TEKSTFORFATTER: Skuespiller Stig Amdam har skrevet det kontroversielle teaterstykket «Fjordmann». Her fra et tidligere stykke med kollega Wenche Kvamme (t.v.). Foto: Marit Hommedal/NTB scanpix
TEKSTFORFATTER: Skuespiller Stig Amdam har skrevet det kontroversielle teaterstykket «Fjordmann». Her fra et tidligere stykke med kollega Wenche Kvamme (t.v.). Foto: Marit Hommedal/NTB scanpix Foto: ,

Setter opp 22.juli-teaterstykke

INNENRIKS

Sogn og Fjordane teater er forberedt på bråk og kraftige reaksjoner når de neste høst setter opp et teaterstykke som er inspirert av 22. juli-terroren og Anders Behring Breivik.

Publisert:

Teaterstykket «Fjordmann» dreier seg om en eksplosjonsartet brann på et asylmottak i Sunnfjord 22. juli 2015, der den første NRK-meldingen går ut på at flere enn ti personer trolig har mistet livet. I stykket mistenkes en 21 år gammel mann fra stedet for ugjerningen, skriver Dagbladet.

Teaterstykket hvis tittel ligner på navnet Fjordman, aliaset til en høyreradikal blogger som var en av terrordømte Anders Behring Breiviks største inspiratorer, har premiere 15. november neste år.

Teatersjef Terje Lyngstad sier han tror det vil komme kraftige reaksjoner på stykket, som er skrevet av skuespiller Stig Amdam ved Den Nationale Scene i Bergen.

– Mange vil vel hevde at det fremdeles er for tidlig å sette opp et stykke med dette bakteppet, at det er spekulativt og at vi gjør dette for å få oppmerksomhet, sier Lyngstad.

Han understreker at stykket ikke handler om bloggeren Fjordman, men om «hatytrerne i samfunnet, om isolerte og ensomme menn som Breivik, Syria-farerne og skoleattentatsmenn».

– Men stykket ville ikke blitt skrevet eller satt opp uten 22. juli, sier teatersjefen.

Kontroversielt i 2012

Det kontroversielle danske teaterstykket «Manifest 2083», basert på Anders Behring Breiviks manifest, ble satt opp i 2012 og hadde norsk premiere i oktober samme år.

Da nyheten om teaterstykket første gang ble kjent skapte det sterke reaksjoner blant berørte etter 22. juli, som mente det var for tidlig med et teaterstykke.