Katastrofemåling for Høyre

Ny bunnmåling: 19,5 prosent oppslutning

INNENRIKS

Høyre og Frp ville tapt 19 plasser på StortingetEtter 13 måneder i regjering stuper Høyres oppslutning under 20 prosent.  Hver fjerde velger har rømt siden 2013-valget. Bare 19,5 prosent av velgerne vil nå stemme på partileder og statsminister Erna Solberg.

Publisert: Oppdatert: 28.11.14 13:17

– Vi har ikke vært flinke nok til å begrunne hvorfor vi ønsker de endringene vi gikk inn for i statsbudsjettet. Vi har hatt en tøff høst med fokus på statsbudsjettet, med lange forhandlinger. Nå har vi fått et forlik med Venstre og KrF. Det gir regjeringen større anledning til å fokusere på våre satsinger på skole og utdanning, samferdsel, helse og justissektoren, sier Høyres parlamentariske leder Trond Helleland.

Målingen er utført av InFact for VG, mandag og torsdag denne uken, midt i støyen om den nye plastposeavgiften.

For en måned siden håpet Erna Solberg at bunnen var nådd med 21,4 prosent, etter at regjeringen hadde lagt fram et kontroversielt statsbudsjett.

Men det stemte ikke.

– Det er første gang siden oktober 2009 at Høyre bikker under 20-tallet på våre målinger, sier Knut Weberg i InFact.

Har du stemt Høyre, men endret mening? Fortell hvorfor her

Etter budsjettavtalen

Siden sist har Høyre og Frp forhandlet med Venstre og KrF om en budsjettavtale, som blant annet førte til at alle som handler i butikkene nå må betale en avgift på bæreposen, på kroner 1,50.

Det har åpenbart ikke blidgjort velgerne. Snarere tvert imot.

Også det andre regjeringspartiet, Frp, fortsetter å falle i VGs ferske måling. Finansminister Siv Jensens parti går tilbake med 1,2 prosent, til 12,9 prosent oppslutning, i novembermålingen som InFact har utført for VG.

Var det valg i dag, ville Høyre og Frp mistet til sammen 19 plasser på Stortinget. De rødgrønne ville fått et klart flertall på 87 mandater, mot 79 for den ikke-sosialistiske blokken.

Lav lojalitet

– Kun 71 prosent av dem som stemte Høyre i 2013, ville gjort det samme i dag. Høyre har normalt ligget helt i toppen når det gjelder velgerlojalitet – nå ligger de på bunnen, sier Weberg.

Da Erna Solberg kommenterte den forrige målingen fra VG og InFact i oktober, insisterte hun på at stemningen i partiet ikke preges av dårlige målinger:

– Det betyr bare at vi får god kampvilje av dette. Vi mener at vi gjør noen viktige ting for å ruste opp Norge fremover. Det er alltid tøft å skape forandring, men Norge trenger at vi tar tak for å løfte konkurransekraften vår, at vi bidrar til at Norge utvikler seg fremover, sa Høyre-lederen 31.oktober.

Ap vokser fortsatt

Ap fortsetter å øke sin oppslutning til 40,6 prosent i dagens måling. Ap-leder Jonas Gahr Støre ville ha skaffet seg 20 nye plasser på Stortinget med dagens måling.

Etter budsjettforliket forrige helg er det KrF og Knut Arild Hareide som har fått best betalt, viser målingen. KrF er suverent størst av de små partiene på Stortinget og øker til 6,4 prosent. Venstres oppslutning er tilnærmet uendret på 4,7 prosent.

Partienes oppslutning

Her er tallene fra dagens InFact-måling:

** Ap 40,6 prosent, fram 1,4 prosentpoeng fra forrige måling, som ble tatt opp i oktober.

** Frp 12,9 prosent, tilbake 1,2.

** Høyre 19,5 prosent, tilbake 1,9.

** KrF 6,4 prosent, fram 1,4.

** Venstre 4,7 prosent, tilbake 0,1.

** SV 3,9 prosent, tilbake 0,6.

** Senterpartiet 5,5 prosent, fram 0,8.

** Rødt 1,4 prosent, tilbake 0,2.

** Miljøpartiet de grønne 3,8 prosent, fram 0,5.

** Andre partier 1,3 prosent, tilbake 0,2.

Her kan du lese mer om