19-JUNI: Roy Pedersen, leder i LO Oslo, varsler demonstrasjoner mot statråd Robert Eriksson. Foto:Mimsy Møller,Samfoto Dagsavisen

LO-grasrotopprør: «I fagbevegelsen har vi gått fra å ha lua i hånda til å ha den på hue. Det er der den skal være og det skal vi kjempe for»

Demonstrasjon mot Eriksson utenfor Stortinget 19. juni

Det dras i gang et organisert grasrotopprør i LO mot arbeidsminister Robert Eriksson. - Vi skal ikke tilbake til at en norsk arbeider skal stå der med lua i hånda for å be om jobb, sier leder i Oslo LO, Roy Pedersen.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Han har tatt initiativet til et opprør mot arbeids- og sosialminister Robert Eriksson og hans forslag til endringer av arbeidsmiljøloven. Og han har allerede fått med seg LO i de fem største byene i Norge: Tromsø, Trondheim, Bergen og Stavanger.

- Jeg regner med at det blir svært mange flere LO-kontorer og ikke minst klubber landet rundt som slutter seg til opprøret. Dette skal komme underfra, fra den ekte grasrota i fagbevegelsen, som kommer til å bli kraftig berørt hvis Eriksson vinner frem, sier Pedersen.

- Felles kamp

LOs distriktskontor er LOs apparat ute i landet, men er tidvis mest kjent for å lede an i opprør mot ledelsen i LO, blant i forbindelse med vikarbyrådirektivet og tjenestemannsdirektivet.

- Nå samler vi oss til felles kamp mot regjeringen. Hvis Eriksson får det som han vil, risikerer vi at de aller fleste pent må be om å bli ansatt: Svært mange bedrifter vil benytte anledningen til å ansette dem midlertidig, sier han.

- Da får vi et system hvor det blir svært mye vanskeligere å få fast ansettelse. I fagbevegelsen har vi gått fra å ha lua i hånda til å ha den på hue. Det er der den skal være og det skal vi kjempe for, sier han.

Varsler langvarig aksjon

LO i Oslo vil innlede kampen torsdag 19. juni, hvor det blir demonstrasjon utenfor Stortinget.

VARSLER ENDRINGER: Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson la denne uken frem flere forslag til endringer i arbeidsmiljøloven. Foto:Roger Neumann,VG

- Den dagen ruller vi det i gang. Om vi greier å mobilisere så mange får vi se. Det viktige er at vi markerer starten på en lang aksjon for norske arbeidstakeres rettigheter. Vi håper å se mange faner foran Stortinget den dagen.

- Eriksson sier det er for å få flere utenfor jobb inn i arbeid?

- Vi ser helt andre konsekvenser som er langt mer alvorlig. Med midlertidige jobber kommer også sosial dumping, hvor lønningene presses ned. I tillegg til kamp mot midlertidige stillinger, er det en rekke andre forslag han fremmer, blant annet til arbeidstid, som vil svekke arbeidsfolks rettigheter. Blant annet skal arbeidstilsynet overta deler av ansvaret for arbeidstidsbestemmelsene fra partene i arbeidslivet.

- Eriksson er i ferd med å skru klokka tilbake og det skal vi hindre, slik vi gjorde det da Bondevik II regjeringen angrep arbeidsmiljøloven frem mot 2005. De fikk endringene vedtatt, men kampen mot endringene ble endel av valgkampen, som gjorde at de rødgrønne overtok makten. Og det første de gjorde var å stanse iverksettelsen. Vi ser for oss en liknende langvarig kamp, sier han.

- LO-leder Gerd Kristiansen sa etter jeg tiltrådte at de skulle opptre konstruktivt. Det har seg sett lite til. Og det Pedersen her sier er verken konstruktivt eller riktig, sier arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (Frp) til VG.

- Du anklages for å bidra til at landets arbeidere igjen må stå med lua i hånda?

- Det jeg gjør er at jeg gir makt tilbake til sykepleieren og andre arbeidstakere, slik at de i større grad selv kan velge hva slags rammer de vil ha omkring jobben sin, slik at de kan avtale med sin arbeidsgiver hva som er beste løsning for dem. Mange har gått fra hverandre og har barna annenhver uke. Da er det godt å kunne ha ordninger som er fleksible og som kan tilpasses den enkelte, men innenfor de trygge rammene som fortsatt vil ligge til grunn.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder