KJENT: Siv Kristin Sællmann har i en årrekke vært en profilert programleder både i distrikts- og rikssendinger på NRK. Foto: Nicolai Prebensen

NRK-profil bedt om å droppe kors på TV

Nyhetsoppleser Siv Kristin Sællmann i NRK ble av ledelsen bedt om å la være å bruke et smykke med gullkors på TV. Avgjørelsen ble tatt etter reaksjoner fra seerne.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

-For meg opplevdes det som korsnekt, sier den profilerte programlederen og journalisten til Vårt Land.

For et par uker siden ble Sællmann gjort oppmerksom på at seere hadde reagert på korsbruken og ringt til NRK. Halssmykket som seerne reagerte på, er et 1,4 centimeter stort gullkors med svarte diamanter. Distriktsredaktør Anders Sårheim i NRK Sørlandet tok deretter opp saken med henne, skriver avisen.

- Han ga meg beskjed om ikke å bruke kors. For meg opplevdes det som korsnekt. I ettertid har han moderert seg, men føringene i NRK gjør at jeg fremover ikke kommer til å bruke kors, sier Sællmann.

Sårheim forklarer at ledelsen med jevne mellomrom har runder med de ansatte om blant annet bekledning.

- I NRK har vi en klar føring på at nyhetsankere skal være kledd nøytralt og vi oppfordrer dem til å unngå bruk av smykker med religiøs og politisk betydning, sier han.

Både Sællmann og Sårheim understreker at det ikke dreier seg om noen konflikt mellom henne og arbeidsgiver.

Sællmann har tidligere vært programleder for Norge Rundt og hun var også sentral under NRKs sendinger fra Lillehammer-OL.

Også i NRKs sentrale nyhetsredaksjon på Marienlyst i Oslo praktiseres det en «generell føring om at nyhetsjournalister skal ha en nøytral klesdrakt tilpasset den rollen de har på lufta», sier nyhetsredaktør Per Arne Kalbakk.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder