HÅPER PÅ NORSK (F)LAKS: Hvis den norske laksebransjen er heldig kan en ny rapport føre til at det blir lov å selge norsk fisk på det russiske markedet. Illustrasjonsfoto: Espen Sjølingstad Hoen

Rapport: Russisk kartell stanset norsk laks

En rapport fra det russiske konkurransetilsynet viser at et ulovlig kartell er årsaken til at norske lakseimportører er utestengt fra Russland.

Artikkelen er over seks år gammel

En lang rekke norske anlegg for torsk, sei, sild og makrell er de siste ukene blitt svartelistet av russiske myndigheter etter angivelige funn av bakterier.

Den norske laksebransjen har helt siden 2006 levd med utestengelser fra det russiske markedet på grunn av funn av bakterier. På norsk side stiller man seg uforstående til dette.

En granskningsrapport fra det russiske konkurransetilsynet FAS fra juli i fjor viser imidlertid at den russiske veterinærtjenesten Rosselkhoznadzor og foreningen for de største lakseimportørene i flere år har samarbeidet om å utestenge norske lakseselskaper, skriver Dagens Næringsliv.

«Tiltakene til Rosselkhoznadzor var knyttet til overenskomster mellom ledelsen i veterinærtjenesten på den ene siden og Importørforeningen og deltakerne i kartellet på den andre siden», heter det i rapporten.

Kontrollerer norsk fisk

Ifølge FAS har den russiske veterinærtjenesten i lang tid misbrukt sin makt til fordel for medlemmer av kartellet. På den måten er det russiske veterinærmyndigheter som kontrollerer norsk fisk uten hjemmel og på oppfordring fra importørforeningen og kartellet, mener FAS.

Det russiske konkurransetilsynet påpeker også at veterinærtjenesten knapt har kunnet fremvise laboratorieprøver eller annet materiale som dokumenterer at norsk fisk ikke har møtt russiske kvalitetskrav, skriver Dagens Næringsliv.

Både importørene og veterinærtjenesten avviser bestemt at det har vært et ulovlig samarbeid, og har anket konklusjonen til det russiske konkurransetilsynet inn for retten.

Forsøkt presset

Arne Aarhus, sjefen for lakseeksportøren Ocean Quality, forteller til avisen at to russiske importører kom med tilbud om eksklusive kontrakter til selskapet. Aarhus sier han ble forsøkt presset til å levere laks til kun én russisk importør.

- Det ble sagt til oss at dersom vi signerte kontraktene, ville vi aldri få problemer med det russiske veterinærtilsynet. I motsatt fall, det vil si dersom vi ikke undertegnet disse avtalene, så ville vi kunne få problemer med dem. Resultater av laboratorieanalyser ville kunne vise seg å bli «dårlige», og eksport av produkter fra våre fabrikker til Russland kunne bli underlagt forbud, sier Aarhus til avisen.

Bekymret

Fiskeriminister Elisabeth Aspaker (H) har uttrykt bekymring for norsk fiskerinæring etter at russiske veterinærmyndigheter 1. januar skjerpet reglene for import av norsk fisk.

Den norske ambassadøren til Russland møtte torsdag veterinærmyndighetene i Moskva for å ta rede på hvilke nye restriksjoner som er lagt på norsk fiskeeksport og hvilke konsekvenser de får for norske eksportører.

- Jeg ser alvorlig på situasjonen. Dette rammer enkeltbedrifter hardt, sa Aspaker torsdag.

Fra 1. januar kan bare bedrifter som er godkjent av den russiske veterinærtjenesten eksportere sjømat til det russiske markedet. Det betyr at de strenge restriksjonene på import av laks og ørret nå er utvidet til også å gjelde for hvitfisk og pelagisk sektor. Det er ikke planer om russiske inspeksjoner av nye, norske virksomheter i år.

- Vi skal sette oss ned for å se på hvordan vi så raskt som mulig kan få på plass et godt grunnlag for videre dialog med russiske myndigheter. Også næringen vil bli konsultert, sier Aspaker.

Mer om

  1. Russland
  2. Fiskeri

Flere artikler

  1. – Laksestopp vil ramme russisk industri

  2. Norge i fiskebråk med Russland

  3. Fiskeriministeren om Hushovd-prosjekt: - Åpenbart spennende

  4. Fisk er viktigere enn Ukraina-konflikten: I dag inntar russerne Oslo

  5. John Fredriksen-selskap vil legge ned Sjømatrådet: Mener Sjømatrådet har for høy partyfaktor

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder