TILBAKE TIL OSLO: Statsminister Erna Solberg avbryter juleturneen i Nord-Norge og Trøndelag for å berge statsbudsjettet. Foto: Håkon Mosvold Larsen NTB scanpix

Erna avbryter reise for å redde budsjettet

Statsminister Erna Solberg reiser tilbake til Oslo tidligere enn planlagt for å rydde opp i budsjettrotet. Hun skal delta på flere møter i løpet av dagen.

  • Silje S. Skiphamn
ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Ikke på 18 år har en statsminister hatt så store problemer med å få vedtatt et statsbudsjett. Lørdag reiste Solberg likevel til Tromsø blant annet for å delta på julegrantenning og kirkekaffe.

Før hun dro fikk statsministeren kritikk både av KrF og Ap for å reise bort i fire dager midt i de tøffe budsjettforhandlingene.

– Jeg forstår at Erna kanskje ønsker å være til stede når hun har lovet å komme på en stor Nord-Norge-reise. Men i den alvorlige situasjonen vi står i nå, så mener jeg det ikke blir riktig av henne å gjennomføre hele reisen, sa Kristelig Folkepartis leder Knut Arild Hareide til VG fredag.

Les også: – Klar mangel på ledelse i budsjettforhandlingen

Erna dropper DDE-Brøndbo

Mandag morgen meldte NTB at statsministeren returnerer til Oslo tidligere enn planlagt. Hun drar til Mo i Rana og Mosjøen, men tar ikke Hurtigruten fra Brønnøysund til Rørvik som planlagt.

Dermed blir det ikke noe av det planlagte besøket på verkstedet til DDE-vokalist Bjarne Brøndbo i Namdal tirsdag morgen. Også Bioforsk, St. Olavs Hospital og Enova må klare seg uten besøk av statsministeren.

Les også: Dette er hinderløypa frem til en budsjettavtale

– Det har vært jobbet med konkrete forslag gjennom hele helgen. Solberg returnerer nå til Oslo for flere møter om budsjett, sier Solbergs statssekretær, Sigbjørn Aanes, til VG.

Ringte rundt til opposisjonen

Statsministeren opplyste til VG fredag at hun ville reise tilbake til Oslo når det var klart for nye samtaler på partiledernivå. Når disse samtalene blir, er etter det VG får opplyst fortsatt ikke bestemt.

I helgen ringte de parlamentariske lederne i Høyre og Frp ifølge NRK rundt til opposisjonslederne for å forsikre dem om at det blir enighet om budsjettet i løpet av uken.

– Vi har ringt og informert om at vi vil bidra til at opposisjonen skal få tid til å gjøre sine vurderinger, at regjeringen ikke skal drive noe hastverksarbeid inn mot finansdebatten, sa parlamentarisk leder i Frp, Harald Tom Nesvik, til NRK.

Regjeringen kan måtte gå om syv dager

Det er bare syv dager til regjeringen kan bli tvunget til å gå av hvis Høyre og Frp ikke klarer å finne en løsning med Venstre og KrF. I dag er det seks dager siden sist det var møter mellom de fire partilederne.

Siste frist for å få til en avtale er mandag 5. desember. Da skal Stortinget debattere statsbudsjettet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder