmiljøloven, en lov som har vært med å gjøre Norge omstillingsdyktig. Slik bruker vi krefter på strid, når vi i stedet burde fokusere på de store utfordringene vi står overfor sammen. Det svekker også den likheten vi oppnår gjennom et organisert arbeidsliv, og dermed også den økonomiske veksten.

– Blir alt likere om alle er like, da?

– Sosialdemokrater tror på mangfold, og små økonomiske ulikheter gjør at vi kan glede oss over å være forskjellige. Trygge mennesker tør mer, sier Støre.

Større gap

Gapet mellom fattige og rike i en rekke land er større nå enn på 30 år. Trenden har vært skadelig for den økonomiske veksten, sier OECD i rapporten.

– I de fleste OECD-land er gapet mellom rik og fattig på sitt høyeste nivå på 30 år, heter det i rapporten fra Organisasjonen for samarbeid og økonomisk utvikling (OECD) som har 34 medlemsland.

– I dag tjener de ti prosent rikeste av befolkningen i OECD-området 9,5 ganger mer enn de ti prosent fattigste. I 1980-årene var dette forholdet på 7:1 og det har økt kontinuerlig siden den gang, står det videre i rapporten.

- Støre er behendig

Høyres finanspolitiske talsmann,Svein Flåtten, mener Jonas Gahr Støre har feil utgangspunkt:

UENIG: Høyres finanspolitiske talsmann Svein Flåtten mener Støre tar feil. Foto:,NTB SCANPIX

- OECD sier at kampen mot store forskjeller er viktig for økonomisk vekst, men det er jo ingen store forskjeller i Norge. Dette er en generell rapport fra OECD, og de aller fleste land har hatt atskillig større forskjeller enn Norge. Men Støre er behendig som alltid, og han passer på å bruke denne inn i hans retorikk om at denne regjeringen vil ta fra de fattige og gi til de rike, sier Svein Flåtten til VG.

- Det er ikke riktig?

- Han tar feil. Det at vi endrer på skatten nå, for eksempel endringene som ble gjort på formuesskatten i budsjettet, er omtrent det samme som Scheel-utvalget foreslo på formuesskatten. Det er et utvalg jeg har forstått Ap klapper for, sier Flåtten.

- Formuesskatten uheldig

Svein Flåtten sier regjeringen forsøker å skape arbeidsplasser:

- Det er én ting som skaper den største ulikheten mellom folk i samfunnet, og det er om du har jobb eller ikke, og om du klarer å leve av din egen inntekt. Jeg mener at noen må investere i de arbeidsplassene, og derfor er formuesskatten uheldig, sier Flåtten. Og legger til:

- Støre ønsker å debattere ut i fra statistikk, og det blir det verken arbeidsplasser eller mindre ulikheter av, sier han.

- OECDs landrapporter synes jeg er enda mer interessante. Det kom en i 2012 om Norge, og da skrev OECD helt klart at for eksempel formuesskatten hindret vekst og burde avskaffes i Norge. Da hørte jeg ikke Jonas Gahr Støre si noe til VG om den rapporten, sier Flåtten.

- Så det er ikke interessant at små forskjeller gir høyere økonomisk vekst?

- Jo, men vi har små forskjeller i Norge, og vi har hatt brukbar økonomisk vekst. Tar du forslagene våre i skatteforslaget opp mot Aps forslag og måler hvilke utslag det gir, gir det nærmest ikke utslag på ulikhetene i samfunnet, sier Svein Flåtten.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder