Turistperle: Henningsvær i Lofoten, sett fra en drone. Foto: Terje Bringedal VG

Turistboom i Lofoten: Ber om skatt for å takle søppel og avføring

LEKNES (VG) Lofoten sliter med avføring, søppel og parkering på grunn av stort turisttrykk. Småkommuner har ikke råd til å ordne opp selv og vil innføre turistskatt.

 • Eirik Røsvik

Artikkelen er over tre år gammel

Lofoten har rundt en million gjestedøgn i året, ifølge anslag fra Destination Lofoten. Ser man forbi det glansede papiret i lokkende reisebrosjyrer, kommer baksiden av turismen frem. Søppel, avføring og brukt toalettpapir.

Kommunene får overføringer fra staten som i stor grad er basert på antall innbyggere. Det gjør at turistdestinasjoner som Lofoten havner dårlig ut, siden turistene bruker infrastruktur uten at det gir penger i kommunekassen.

Les mer: Oslo-familie på hyttetur på Vestlandet fikk gigant-hai i garnet

På det verste kan problemene være farlige. Fire unge mennesker har mistet livet på fjellet Reinebringen i Moskenes kommune de siste syv årene. Her mangler kommunen godt over halvparten av de fem millionene som trengs for å bygge en trygg trapp.

– For et par dager siden måtte ambulansen rygge fordi folk parkerte ute i veien i Torsfjorden. Pasienten var på vei til sykehus. Turistkaoset går ut over samfunnssikkerheten i Lofoten, sier ordfører Hans Fredrik Sørdal (Ap) til VG.

Grendelag til kamp

På en sidevei og gjennom en liten tunnel ligger Unstad. Bygden har under 15 innbyggere. En perle i Lofoten, men langt fra så skjult som den var tidligere.

Ute i sjøen er det surfere som prøver lykken i minimal vind. På veien går det fotturister og friluftsfolk i solskinnet. Innimellom snirkler utenlandske bobiler seg frem i svingene. Og campere nyter kveldssola.

Men mellom naustene har det vokst frem et ulekkert «friluftstoalett».

På verdens nordligste surfebutikk er Kristian Breivik (47) oppgitt. Han har luktet den manglende tilretteleggingen etter turistboomen.

Les også: Nå er turistattraksjonen Trollpikken på plass

Grendelaget satte forrige uke inn flyttbart do for å stoppe folk fra å gjøre fra seg på bondens jorde og ved naustene. Bare et par dager senere var det fullt. Og toalettet koster flere tusen å tømme.

SURFER: Butikkinnehaver Kristian Breivik (47) og Roxy (7) har opplevd turistboomen i Lofoten på kroppen de siste par årene. Han er lei av at folk gjør fra seg mellom naust og bak bondens steingjerder i Unstad. Foto: Terje Bringedal VG

– Steder som Unstad og Lofoten markedsfører Norge. Men vi som bor her, har ikke råd til å bygge og drive toaletter. Det blir for dyrt. I et pressområde som Lofoten må det tenkes helhetlig. Da må det offentlige betale, mener Breivik.

Skatt på innreise

VG dro lørdag til Torsfjorden med ordfører Sørdal i Flakstad, hvor et stort antall biler står parkert langs veien og den lille parkeringsplassen. Her går turister og lokale tur til populære Kvalvika.

Lofoten har vel 24.000 innbyggere. Flakstad knapt 1400.

– Vi trenger en turistskatt, men regjeringen sa nei. Overføringene vi får fra staten er til å ta vare på våre egne innbyggere. Vi har ikke råd til å drifte toaletter, parkering eller søppelhåndtering for turistene i tillegg, sier Sørdal.

KVALVIKA: Folk parkerer langs den smale veien i Torsfjorden når parkeringsplassen blir full ved det populære turområdet, og med møtende trafikk må en av dem rygge. Foto: Terje Bringedal VG

Han har støtte fra Lofotrådet, et felles forum for alle kommunene i Lofoten.

Valgkamp: Sp-Trygve danser seg mot valgseier

Sørdal mener en avgift for innreise hadde vært mest rettferdig. Da ville campere, bobiler og hotellturister spleiset. Som eksempel foreslår han et ti eller tyve kroners bidrag betalt i bom og som påslag på båt- og flybilletter.

Noe av pengene mener han må gå til turstier, slik slitasje på naturen reduseres.

Han får støtte fra Elisabeth Dreyer i Destination Lofoten, som mener tilrettelagte tilbud vil styrke Lofoten som et bærekraftig reiselivsprodukt:

– Besøksbidraget må inn i et eget fond og ikke kommunenes budsjetter. Det må gå direkte til utbedring av stier, toaletter, parkering og søppelhåndtering.

Nordland: Disse vil ha turistskatt

Da Reiselivsmeldingen ble behandlet i år var det ikke flertall for turistskatt. Statssekretær Dilek Ayhan (H) er glad for det. Hun mener kostnadsnivået allerede er høyt i Norge.

E24-artikkel: For mange turister i Lofoten

VG har spurt førstekandidatene i de største partiene i Nordland om turistskatten. SV, Rødt, KrF og Venstre er positive. Høyre og Frp negative. Sp og Aps førstekandidater mener staten bør bidra mer, mens MDG mener andre tiltak bør vurderes (se faktaboks).

Statssekretær Ayhan mener reiselivet må ta regningen.

– Reiselivsnæringen må finne en egnet måte å finansiere dette på selv. De har allerede levert gode løsninger i ulike sammenhenger, skriver hun i en e-post.

SØPPEL: Kommunens søppeldunker er til høyre, mens containeren er til strandsøppel. Nå er den også full. Foto: Terje Bringedal VG

Sett denne: Kvifor kastar dei seg ut over fjellsidene?

NHO vil ha do-betaling

Ragnar Palsson i Classic Norway har ansvaret for fire hoteller i Lofoten. Han har toaletter til alle sine kunder, og at selv om sesongen utvides så er marginene for små til at de har mye oppsparte midler til et toalett-spleiselag.

– Her ligger kanskje en lukrativ forretningsmulighet. Innovasjon Norge eller staten kunne gitt bidrag til en gründerbedrift eller andre for å få bygd toaletter, så kunne man tatt betalt fra turistene. Enten frivillig eller ved å ha hatt en kortleser der, sier Palsson.

E24-artikkel: – Kinesiske turister er lukrative

– Du kunne ikke tenkt deg å bli do-millionær selv?

– Jeg har faktisk tenkt på det. Å lage firmaet «drit og dra», ler han.

DO: Slik ser det ut etter at naboene har prøvd å rydde opp i et av «friluftstoalettene» i Unstad. Foto: Terje Bringedal VG

Også NHO Reiseliv er inne på samme tanken. Problemet er klart. Og at kommunene sliter forstår de. Men turistskatt er de kategorisk imot.

Kommunikasjonsdirektør Merete Habberstad i NHO Reiseliv sier at det primært er myndighetenes ansvar å tilrettelegge for søppelhåndtering og sanitæranlegg.

– Angående toaletter så mener vi at brukerfinansierte toaletter i pressområdene bør være mulig å få til. Mobile toaletter som brukes på festivaler, bør kunne brukes som midlertidig løsning, skriver hun i en epost.

TURISTNÆRING: Ragnar Palsson i Classic Norway mener at det må være mulig for driftige folk å sette opp toaletter man kan tjene penger på, slik at de finansierer seg selv. Foto: Terje Bringedal VG

Les også

 1. Nå er Trollpikken på plass

  Trollpikken står der den skal, nå gjenstår bare sikringsarbeid og etterarbeid.
 2. Oslo-familie på hyttetur på Vestlandet fikk giganthai i garnet

  – Haien ble helt rabiat, sier Jan-Tore (61).
 3. Rekordregistering av «høyrisiko-fisk» i Norge

  Norsk institutt for naturforskning har de siste ukene fått inn minst 300 meldinger om den fremmede pukkellaksen i norske…

Mer om

 1. Reiseliv

Flere artikler

 1. Turistboom i Lofoten: Ber om skatt for å takle søppel og avføring

 2. Næringsministeren ber kommuner tjene penger på dass

 3. Senterpartiet åpner for turistskatt

 4. Ber kommuner tjene penger på dass

 5. Ordføreren på Hvaler: – Turistskatt?! Det er det verste jeg har hørt!

Fra andre aviser

 1. Aftenposten mener: Ja til turistskatt

  Aftenposten
 2. Monica (34) sluttet i smykkebutikken i Bergen og ble sjarkfisker

  Bergens Tidende
 3. Han kjemper innbitt mot en ny, luftig turist-farsott. «Skal de ødelegge Aurland også, nå?»

  Aftenposten
 4. Han kjemper innbitt mot en ny, luftig turist-farsott. - Skal de ødelegge Aurland også, nå?

  Bergens Tidende
 5. Stenger Preikestolen i ni dager for Tom Cruise

  Aftenposten
 6. Rekordrush av turister til Oslo

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder