ADVARER: Mikael Ali (32) var et fryktet gjengmedlem i Young Guns gjennom åtte år. Nå advarer han andre mot å tro på raske penger og et liv i luksus. Han vil bruke tiden fremover på å hjelpe andre ut av gjengene. Foto: FRODE HANSEN / VG

ADVARER: Mikael Ali (32) var et fryktet gjengmedlem i Young Guns gjennom åtte år. Nå advarer han andre mot å tro på raske penger og et liv i luksus. Han vil bruke tiden fremover på å hjelpe andre ut av gjengene. Foto: FRODE HANSEN / VG

«Gjenglivet er ikke som mafiafilmene fra Hollywood. Det er ekte blod og tårer»

Etter åtte år med gjengkrig i Oslos gater fikk Mikael Ali (32) nok. Nå forteller han den brutale virkeligheten om livet som gjengmedlem i hovedstaden.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

26. mai i 2009: Mikael Ali sitter på et advokatkontor i Oslo sentrum og venter på at juryen skal fatte en avgjørelse. Han er tiltalt for overlagt drapsforsøk på B-gjenglederen Ghulam Abbas, ofte kalte «Gudfaren» i media.

Sivilkledd politi har tatt oppstilling utenfor advokatkontoret for å hindre at han stikker av mens juryen diskuterer. Selv er han iført skuddsikker vest i frykt for å bli skutt av Abbas venner.

Etter fem lange timer er juryens kjennelse klar. Ali blir frifunnet. En av hans beste venner dømmes til tolv års fengsel for skuddene. Begge var en del av Young Guns. B-gjengen var fienden.

For Ali ble frifinnelsen i lagmannsretten vendepunktet.

- Ingen lykkelig slutt

Nå vil han advare ungdommer som tiltrekkes av miljøet mot å tro på bildet som skapes når gjengmedlemmer poserer med raske biler og gullkjeder.

- Det er ingen lykkelig slutt på gjenglivet. Du blir ikke sittende et sted i utlandet med masse penger. Du har kanskje mye penger i tre-fire måneder, men samtidig lever du i konstant frykt for politi og fiender. Alle er ute etter å ta deg, forteller Mikael Ali til VG.

- De kaller hverandre «brødre» i gjengene, men en bror er en som vil ta vare på deg og ønsker deg godt. Ikke en som tar deg med på torpedooppdrag og store dopoverleveringer, påpeker Ali.

Selv ble han en del av Young Guns i 2001 etter å ha vært yrkessoldat for Telemark bataljon i Kosovo. Da han kom tilbake var vennene han vokste opp sammen med i Asker med i gjengen. Søken etter spenning trakk også han mot miljøet. I løpet av de neste åtte årene gikk han gradene og ble til slutt en av lederskikkelsene.

- Gjenglivet er ikke som mafiafilmene fra Hollywood. Det er ekte blod og tårer. Du ser venner bli drept. Du ser familien deres bli knust i biter, sier 32-åringen.

Fikk ikke sove om nettene

Mens han ventet på at tiltalen om drapsforsøk skulle opp i lagmannsretten, opplevde han selv at vennen Mohammed «Jeddi» Javed ble skutt i bakhodet av Stig Millehaugen i en bil på Haugerud i Oslo. Shahbaz Dad som er knyttet til A-gjengen er dømt for å ha bestilt drapet.

FIKK NOK: Mikael Ali (32) er ferdig med livet som gjengmedlem. Foto: FRODE HANSEN / VG

- Da det skjedde ønsket jeg hevn mot de som stod bak, men tenker annerledes i dag. Hvor mange barn skal vokse uten foreldrene sine. Når skal dette tullet ta slutt? Derfor står jeg frem nå og sier: «Nok er nok».

Han mener bildet av som er tegnet av gjengene i media er misvisende.

- Mange lever i konstant frykt for å bli drept av fiendene. Plutselig kan du bli skutt, så du tenker deg om to ganger før du tar med barna dine ut i Oslo. Slik er gjenglivet i virkeligheten, forteller 32-åringen.

Han angrer på livet han har levd.

- Ofte fikk jeg ikke sove fordi jeg tenkte på hva jeg har gjort mot folk. Det førte igjen til at jeg ruset meg, forteller Mikael Ali.

Han har blant annet deltatt på pengeinnkrevinger og utøvd vold. Ofte rammet det personer i samme miljø.

- Jeg har såret veldig mange gjennom det livet jeg har levd og det er mange jeg skylder en unnskyldning, sier han.

Gjengkrigen er ikke over

Nå er Mikael Ali en del av fredsavtalen som er inngått mellom B-gjengen og Young Guns. Avtalen har gjort at de kriminelle gjengene i Oslo er omorganisert de siste månedene. A-gjengen som har sympatisert med B-gjengen de siste årene, er støtt ut av fellesskapet etter «Jeddi-drapet».

FRIKJENT: Mikael Ali ble tiltalt for skuddene på Furuset i 2007, men frikjent i to rettsinstanser. Han ble likevel dømt til å betale erstatning i lagmannsretten. Foto: HENNING CARR EKROLL

Se også billedrigg:Gjengkrigen 1988-2012

Nå står B-gjengen, Young Guns og Furuset Bad Boys på samme side. Fiendene er A-gjengen, Grønlandsgutta og Holmliagjengen.

Personlige konflikter er imidlertid ikke glemt og det er vanskeligere enn noen gang å skille mellom venn og fiende.

- Gjengmiljøet er fortsatt vår høyeste prioriterte oppgave og det vil det også være i 2013. Kampen er på ingen måte vunnet og det er nødvendig med en vedvarende innsats mot disse miljøene, sier Torstein Holand, sjef for spesielle operasjoner (SO) i Oslo-politiet.

Vil hjelpe andre

Mikael Ali lover at han er ferdig med gatekrigen og håper det at han står frem gjør at flere følger etter.

- Jeg tror på signaleffekten som følger av at noen trer frem og sier: «Her er jeg». Jeg har klart å bryte med gjengmiljøet. Det er mulig, sier 32-åringen.

Han har valgt å forlate vennene som han brukte all tid sammen med i åtte år for å skape seg et nytt liv. Han innrømmer at det har vært tøft.

- Det er fort gjort å gå tilbake til det gamle miljøet i svake øyeblikk. Gutta ringer hver dag. De vil ha deg med på fest på byen, eller oppsøke en fyr som skylder penger. Du må hele tiden jobbe med deg selv. Det handler om å ta et valg, sier Mikael Ali til VG.

Savner eget opplegg

Han satt 13 måneder varetektsfengslet etter han ble pågrepet og siktet for drapsforsøk. Da han ble frikjent i tingretten ble han løslatt i påvente av at saken skulle opp for lagmannsretten.

- Da jeg kom ut stod gjenggutta klare med drinken og kokain i lomma, forteller Ali.

VENNEN DREPT: Mohammed «Jeddi» Javed ble skutt i bakhodet på Haugerud i 2009. Bilen ble påtent etter drapet. Foto: BJØRNAR TOMMELSTAD / VG

Han savner et tilbud som står klart for de som ønsker å trekke seg ut og leve et liv uten vold.

- Det eksisterer ikke noe opplegg i dag, slik jeg opplever det. Det er flere som ønsker å komme seg ut, men de møter fort motgang og velger gjenglivet igjen. Det trenger et støttende nettverk rundt seg, mener Mikael Ali.

Han tok selv kontakt med fastlegen som henviste ham til «Avdeling for rus og avhengighet» hvor han har fått oppfølging. I tillegg går han ukentlig til «Alternativ til Vold» i Oslo. Han søker også på jobber, men blir møtt med skepsis på grunn av den kriminelle fortiden.

- Det viktigste for meg nå er de to barna mine, sier Mikael Ali.

Han ønsker å besøke fengslene for å fortelle sin historie til andre i gjengmiljøet og vise at det er mulig å få et bedre liv. Politiet sier de står klare til å hjelpe alle som vil ut.

- Alle som ønsker seg ut av gjengmiljøet er velkomne til å snakke med oss. Det er bare å ta kontakt, så skal vi hjelpe dem videre, sier SO-sjef Torstein Holand..

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder