KOM SEG UT: En ung varetektsfengslet mann rømte fra luftegården på Ila fengsel og forvaringsanstalt. Politiet vet fortsatt ikke hvordan han kom seg over de høyre murene. Arkivbilde: Morten Holm, NTB Scanpix

Fengselsrømlig pågrepet av hundepatrulje

Politiet jaktet rømlingen med alt tilgjengelig mannskap ** Fengselsdirektør: - Flere ting som sviktet

En 20 år gammel mann klarte å komme seg ut av luftegården på Ila Landsfengsel i Bærum. Etter to timer i frihet, ble han tatt av politiet.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Fangen, en mann født i 1993, stakk av fra fengselet i 17-tiden søndag ettermiddag. Rundt 19.30 søndag kveld ble han pågrepet av politiet, som hadde med seg hundepatrulje.

- Han ble funnet i skogen ved Stein gård, i retning Gamle Ringeriksvei. Han er på vei tilbake til Ila nå, sier operasjonsleder i Asker og Bærum politidistrikt, Øystein Skogmo, til VG.

Politiet satte store styrker inn i søket, og hentet inn hundepatruljer fra Oslo for å finne mannen. En kort stund var også et politihelikopter inne i søket.

HAR DU BILDER, VIDEO, TIPS ELLER INNSPILL?2200@VG.NO || SMS/MMS til 2200 || 22000000

- Vi anser ham ikke som farlig, forteller Skogmo.

- Kom seg over gjerdene

Fengselsdirektør Knut Bjarkeid forteller at mannen var varetektsfengslet, siktet for narkotikaforhold.

- Han har rømt fra luftegården i den delen av fengselet som ikke er høysikkerhetsdelen. Han kom seg over gjerdene. Vi har ennå ikke sjekket kameraene, sier han til VG.

- Var det noen som hjalp ham eller brukte han noen hjelpemidler?

- Det kan jeg ikke kommentere, sier Bjarkeid.

- Så ham rømme

Politiet vet fortsatt ikke hvordan han kom seg ut av luftegården, men de antar at det var vitner til fengselsflukten.

Dette bekrefter Bjarkeid, som forteller at flere av de ansatte som så ham rømme. Nå søker de ansatte etter 20-åringen sammen med politiet.

- Når slikt skjer så er det svikt på flere steder. Vi er nødt til å gå gjennom alle rutinene, og vi må finne årsaken. Det har vært en svikt i det tekniske utstyret. Jeg kan ikke si noe mer om hva det dreier seg om, sier Bjarkeid.

Han forteller at fangen er oppført som statsløs.

Ila er et fengsel og en forvaringsanstalt. Over halvparten av de ca 120 innsatte er forvaringsdømte fanger.

Fengselet huset lenge massedrapsmannen Anders Behring Breivik, men i begynnelsen av august ble han flyttet til Skien fengsel.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder