Solberg kjenner ikke til om hun har blitt overvåket

TAUS: Justisminister Anders Anundsen ønsker ikke å kommentere overvåkningsskalndalen. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Justisministeren taus om overvåkning

Justisminister Anders Anundsen ønsker ikke å svare på hvordan regeringen følger opp overvåkningsskandalen som nå ryster Europa.

  • Erlend Skevik

Artikkelen er over seks år gammel

Den britiske storavisen The Guardian meldte torsdag at amerikansk etterretning kan ha avlyttet 35 statsledere. Blant dem skal være Tysklands forbundskansler Angela Merkel.

Merkel har reagert kraftig på opplysningene, og slått fast at «venner ikke overvåker hverandre».

BAKGRUNN: USA kan ha avlyttet Merkel

Den norske regjeringen har de siste månedene hatt flere møter om overvåkningssaken med amerikanske myndigheter. Senest i slutten av august hadde norske myndigheter et møte med det amerikanske Justisdepartementet om de amerikanske programmene for informasjonsinnhenting som ble avslørt av varsleren Edward Snowden.

- Ikke naturlig å kommentere

Nå nekter både justisminister Anders Anundsen og utenriksminister Børge Brende å svare på hvordan regjeringen vil følge opp de nye påstandene om amerikansk overvåking av allierte statsledere.

- Dette er sak mellom Tyskland og USA og derfor ikke naturlig for norske myndigheter å kommentere, skriver kommunikasjonsrådgiver Andreas Skjøld-Lorange i Justisdepartementet i en E-post til VG.

Han understreker samtidig at «Stortinget selvfølgelig vil få den informasjonen det måtte etterspørre på egnet måte».

Anundsens politiske rådgiver Andre Kolve sier at justisministeren ikke har ytterligere kommentarer til saken.

Utenriksminister Børge Brende bekrefter overfor VG at Norge «holder seg orientert» om saken, men understreker at det er Justisdepartementet som har ansvar for oppfølging fra norsk side.

- Dette er foreløpig et forhold mellom de land som er involvert, sier Brende.

Erna: Ikke akseptabelt

Statsminister Erna Solberg (H) sier det ikke er akseptabelt at allierte land driver etterretning mot hverandres politiske ledelse.

- Norge og USA er nære allierte og har et tett samarbeid innen etterretning. Dette samarbeidet er av stor betydning for begge land. Det er viktig at det ikke skapes mistillit eller uro i dette viktige samarbeidet, skriver Solberg i en uttalelse.
Ifølge avisen Washington Post har amerikanske myndighter advart etterretningstjenester i andre land om muligheten for nye avsløringer fra varsleren Edward Snowden.

De hemmelige dokumentene Snowden sitter på, inneholder informasjon om samarbeidet mellom etterretningstjenester i USA og andre land. Samarbeidet omfatter overvåking av land som Kina, Russland og Iran, ifølge amerikanske regjeringskilder avisen har snakket med.

Noen av Snowden-dokumentene omhandler angivelig overvåking av Russland utført av en av USAs allierte i NATO.

Nyheten kommer i kjølvannet av nyheten om at Angela Merkel sin telefon skal ha blitt avlyttet. Det har skapt reaksjoner i EU.
De europeiske stats- og regjeringssjefene har tatt spionasjesaken inn som et vedlegg til konklusjonene fra toppmøtet i Brussel. Saken sto opprinnelig ikke på dagsordenen, men ble gjenstand for en omfattende diskusjon torsdag kveld.

Partnerskapet med USA må tuftes på respekt og tillit, understreker topplederne i EU.

Europa og USA har et tett forhold, og også sikkerhetstjenestenes arbeid og samarbeid må kunne baseres på tillit, heter det. Mangel på sådan kan sette nødvendig samarbeid om etterretningsinnhenting i fare, skriver lederne.

VG har tidligere snakket med eksperter på informasjonssikkerhet som mener det ikke er usannsynlig at USA har drevet overvåkning av norske myndigheter.

MB! Etter at denne saken var publisert sendte justisministeren ut en epost der han understreker at det er uakseptabelt at allierte land driver etterretning mot hverandres politiske ledelse. Han svarer fortsatt ikke på spørsmål om hvordan Norge vil følge opp saken overfor amerikanske myndigheter.

Les også

Mer om

  1. Edward Snowden-lekkasjene

Flere artikler

  1. Stoltenberg krever svar fra USA om overvåkning

  2. Dagbladet: USA overvåket 33 millioner norske mobilsamtaler

  3. Slik jobber Norge for å avsløre USAs spioner

  4. Amerikansk avis: Obama stoppet overvåkingen av Merkel i sommer

  5. Slik beskytter statsrådene seg mot overvåkning

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder