RETTSSAK: Politiførstebetjent Ståle Østerhus ledet søkeoperasjonen i Lysefjorden. Til høyre kriminaltekniker Lena E. Jonasson. Foto:HALLGEIR VÅGENES, VG,

Slik fant de Agnes i Lysefjorden

JÆREN TINGRETT (VG) Elektroniske spor førte til at politiet begynte å søke etter Agnes Elisabeth Müller i Lysefjorden.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Det opplyste politiførstebetjent Ståle Østerhus i Rogaland politidistrikt da han forklarte seg i Jæren tingrett i formiddag.

Et omfattende søk ble igangsatt etter at Agnes Elisabeth Müller ble meldt savnet av ektemannen lørdag 19. april. Letingen var resultatløs, helt til etterforskningen fikk et gjennombrudd i månedsskiftet april-mai.

Om kvelden 1. mai fikk Østerhus beskjed om at det var kommet nye opplysninger i saken.

«Hvor dyp er Lysefjorden»

- Kontoutskriften viste at tiltalte hadde kjøpt en gummibåt onsdag 16. april. På nettbrettet hans viste undersøkelser at han hadde slettet flere søkeord som «hvor dyp er Lysefjorden» og «dybdekart».

På bakgrunn av de nye opplysningene ble det satt i gang nye rekognoseringer langs Lysefjorden.

- Vi forsøkte å finne steder der man kunne sjøsette en gummibåt med tung last, uten at den ble ødelagt. Det var to aktuelle steder. Men Dørvika var mest egnet, fordi det var vegetasjon der, og en vei ned, en mer skjult plass.

Østerhus forklarte at han hadde utarbeidet en teori om at siktede hadde et ønske om å senke fornærmede på et dypt punkt i Lysefjorden.

- Planen var å bruke Norsk Folkehjelps slepekamera der det var mindre enn hundre meter dypt, og et fjernstyrt undervannskamera der det var dypere, sa han.

SØKTE I FJORDEN: En omfattende søkeoperasjon ble igangsatt etter at Agnes Elisabeth Müller (36) ble meldt savnet. Foto:,

Valgte å søke på planlagt fridag

Søndag 4. mai hadde etterforskerne planlagt å ta fri, men siden været var godt og søkeforholdene gode denne dagen, valgte Østerhus å sette i gang et søk.

- Det ble igangsatt et søk i Dørvika med to slepekamera. Etter fire og en halv times søk, ble det gjort et funn på 70 meters dyp. Stedet ble sikret med video-opptak og GPS-posisjon.

Østerhus viste i retten i dag bilder av funnet i Lysefjorden.

- Gummibåten lå i klem under fornærmede, og det var stukket flere hull i gummibåten, sa han.

DREPT: Agnes Elisabeth Müller. Foto: Politiet Foto:,

Stor søkeoperasjon

Totalt ble det søkt i 16 kilometer elv og langs 87 kilometer strandlinje og 90 kilometer vei etter den savnede kvinnen. Det ble også utført finsøk i nesten ti kvadratkilometer terreng.

- Det ble utført rundt 1200 effektive letetimer, og 70 personer deltok daglig i søket, sa Østerhus.

Gjorde flere innkjøp

Onsdag 16. april gjorde drapstiltalte Thomas Müller en rekke innkjøp av utstyr han skal ha brukt for å pakke inn liket av sin kone og senere senke henne i Lysefjorden. Det forklarte en etterforsker ved Rogaland politidistrikt i Jæren tingrett i dag.

Gjennom undersøkelser av tiltalte sin kontoutskrift, har politiet kartlagt alle innkjøpene han gjorde denne dagen. Ved å oppsøke butikkene, har politiet fått utlevert kopi av kvitteringene der det fremgår hva han hadde handlet.

Tidlig om morgenen 16. april tok han ut seks jekketropper og fire lastesurringer i en rørleggerforretning i Sandnes, på sin arbeidsgivers kundenummer.

Plastfilm, cola og sigaretter

Senere kjøpte han plastfilm, cola og sigaretter i en dagligvareforretning, og en presenning og en skjøteline i en annen utstyrsforretning.

Tiltalte har selv forklart at han kjøpte en gummibåt på en sportsforretning, til 1499 kroner. Dette kjøpet ble ifølge butikken gjort kontant. Han kjøpte også et batteri til båtmotoren til 599 kroner.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder