VISEPRESIDENT: Carl I. Hagen. Foto: KIM NYGÅRD

Stortingsrepresentanter refser Carl I. Hagens Se og Hør-honorar

Inge Lønning (H) og Olav Gunnar Ballo (SV) mener Carl I. Hagen opererer i en gråsone for korrupsjon når han i all hemmelighet mottar 100 000 kroner fra Se og Hør for å vise frem huset sitt.

Marianne Johansen
ARTIKKELEN ER OVER 12 ÅR GAMMEL

I boken «En helt vanlig dag på jobben» skriver tidligere Se og Hør-journalist Håvard Melnæs at Hagen fikk 100 000 kroner fra Se og Hør for en reportasje der han viste frem huset sitt i oktober 2003.

LESERNE DISKUTERER:- Carl I. Hagen innser ikke egen feil

Pengene ble utbetalt på et tidspunkt hvor Se og Hør kjempet med nebb og klør for å få momsfritak med status som nyhetsavis.

Carl I. Hagen sto på Se og Hørs side i kampen: Frp foreslo i forbindelse med kulturmeldingen våren 2002 at alle trykte medier skulle få momsfritak.

Sentrale politikere på Stortinget, fra alle partier bortsett fra Frp, reagerer nå kraftig på at Hagen mottok pengene.

- Dette er så nært korrupsjon som det går an å komme. Det er umulig å vite hva slags motiv som har drevet Carl I. Hagen, om det er helt uegennyttige motiv eller om det er å gi en tilbakebetaling til Se og Hør. Det vil hefte ved ham at han er kjøpt og betalt av Se og Hør, sier Olav Gunnar Ballo (SV) i Stortingets presidentskap til VG.

Utrolig

Nestleder i Venstre, Trine Skei Grande, krever at Carl I. Hagen redegjør for saken.

- Dette synes jeg er ganske grovt. Det høres nesten for utrolig ut til å være sant at man velger å motta betaling fra et medium som kjemper for å få millionrabatt fra staten i form av redusert moms. Nå synes jeg at Carl I. Hagen må legge alle kortene på bordet. Dette er ikke bare snakk om en avgått partileder, men Stortingets visepresident, sier Trine Skei Grande, nestleder i Venstre.

Ifølge Se og Hørs egne beregninger ville et momsfritak spare dem for 140 millioner kroner i året, har VG tidligere skrevet.

- Det ømfintlige ved dette, ligger i at man straks vil stille spørsmål om det er et avhengighetsforhold her som rokker ved politikernes uavhengighet. Folk er vant til å tenke at den ene tjenesten er den andre verd. Man vil med en gang spørre: Ligger det noen gjenytelse i den andre enden? sier Inge Lønning (H) i Stortingets presidentskap.

- Mener du at dette er korrupsjon?

- Nei, ikke i juridisk forstand. Men det ligger helt klart i en gråsone. Jeg mener at det er en god leveregel, ikke minst for politikere, at man holder seg på avstand fra gråsonen også, sier Lønning.

Skei Grande ber Hagen om å avklare om det som står i boken til Melnæs stemmer.

Likegyldig

- Før jeg sier noe mer, vil jeg vite om dette virkelig er sant. Dette er ikke ting som har vært vanlig i demokratiet vårt tidligere, sier Skei Grande.

Men Carl I. Hagen vil ikke fortelle om påstanden i boken er sann eller ikke.

- Jeg sa i går at jeg ikke har kommentarer til deg eller andre av bermen i VG til denne saken. Hva den illojale journalisten som har skrevet boken sier, er for meg knekkende likegyldig, sier Hagen til VG, og legger på røret.

Trine Skei Grande blir «satt ut» når hun får høre Hagens kommentar.

- Jeg synes det er helt utrolig at en person som ber om folks tillit ved valg kan opptre sånn når folk ber om innsyn i om han blander politikk og økonomi. Det må han klargjøre. Dette er i hvert fall en form for grådighet som du ikke finner så mange andre steder, sier Grande.

- Hvis stortingsrepresentanter eller kolleger i presidentskapet ønsker å rette kritikk basert på den type synspunkter, så har de et større problem enn meg, sier Hagen når VG ringer ham opp igjen.

Svein Roald Hansen (Ap) i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, mener Hagen har opptrådt uklokt.

- Det å risikere at det reises spørsmål ved motivene ved et politisk standpunkt er aldri særlig klokt. Det spesielle ved dette tilfellet er at det skjer samtidig som at man arbeider for en regelendring som Se og Hør vil ha fordel av. Det er lite heldig for å si det pent.

Urovekkende

- Dette høres urovekkende ut. Her kan det se ut som at det har pågått en kampanje fra Se og Hørs side for å oppnå noe i Stortinget. Så langt har jeg ikke oversikt nok til å trekke noen konklusjon. Men om Se og Hør har hatt en baktanke med dette, og om Carl I. Hagen koblet dette til Se og Hørs kamp for å bli nyhetsavis, det kan man bare spekulere på. Det virker som at dette peker i retning av en sammenblanding, sier Ola T. Lånke (KrF) i Stortingets presidentskap.

- Jeg har sluttet å la meg overraske over Carl I. Hagens vurderinger. Frp har lenge hatt egne oppfatninger av hva som passer seg av økonomiske disposisjoner for en stortingsrepresentant, sier parlamentarisk leder i Sp, Magnhild Meltveit Kleppa.

- Vi har de siste dagene svart på flere mer eller mindre tvilsomme påstander fra Håvard Melnæs bok. Vi har nå sagt det vi har å si om boken, og ønsker ikke å gi ytterligere kommentarer til enkeltpåstander, sier Harald Haave, assisterende sjefredaktør i Se og hør til VG.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder