I RETTEN: Mulla Krekar for retten i forbindelse med tvangsbosettelsen på Kyrksæterøra. Her sammen advokatfullmektig Bjørn Andre Gulstad.

I RETTEN: Mulla Krekar for retten i forbindelse med tvangsbosettelsen på Kyrksæterøra. Her sammen advokatfullmektig Bjørn Andre Gulstad. Foto:Trond Solberg,VG

Krekar mener de som angrep Charlie Hebdo var helter

Mulla Krekar mener at de som angrep Charlie Hebdo var helter og at de som lager Muhammed-karikaturer, må dø. Det kommer frem i et større intervju med NRK.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

I intervjuet, som ble vist på Dagsrevyen, spør reporter Anders Magnus om de som angrep Charlie Hebdo i Paris, var helter.

– Ja, så klart. Og jihadister, svarer Krekar.

Satiremagasinet Charlie Hebdo ble i januar utsatt for et brutalt terrorangrep, da to menn tvang seg inn i redaksjonslokalene. Tolv mennesker ble skutt og drept, blant dem sjefredaktøren, tre tegnere og fire politibetjenter.

I intervjuet, som ifølge NRK er det første lengre intervjuet med norsk presse siden han slapp ut av fengsel i januar, kommer mulla Krekar med flere oppsiktsvekkende uttalelser.

Blant annet sier han at dersom noen tegner Muhammed-karikaturer i Norge, så fortjener de å dø. Ifølge den omstridte mullaen har islamister rett til å oppsøke vedkommende og sprenge seg selv i luften.

– Det er ikke meg som gir tillatelse til dette, men tegneren har blitt en krigende hedning, og det er derfor tillatt å drepe ham. Det må likevel ikke brukes eksplosiver som kan ramme uskyldige, understreker Krekar overfor NRK.

– Fordi han har tråkket på vår verdighet, våre prinsipper og vår tro – så må han dø, legger han til.

Politiet sier til NTB at de vil undersøke om uttalelsene til Krekar er straffbare. Ifølge nyhetsbyrået har NRK oversendt deler av intervjuet til Oslo politidistrikt, som allerede etterforsker Krekar for uttalelser på en kurdisk fjernsynsstasjon.

– Ingen mål om å bli populær i Norge

Mulla Krekars forsvarer seier ifølge NRK at uttalelsene som Krekar kommer med i intervjuet ikke er oppsiktsvekkende.

– Han har ingen mål om å bli populær i Norge, sier Brynjar Meling til NRK.

Meling sier Krekar har kommet med liknende utsagn i både avhør og retten.

For han så er dette slik han tolker islam, og for han ville det vært kontroversielt å si noe annet enn slik han tolker islam, seier Meling.

Forsvareren, som ikke før i dag ble klar over at Krekar hadde sagt ja til å la seg intervjue av NRK, ønsker ikke å si noe om mulig straffeforfølgelse av utsagnene som Krekar kommer med i NRK-intervjuet.

Tar avstand

Erna Solberg tar avstand fra Krekars holdninger.

– Jeg tar sterkt avstand fra de ekstreme holdningene som formidles i NRKs intervju med mulla Krekar, sier statsminister Erna Solberg (H) til NTB.

Hun understreker at hun mener uttalelsene til Krekar ikke er representative for holdningene til norske muslimer.

– Regjeringens arbeid mot radikalisering og voldelig ekstremisme går ut på å vaksinere ungdom mot slike holdninger, sier Solberg.

Hun har den siste tiden hatt mange møter med muslimske miljøer, senest onsdag i Drammen.

– Jeg vet at disse uttalelsene ikke er representative for muslimer flest i Norge. Vi har alle vært vitne til stort engasjement for fellesskap og samhold – og det å ta avstand fra ekstreme holdninger, sist i forbindelse med ringen av unge muslimer rundt synagogen i Oslo, sier statsministeren til NTB.

Statssekretær i Justisdepartementet, Jøran Kallmyr, har i all hemmelighet vært i Irak for å snakke om mulla Krekar, ifølge TV2. Han skal ha kommet hjem i dag.

Tvangsflytting

Oslo-politiets vedtak om tvangsflytting av mulla Krekar til Kyrksæterøra skal trolig behandles i Borgarting lagmannsrett neste uke. Hans advokat Brynjar Meling anket kjennelsen fra Oslo tingrett som slo fast at det ikke var urimelig at politiet forviste Krekar til Hemne kommune i Sør-Trøndelag.

Hemmelig PST-rapport

Meling mener den graderte PST-rapporten – om den blir brukt som bevis i Krekar-saken – er et demokratisk problem.

Hvis Oslo-politiet får bruke den hemmelige rapporten fra PST i ankesaken mot mulla Krekar, må en særskilt advokat bistå Krekar. Denne advokaten må være sikkerhetsklarert.

I tillegg krever loven at det det ikke skal være noen tilknytning mellom denne særskilte advokaten og mulla Krekar, opplyste politiinspektør Vegard Rødås som er påtaleleder ved Utlendingsseksjonen i Oslo politidistrikt til VG tidligere denne uken.

Da Kerkar møtte i Oslo tingrett i januar, startet han sin forklaring med å si at han var i Oslo tingrett for femtiende gang.

Han mener selv at han ikke er en trussel mot Norge, som må tvangsplasseres på et asylmottak.

Les også:Historien om mulla Krekar: Fra gjøgler og moromann til rikstrussel (krever abonnement)

(VG og NTB)

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder