BEINHARDE KRAV: De Grønne kan ende opp med ti stortingsrepresentanter til høsten, dersom partiet kommer over sperregrensen. Talskvinne Hanna Marcussen lover å ikke fire på miljø-kravene, dersom de havner i vippeposisjon. Her sammen med Harald August Nissen på valgkampstand for to år siden. Foto: Frode Hansen/VG.

Åpner for samarbeid med miljøaktivistene

Miljøpartiet de grønne rett under sperregrensen

Stiller beinharde krav for å støtte en regjering

Aps partisekretær Raymond Johansen åpner opp for samarbeid med De Grønne, dersom de når sperregrensen.

  • Magnus Aamo Holte
ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

I flere målinger på rad har Miljøpartiet de grønne vaket tett opp mot den magiske sperregrensen på fire prosent.

På VGs siste meningsmåling får nykommeren 3,8 prosent, mens de i fredagens NRK-måling får en oppslutning på 3,6.

Dermed er det ikke mange stemmene som skal til før De Grønne når den magiske sperregrensen på fire prosent, og kan være med å konkurrere om de 19 utjevningsmandatene.

- Vi har troen på at dette kan gå. Det er vår målsetning, og nå er vi ikke langt unna, sier MDG-talskvinne Hanna Elise Marcussen til VG.

Stjeler velgere fra SV

Med sitt brennende miljøengasjement og flate maktstruktur, har partiet de siste månedene appellert til spesielt tidligere SV-velgere.

Dersom De Grønne når fire prosents-grensen, vil de trolig ende opp med mellom seks og ti representanter på Stortinget.

Det er mandater som de rødgrønne, med Arbeiderpartiet i spissen, sårt vil trenge å få støtte fra, dersom de fortsatt skal ha kontroll over regjeringslokalene.

BLIR GJERNE KJENT: Partisekretær i Ap, Raymond Johansen, mener Arbeiderpartiet og De Grønne har mange likheter. Foto: Frode Hansen/VG.

Arbeiderpartiets partisekretær, Raymond Johansen, åpner for et samarbeid med De Grønne, dersom de skulle havne i en vippeposisjon.

- Jeg kjenner ikke til deres partiprogram i detalj, men jeg ser på dem som et venstre-sentrum-parti. Dermed er det naturlig at de hører hjemme hos oss, sier Johansen.

- Må regne med De Grønne

AP-sekretæren viser til De Grønnes søsterpartier rundt om i Europa.

- De Grønne samarbeider med sosialdemokratene i Tyskland, og i Sverige var de i den rødgrønne alliansen. I tillegg har vi samarbeidet med partiet i en rekke kommuner de to siste årene, og funnet ut at vi har en del til felles, sier Johansen.

Miljøpartiet er en oppkomling i norsk politikk, selv om partiet har eksistert siden 1988. Ved lokalvalget i 2011, fikk de sitt nasjonale gjennombrudd, og kom inn i bystyrer i flere storbyer.

- Vi har jo sett ulike løsere partiorganisasjoner, som Kystpartiet og enkelte bygdelister, men De Grønne ser nå ut til å være bedre organisert enn som så. Det kan hende dette er et parti vi må ta i beregning i fremtiden, sier Johansen.

Hasj, omfordeling og vekk med oljen

For mange assosieres det lederløse partiet med miljøaktivisme og legalisering av cannabis. Men partiet står for mer enn som så, bedyrer talskvinne Marcussen.

- Vi er opptatt av sosial rettferdighet og omfordeling, og har dermed en sosial profil. I noen saker er vi enig med venstresiden, mens i andre saker ligger våre sympatier til høyre, sier hun.

Dersom partiet slår hull i sperregrensen og partiet havner i vippeposisjon, lover Marucssen beinhard kamp for å eventuelt gi parlamentarisk støtte til en regjering.

- Vi kan nok samarbeide med alle, med unntak av Frp. Men da må vi få gjennomslag for vårt syn; at vi trenger en kursendring av den norske økonomien, sier hun.

De Grønne vil fase ut fossilt brennstoff, og trappe ned Norges utvinning av olje- og gass.

- Resten av verden legger om til fornybar energi. At oljen er en så stor del av den norske økonomien, gjør oss veldig sårbare. Vi satser på feil hest, og da blir det billigere om vi omstiller oss nå, enn å møte problemene når det er for sent.

Grønt og grått

For De Grønne er det gamle politiske skillet mellom rødt og blått utdatert. For dem er det grønt og grått som skiller partiene fra hverandre.

- Både Ap og Høyre står for langt over på grå side. Med den kursen de har nå, er det uaktuelt for oss å samarbeide med dem. Skal vi gi parlamentarisk støtte til én av blokkene, blir det kun om de kan love oss en utfasing av fossilt brennstoff, sier Marcussen.

Det blir mildt sagt en saftig kamel å svelge for partiet som har styrt Norge i 58 av de siste 78 årene.

Arbeiderpartiets Raymond Johansen legger ikke skjul på at det vil bli tøffe tak, dersom valgresultatet tvinger Ap til å forhandle med De Grønne.

- Ja, men vi samarbeider godt med dem på lokalt nivå. Ap mener at petroleumsnæringen ikke står i veien for en bærekraftig miljøpolitikk, men vi er enige om at vi trenger en bindende internasjonal klimaavtale, sier Johansen, som likevel understreker at de går til valg på ett alternativ:

- Vi går utelukkende til valg på å fortsette regjeringssamarbeidet med SV og Senterpartiet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder