FRI MANN: Mulle Krekar blir en fri mann neste helg, og med Frps velsignelse skal Oslopolitidistrikt ha ansvaret for ham. Foto:Helge Mikalsen,VG

Oslo fikk Krekar-ansvaret

Politiet: Vurderer både annet bosted og meldeplikt

Bare ett døgn etter at Frp fikk gjennomgå for å ville sende mulla Krekar PÅ landet i stedet for UT av landet, ble det Oslo-politiet som fikk ansvaret for ham.

Pål Ertzaas
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Det går frem i en pressemelding fra Oslo politidistrikt:

«Oslo har fått i oppdrag fra Politidirektoratet å iverksette den generelle instruksen som Justisdepartementet har utarbeidet om oppholdssted og meldeplikt.

Oslo politidistrikt vil ut fra denne vurdere å fatte vedtak om å ilegge meldeplikt og/eller bestemt oppholdssted for mulla Krekar.

Arbeidet settes i gang ved Utlendings- og forvaltningsseksjonen i Oslo politidistrikt. Vi trenger noe tid på å behandle saken.»

Etter ti år med løfter om å sende Krekar ut av Norge snudde i praksis justisminister Anders Anundsen (Frp) i går, og sa at han heller skal få meldeplikt.

– Det er uholdbart at personer som utgjør en trussel mot Norge og norske interesser, skal kunne gå fritt omkring, lød Anundsens argument.

Politidirektoratet fikk instruksen onsdag, og kunne torsdag ikke svare på noen detaljer, for ekspempel på hvilke kriterier som skal legges til valg for eventuelt annet bosted enn hans egen bolig:

– Jeg kan ikke si noe om de praktiske detaljene ennå. Alt dette er i prosess. Og vi har jo noen dager på oss. Dette er en ny situasjon og en ny type oppdrag for oss, men det er håndterbart, sier politidirektør Odd Reidar Humlegård til NTB.

Løsning klar til 25. januar

Dermed er det fortsatt uklart om Krekar skal få bo hjemme hos familien, eller om Oslo-politiet skal skaffe ham en bopel utenfor Oslo.

- Vui har fått ansvaret for å utføre en instruks fra Justisdepartementet, som kan medføre å pålegge et bestemt oppholdssted og/eller meldeplikt. Nå må vi bruke litt tid på å vurdere dette, sier leder for utlendings- og forvaltningsseksjonen i Oslo politidistrikt, Audun Kristiansen til VG.

Han regner med å ha en løsning klar til mullaen slipper ut av Kongsvinger fengsel neste søndag, men Krekars advokat Brynjar Meling har allerede varslet rettsak mot eventuell tvangsflytting.

- Han vil måtte rette seg etter politiets pålegg frem til domstolen eventuelt bestemmer noe annet, sier Kristiansen.

Han sier forholdet til familien vil være et viktig hensyn når det skal avgjøres hvor Krekar skal kunne oppholde seg.

- Samtidig er det hjemel for at han kan pålegges oppholdsted utenfor de store byene, det er til og med sett på som en fordel, sier Kristiansen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder