Fagbevegelsen lammer flytrafikken tirsdag

REAGERER: - Parat velger å ramme vanlige folk, sier arbeidsminister Robert Eriksson. Foto:Roger Neumann,VG

Frp-Eriksson hoderystende til proteststreiken

Arbeidsminister Robert Eriksson (Frp) er forundret over
at Parat varsler streik som følge av forslaget om endringer i arbeidslivet.

  • Jonas Tjersland
  • Bjørn Haugan

Artikkelen er over fem år gammel

- Streik er et lovlig virkemiddel, men jeg er svært forundret over at Parat velger å ramme vanlige folk fordi regjeringen nå legger frem forslag som gjør at flere får prøvd seg i arbeidslivet, sier Robert Eriksson til VG.

Frp-kollega Erlend Wiborg reagerer også sterkt på at Parat vil ramme norske flyplasser.

- Streik er et lovlig virkemiddel, men det skal primært brukes når det er konflikt rundt tariffavtaler og lønn. Her skal de bruke streik på grunn av at de er uenig med et politisk forslag. Det er ingenting som er vedtatt, sier Erlend Wiborg (Frp) som er nestleder i arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget.

I dag ble det kjent at Parat svarer på arbeidsminister Robert Erikssons forslag om endringer i Arbeidsmiljøloven med å ramme de største norske flyplassene gjennom streik tirsdag.

- De skal da ramme en uskyldig tredjepart, altså alle som skal på ferie før jul og folk som skal på jobbreiser. Det synes jeg er udemokratisk, sier Erlend Wiborg.

- En overreaksjon?

- Ja, fullstendig overreaksjon. Når de er så raske, er dette en godt planlagt aksjon. Jeg vil oppfordre dem til å respektere demokratiet. I Norge er det slik at man gjerne har uenighet, men da bruker man argumenter og debatt – ikke det å ramme folk som skal på juleferie, sier han.

Arbeidsministeren foreslår at det skal gis en generell adgang til midlertidige ansettelser uten vilkår i inntil 12 måneder. Det får Parat til å rase:

– Når arbeids- og sosialminister Robert Eriksson nekter å høre på de sterke faglige innvendingene fra sine egne etater og fra en samlet fagbevegelse, ser vi ingen annen løsning enn å gå til politisk streik, sier nestleder i YS-tilknyttede Parat, Vegard Einan, til VG.

Sveinung Rotevatn (V) i arbeids- og sosialkomiteen har også lite til overs for den varslede streiken.

– Å streike er en rettighet. Men hva skal man oppnå med det, annet enn å gjøre tirsdagen vanskelig for mange mennesker i Norge? Det har jeg problemer med å se, sier Sveinung Rotevatn.

Venstre ønsker mer midlertidighet velkommen:

– Situasjonen er at velgerne i Norge har valgt inn et flertall på Stortinget som har gått på valg for å åpne opp for midlertidige ansettelser. Venstre er positive til forslaget som kommer fra regjeringen i dag, og det er godt at det kommer. Vi skal ha en grundig prosess på Stortinget, og vi skal lytte til alle parter, sier Rotevatn. Og legger til:

– Grunnen til at dette er viktig, er alle de hundre tusener av mennesker som står utenfor arbeidslivet og som leter etter en vei inn. Vi mener de bør få muligheten til å prøve seg i jobb, sier han.

Stefan Heggelund (H) i arbeids- og sosialkomiteen håper forslaget går gjennom slik det ble presentert av arbeidsministeren i dag.

– Både Venstre, Høyre og Frp har snakket om fordelene ved økt bruk av midlertidige ansettelser, nettopp fordi det gir en fot inn i arbeidslivet. Jeg håper det går gjennom slik det er, for det er et fornuftig forslag, og et forslag på gode vilkår, sier han.

Svein Oppegård, direktør for arbeidslivspolitikk i NHO, mener forslagene er riktige.

– Dette er jo noe som har vært etterspurt fra vår side i lang tid, og vi mener dette gir to nye muligheter: Større handlingsrom for bedriftene hvor markedet er usikkert og hvor man er i tvil om man kan ansette en til eller ikke, og det gir et springbrett inn i arbeidslivet for de som har hatt vanskeligheter med å komme i arbeid, sier Svein Oppegård.

– Arbeidsgiversiden vil ikke spekulere i dette?

– Nei, vi tror arbeidsgiverne vil drive virksomheten videre med fast ansatte. Det vil være hovedregelen. Vi er positive til begrensningene når det gjelder omfanget av midlertidige, sier han.

Aps arbeidspolitiske talsperson Dag Terje Andersen vil ikke anbefale streik som virkemiddel, men omtaler Parats reaksjon som «en lovlig aksjon».

- Jeg vil argumentere mot forslaget som er fremlagt, og som er en radikal endring av Arbeidsmiljøloven. Det er utrolig gammeldags. Men jeg vil ikke blandet meg inn i en lovlig markering, sier Dag Terje Andersen.

Mer om

  1. Arbeidsliv

Flere artikler

  1. Voldsom protest mot Frp-Erikssons forslag idag: Lammer sentrale flyplasser tirsdag

  2. NHO sår tvil om det blir flystreik

  3. Foreslår midlertidig ansettelse i inntil tolv måneder

  4. Lysbakken slakter Erikssons trygde-utspill: – En sosialminister som sover på vakt

  5. Forslaget om midlertige ansettelser: To Frp-statsråder i strid

  6. Åpner for å snu om midlertidige

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder