IKKE HØRT: Fredprisvinner Malala Yousafzais ba Narendra Modi og Nawaz Sharif slutte seg til nobelseremonien. Men ingen av de har planer om å komme. Foto:Nicholas Kamm,Afp

Nobel-vinnernes statsministre kommer neppe til Oslo

Statsministrene i India og Pakistan ser ut til å avvise fredsprisvinner Malala Yousafzais (17) bønn om forsoning i forbindelse med nobelseremonien.

Artikkelen er over fem år gammel

I oktober ble Malala Yousafzai og Kailash Satyarthi tildelt Nobels fredspris, for deres kamp mot undertrykkelse av barn og ungdom, og for barns rett til utdannelse.

– Jeg ber Narendra Modi og Nawaz Sharif om å slutte seg til oss når vi får fredsprisen, sa Malala Yousafzai da hun etter endt skoledag nobelfredagen i oktober holdt en takketale i Birmingham-skolens hovedbibliotek.

Nå er det klart at verken hun eller indiske Kailash Satyarthi (60) ser ut til å få ønsket oppfylt. Det bekrefter direktør Geir Lundestad ved Nobelinstituttet overfor NTB.

– Det ser ikke ut som det blir noe av, sier Lundestad.

– Vi venter ikke at de kommer. Det er ikke noe opplegg for det, og de er ikke med på gjestelistene til prisvinnerne, så vi har ingen forventninger om at det skal skje, utdyper han.

Skal til Kina

Én av rådgiverne til pakistanske Nawaz Sharif uttalte nylig til Radio Mashaal at statsministeren neppe kommer til Oslo, fordi han har et offisielt besøk i Kina på samme tidspunkt.

Forholdet mellom Norge og Kina har vært på frysepunktet siden den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo ble tildelt Nobels fredspris i 2010.

Indias statsminister Narendra Modi ville ikke besvare Radio Mashaals spørsmål om deltakelse i Nobel-seremonien i Oslo rådhus 10. desember.

Men ifølge Lundestad har det vært klart nokså lenge at det ikke blir noe indisk-pakistansk toppmøte i Oslo.

FREDPRISVINNER: Kailash Satyarthi har vært aktiv i den indiske kampansjen mot barnearbeid siden 1990-tallet. Foto:Ravi Raveendran,Afp

– Vi fikk et bestemt inntrykk av det da den indiske presidenten var på statsbesøk her. Det virket ikke som om de så for seg at det kom til å skje, sier han.

Indias president Pranab Mukherjee besøkte Norge i oktober.

Spent forhold

Det kommer representanter fra de to landene, men ikke representanter på veldig høyt nivå, opplyser Lundestad.

– Det er ikke noen forventning om at det skal være politiske samtaler på høyt nivå, slett ikke, sier han.

Forholdet mellom India og Pakistan har vært svært spent i flere tiår. De to atommaktene har utkjempet flere kriger mot hverandre og har ikke løst den problematiske grensekonflikten om Kashmir.

Lundestad, som også er sekretær for Nobelkomiteen, har tidligere påpekt at komiteen vanligvis ikke inviterer prominente gjester, og overlater til prisvinnerne hvem de vil invitere til nobelseremonien.

Ønsker fredssamtaler

Nobelkomiteen har imidlertid vært positiv til ideen om et møte mellom Sharif og Modi i Oslo.

– Hvis fredsprisen kan bli brukt som et utgangspunkt for kontakter på høyt plan mellom disse to landene, vil det være fantastisk positivt, sa Lundestad dagen etter at tildelingen ble offentliggjort.

Malala Yousafzai understreket i takketalen sin at hun hadde snakket med Satyarthi om dette på telefon da det ble klart at de to deler prisen. Fredsprisvinnerne ble enige om å jobbe sammen for å bygge «sterke relasjoner» mellom landene, til tross for fornyet spenning langs grensa.

– Jeg ønsker at de to landene skal ha dialog og samtaler om fred, utvikling og fremgang snarere enn å kjempe mot hverandre, sa hun

Les også

Mer om

  1. Nobels Fredspris

Flere artikler

  1. Kailash Satyarthi og Malala Yousafzai tildelt Nobels fredspris

  2. Han vil samarbeide med Malala for fred

  3. Fredsprisvinner Satyarthi «adopterte» Malala

  4. Malala fikk gladnyheten på skolen

  5. De modige aktivisters pris

  6. Fredsprivinneren på plass i Norge: Malala: – Jeg er veldig glad for å være her

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder