PÅ SYKKEL: Her ankommer syriske flyktninger Storskog grensekontroll. Hele 1685 asylsøkere har kommet til Norge fra Russland i år. Foto: Mattis Sandblad , VG

Bare 35 asylsøkere fra Russland til Finland i år

Ber om svar fra Russland om flyktningestrømmen

1685 asylsøkere har kommet over grensa fra Russland til Norge i år. Til Finland har det kommet 35.Nå ber Norge nok en gang Russland om svar.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Fra januar til september i år har det kommet 35 asylsøkere til Finland via den russiske grensen.

– Situasjonen har heller ikke endret seg mye i oktober. Så og si alle asylsøkerne som kommer til Finland, ankommer via Torneå eller Helsingfors, sier Verena Leinonen, kommunikasjonsrådgiver i det finske utlendingsdirektoratet til VG.

Hun sier også at den finske grensevakten samarbeider med den russiske grensevakten, og at situasjonen langs grensen er stabil.

Krever Schengen-visum

Finsk grensepoliti hevder at Russland krever Schengen-visum for å slippe flyktninger frem til den finske grensen, men de krever det ikke for å sende asylsøkerne til den norske grensen, opplyser NRK.

I følge NRK har 1685 asylsøkere krysset grensen til Norge fra Russland.

Les også: Her sykler Syria-flyktningene inn i Norge og friheten

KREVER FORKLARING: Børge Brende ber Russlands utenriksminister Sergej Lavrov om å forklare seg om hvorfor asylsøkerne blir sendt til Norge og ikke Finland. Her er de avbildet ved en tidligere anledning i Kirkenes. Foto: Berit Roald , NTB scanpix

I forrige uke ba utenriksminister Børge Brende sin russiske kollega Sergej Lavrov forklare seg.

– Vi opplever en kraftig økning i antallet som kommer over vår grense, mens det ikke kommer noen over grensen mellom Russland og Finland. Lavrov innser at det er et paradoks, og har sagt at vi skal få en redegjørelse, sa Brende til VG.

Les også: Flyktninger i Finnmark må vente i telt

Utvist fra Russland

Mange av flyktningene som tirsdag kom til Norge via Russland er utvist fra Russland og har fått fem års innreiseforbud, ifølge NRK. Dermed kan det bli vanskelig for Norge å sende asylsøkere tilbake til Russland.

Justisdepartementet utarbeider en instruks til UDI om at flyktninger som kommer over grensen til Russland skal returneres uten at søknadene behandles.

– Den økte asyltilstrømningen til Norge er en utfordring. Mange av de som kommer til Norge har allerede oppholdstillatelse i Russland, sa statssekretær i Justisdepartementet, Jøran Kallmyr, til VG i forrige uke.

Storskog grensestasjon anslår at hele 5.000 asylsøkere kan komme over grensen før utgangen av dette året.

Ber om svar

Onsdag skriver NTB at situasjonen på Storskog vil tatt opp med Russland igjen i et mårlig møtemellom konsulærseksjonene i de to utenriksdepartementene.

– Vi har et møte med russerne på embetsnivå onsdag der situasjonen på grensen blir tatt opp. Dette er et årlig møte mellom konsulærseksjonene i de to utenriksdepartementene, men der er naturlig at situasjonen på grensen blir tatt opp her, sier kommunikasjonsrådgiver Ane Haavardsdatter Lunde i Utenriksdepartementet til NTB.

Møtet kommer en uke etter at utenriksminister Børge Brende (H) ba sin russiske kollega Sergej Lavrov redegjøre for hvorfor Russland har en ulik praksis på utreise til Norge og Finland.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder