– Dette kommer til å bli sterk kost

UTSTILLES: Rester av bilen som Anders Behring Breivik plasserte i regjeringskvartalet. 22. juli. Dette er slik bildelene fremsto da politiet samlet dem og gjorde undersøkelser. Foto:Politiet,Scanpix

Breiviks bombebil stilles ut

Bombebilen som den terrordømte massedrapsmannen Anders Behring Breivik brukte for å sprenge Høyblokka for fire år siden, er blant gjenstandene som skal stilles ut i det nye
informasjonssenteret i Oslo.

Artikkelen er over fire år gammel

– Dette kommer til å bli sterk kost for mange besøkende, mener lederen for den nasjonale støttegruppen etter 22. juli-hendelsene, Lisbeth Kristine Røyneland.

Bombebilen, eller rettere sagt restene av det som en gang var en bil, skal stilles ut i det nye informasjonssenteret i Høyblokkas første etasje, skriver Aftenposten.

Koffert, ID-kort og politiemblemer

Utstyrskofferten som Breivik hadde med seg til Utøya er også blant gjenstandene som skal stilles ut.

– Det blir veldig interessant og fint. Senteret vil fortelle den nakne historien om det som skjedde den dagen og tankegodset bak gjerningene. Samtidig kommer det til å være en sterk opplevelse, sa Røyneland til NTB lørdag.

Les også: Anders Behring Breivik saksøker Norge

Breiviks falske ID-kort og politiemblemer er blant de øvrige gjenstandene som folk kan få se i utstillingen som offisielt åpner 22. juli.

ELDEN: – Nei, takk til «Breivikmuseeum»

– Viser det som faktisk skjedde

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) legger vekt på viktigheten ved å fortelle historien på en ærlig måte.

– For alle som opplevde 22. juli er dagen og hendelsene et åpent sår som fortsatt gjør vondt, men vi må formidle denne vonde delen av vår nære historie på en ærlig måte. Senteret viser det som faktisk skjedde, sier Sanner til Aftenposten.

Les også: Alle beredskaps-toppene fra 22. juli er nå byttet ut

Utstillingen er inndelt i flere atskilte rom og vil bestå av bilder, filmer, tekster og objekter som knytter seg direkte til angrepene eller bearbeidelsen av dem. Utstillingen skal stå i minimum fem år.

Markering av 22. juli

Det blir en rekke markeringer av terrordagen. Utøya er åpen 21. og 22. juli for alle som ble berørt av terroren i 2011.

21. juli inviteres også alle terrorberørte til forhåndsvisning i det nye informasjonssenteret for 22. juli 2011 ved Høyblokka.

For offentligheten starter dagen med markering ved vannspeilet foran Høyblokka. Her blir det ett minutts stillhet, kransenedleggelse og taler ved blant andre AUF-leder Mani Hussaini og statsminister Erna Solberg. Nestleder John Hestnes i Nasjonal støttegruppe etter 22. juli-hendelsene ønsker velkommen.

Breiviks historie: Fra fødsel til 22. juli

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder