SHILAN SHORSH: Den norsk-kurdiske menneskerettighetsforkjemperen døde i en brann i sin egen leilighet i Bergen 18. mai 2013. Dette portrettet av henne hang på veggen i soverommet hvor brannen startet, og bildet er fremdeles merket av brannen.

SHILAN SHORSH: Den norsk-kurdiske menneskerettighetsforkjemperen døde i en brann i sin egen leilighet i Bergen 18. mai 2013. Dette portrettet av henne hang på veggen i soverommet hvor brannen startet, og bildet er fremdeles merket av brannen. Foto:Annemor Larsen,VG

"Årets kvinne" i Storbritannia: Menneskerettighetsaktivist: - Ekstremt viktig å oppklare Shilans død

«Årets kvinne» i Storbritannia, menneskerettighetsaktivisten Diana Nammi, håper at norsk politi klarer å finne ut om Shilan Shorsh’ død var drap eller selvmord.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Jeg er svært glad for at etterforskningen av Shilans død ble tatt opp igjen. Det er svært viktig at politiet kommer til bunns i hva som skjedde, sier Diana Nammi.

I oktober i år ble hun hedret med «Barclays Women of the Year Award», for sitt mangeårige engasjement for kvinners rettigheter.

Diana Nammi kjente godt til arbeidet til den norskkurdiske demokratiforkjemperen Shilan Shorsh (39), som døde i en brann i sin egen leilighet i Bergen 18. mai i fjor.

– Brutal praksis

– Shilan var en aktivist, og mange aktivister blir dessverre truet. Hun engasjerte seg i kurdiske kvinners rettigheter, et svært følsomt tema, som dessverre ofte blir møtt med en svært brutal praksis, sier Nammi.

Politiet i Bergen etterforsket Shilan Shorsh’ død ut ifra at det kunne være enten en ulykke, et selvmord eller en kriminell handling. Etter å ha fastslått at brannen var påsatt, ble teorien om ulykke forkastet. Politiet konkluderte med at brannen var et selvmord, men etter at VG Helg omtalte saken i en stor reportasje 25. oktober i år, åpnet politiet etterforskningen igjen.

UTMERKELSE: Diana Nammi (til venstre) mottok 13. oktober i år utmerkelsen «Barclays Women of the Year Award», for sitt mangeårige arbeid for kurdiske kvinners rettigheter. Foto:Anthony Devlin,SCANPIX / PA PHOTOS

Diana Nammi er selv opprinnelig fra de kurdiske områdene i Iran, og er leder for Iranian and Kurdish Women’s Rights Organisation. På grunn av trusler er organisasjonen lokalisert på hemmelig adresse i London.

– Vi som arbeider med slike spørsmål trenger beskyttelse. Mange menn ønsket å gjøre Shilan taus. De ønsker å forhindre at andre kvinner senere skal gjøre det samme som Shilan gjorde.

– Shilan prøvde å bryte denne tausheten, hun ønsket at folk skulle snakke. Det er dette som noen menn ikke kan tolerere. Trusler mot kvinner som Shilan er et stort problem, men dessverre er det også ofte et skjult problem. Politiet og samfunnet mangler strategier og handlingsmåter for å møte truslene som kvinner som oss blir utsatt for.

Lever i frykt

Diana Nammi understreker at det er et mindretall som står bak denne typen vold og trusler.

– Det er ikke slik at alle i et innvandrersamfunn forsvarer æresdrap og æresrelatert vold. Majoriteten er imot slik praksis. Men mange lever i frykt på grunn av dette. Tenk deg selv – hvis en far ikke engang er i stand til å vise barmhjertighet overfor sin egen datter, men dreper henne. Da har han heller ikke respekt for andres liv, sier Nammi.

ÅSTEDET: Politiets bilder fra åstedet viser døren inn til Shilan Shorsh' soverom. Bak døren lå et veltet skrivebord, men en ti centimeters glippe gjør at politiet ikke med sikkerhet kan fastslå at kvinnen var alene i rommet da brannen startet. Foto:Politiet,

Å tenne på seg selv er den vanligste selvmordsmetoden blant kurdiske kvinner, men Diana Nammi og hennes organisasjon er ikke i tvil om at mange «ulykker» og selvmord ved selvantenning i virkeligheten er kamuflerte drap.

– Det er ingen tvil om at selvmord blir brukt som cover-up for drap, sier Nammi.

Mange av Shilan Shorsh' venner, bekjente og familie har uttrykt frykt for at 39-åringens død ikke var et selvmord. Andre av vennene støtter derimot politiets første konklusjon om selvmord.

– Jeg kan selvsagt ikke vite hvordan Shilan Shorsh døde. Men jeg må si at jeg personlig har vondt for å tro at en kvinne som Shilan tok livet sitt ved å tenne på seg selv. Av erfaring vet vi at kvinner som er sterkt engasjert i kampen for andre mennesker, veldig sjelden gjør slikt som dette. Uansett hva som skjedde håper jeg virkelig politiet oppklarer denne saken, det er ekstremt viktig at vi får et svar, sier Diana Nammi.

Se filmen om Shilan Shorsh’ død

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder