Krekar dømt til fengsel etter trusler under NRK-intervju

Krekar forlot retten uten å gi kommentar

OSLO TINGRETT (VG) Mulla Krekar er fredag dømt til fengsel i ett og et halvt år for trusler og oppfordring til straffbare handlinger.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Retten kom frem til at utsagnene Krekar kom med i et intervju med NRK 25. februar i år og med en kurdisk TV-kanal noen dager tidligere var straffbare. Krekar uttalte trusler mot en kurder ved navn Halmat Goran.

Krekar må sone ett år og seks måneder i fengsel, ifølge dommen. I tillegg må Krekar betale en erstatning på 75.000 kroner.

Påtalemyndigheten hadde bedt om to år, men i formildende retning trakk Oslo tingrett fram at det allerede eksisterte et trusselbilde rundt Goran.

Tar betenkningstid

– Skuffelse forutsetter vel forventninger, og det har jeg sluttet å ha. Mitt råd vil likevel være at han anker. Krekar har blitt dømt for terror to ganger av tingretten tidligere, og begge ganger har lagmannsretten kommet til andre konklusjoner, sier forsvarer Brynjar Meling.

Meling opplyser at Krekar formelt sett tar betenkningstid og ikke anker dommen på stedet.

– Dommen har åpenbare svakheter. Deriblant baserer den seg på et redigert materiale. Krekar mener selv at han har tatt de nødvendige forbeholdene i råmaterialet, sier Meling.

Må tolkes «bokstavelig»

«Uttalelsene fremstår som reservasjonsløse» og må tolkes «bokstavelig», ifølge retten. Det legges til grunn at det forelå en «nærliggende fare» for at noen ville handle på Krekars uttalelser i intervjuene.

Dommeren viste blant annet til at Krekar fikk sitatsjekk av NRK før intervjuet ble publisert.

Etter domsavsigelsen forlot Krekar rettssalen umiddelbart uten å gi kommentarer.

TILTALT: Mulla Krekar på vei inn i Oslo Tingrett i dag. Foto: Berit Roald , NTB Scanpix

Dømt for trusler mot samme mann tidligere

I NRK-intervjuet ble Krekar spurt om kurderen Halmat Goran.

– Jeg skal sende en gave til den som dreper ham. Hvorfor skulle jeg ikke være glad for det? spør Krekar retorisk i NRK-intervjuet.

Intervjuene førte altså til en tiltale for både trusler mot Goran og oppfordring til straffbar handling.

Goran brente deler av Koranen i et klipp som ble lastet opp på YouTube for noen år siden. Krekar er tidligere dømt for trusler mot Goran, to andre kurdere og statsminister Erna Solberg.

Les også: Sakkyndig mener Krekar er marginalisert

Nekter straffskyld

I det nevnte intervjuet kom det også frem at Krekar mente at de som angrep Charlie Hebdo var helter og at personer som tegner Muhammed-karikaturer i Norge fortjener å dø.

Uttalelsene var grunnlaget for at politiet pågrep mullaen dagen etter intervjuet, og siktet ham for oppfordring til straffbar handling. Kort tid senere ble siktelsen utvidet til også å omfatte trusler.

Mulla Krekar nekter straffskyld og mener norske myndigheter har fabrikkert saken mot ham, fordi de mislyktes med å få ham tvangsbosatt på Kyrksæterøra.

Det er politiadvokat Vegard Rødås fra Oslo politidistrikt som har håndtert den pågående utlendingssaken til Krekar.

– Er det beleilig for politiet at man nå slipper å bruke mer krefter på tvangsbosettingen?

– Det har jeg ingen kommentar til. Vi forholder oss til at dette ble en straffesak, som han nå er dømt i, svarer Rødås

– Tiltalen kom da politiets tvangsbosettingssak raknet, noe den til de grader gjorde i Borgarting lagmannsrett, sier forsvarer Meling.

NRK har ingen kommentar til dommen, men sier at de tar den til etterretning.

– Vi i NRK mener fortsatt at det var riktig å sende programmet for å vise folk hvilke holdninger en av Norges mest omtalte personer har. Men vi tar dommen til etterretning, og vi kommer ikke til å sende intervjuet igjen, forteller Stein Bjøntegård, publiseringsredaktør i NRK Nyheter til VG.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder