FÅR KRITIKK: Innvandringsminister Sylvi Listahug har fått kritikk for ikke å kunne redegjøre for hvorfor hun mener Russland er trygt for asylsøkere. Foto: HÅKON MOSVOLD LARSEN , NTB SCANPIX

Listhaug: Asylsøkere kan sendes rett til hjemlandet

– Det er ikke nødvendig å gå veien om Russland for å sende ut grunnløse asylsøkere, sier innvandringsminister Sylvi Listhaug til NRK.

 • NTB

Artikkelen er over fire år gammel

– Vi har sagt at i de sakene hvor det er lettere å behandle søknaden i Norge, gi avslag og sende dem tilbake til landene de opprinnelig kommer fra, så skal man gjøre det, sier Listhaug til NRK.

Uttalelsen kommer i kjølvannet av FNs høykommissær for flyktningers (UNHCR) fornyede kritikk av Norges beslutning om å returnere asylsøkere til Russland.

Les også: Dette er Russland og Norge uenige om

Innvandringsministeren understreker at dette vil gjelde tilfeller der asylsøkerne kommer fra fredelige land hvor Norge har gode utleveringsavtaler.

– Det aller viktigste er å sende tilbake de som ikke har beskyttelsesgrunnlag, enten til Russland eller til landet de opprinnelig kommer fra.

Må være forberedt på det verste

Mandag avviste Listhaug at situasjonen bærer preg av kaos, og sa at Norge kan komme til å måtte avvise asylsøkere som krysser grensen fra Sverige dersom det blir nødvendig.

– Vi må være forberedt på det verste. Vi kan ikke havne i en situasjon som Tyskland og Sverige befinner seg i, og må om nødvendig stramme inn mer, sa statsråden til NRK.

Sylvi Listhaug: Kan ikke gå inn på hvorfor Russland er trygt

Lørdag ble det kjent at Russland beordrer stans i utsendingen av asylsøkere over den norsk-russiske grensen fra Finnmark. Politiets utlendingsenhet (PU) ser nå på om det er mulighet til å returnere asylsøkere over andre grenser enn den russiske.

Innvandringsminister Sylvi Listhaugs (Frp) plan om å returnere asylsøkere direkte til opprinnelseslandet er allerede etablert praksis, påpeker Helga Pedersen (Ap).

– Det Sylvi Listhaug presenterer er ikke noe nytt, dette er den normale måten å behandle slike asylsaker på. Dette praktiseres i dag, og dette ble praktisert da vi satt i regjeringen. Men det er viktig at returlandet eller området er trygt, sier Pedersen til NTB.

Mer om

 1. Fremskrittspartiet (Frp)
 2. Innvandring
 3. Flyktningkrisen i Europa
 4. Russland

Flere artikler

 1. UDI ber om ny Storskog-instruks: Ikke trygt å returnere til Russland

 2. Abdullah (29) fra Jemen ble tvangsreturnert fra Norge: Advokat: Nå er han bøtelagt og utvist fra Russland

 3. Listhaug om hvorfor hun sier Russland er trygt for asylsøkere:
  – Det kan ikke jeg gå inn på

 4. Pluss content

  Hvorfor er grensen stengt?

 5. Pluss content

  Vil ha stopp i utsendingene til Russland

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder