UTSPØRRING: Statsadvokat Trude Elisabeth Sparre spør tiltalte om hvordan hun er som person. Foto:Mattis Sandblad,

Aktor: - Er du materialistisk, egoistisk og manipulerende?

Svarer sakkyndige for dyr klokke

Kommenterer datters frykt for mor

DRAMMEN (VG) Den drapstiltalte moren har i retten blitt beskyldt for å være materialistisk, egoistisk og manipulerende. Det avviser hun.

Ola Mjaaland
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Hun avviser også å ha drept sin mann Per Gunnar Asheim, men sier hun angrer på flere episoder.

De sakkyndige, oppnevnte spesialistene i psykiatri, Gunnar Johannessen og Audun Møller, overværer hele saken for å danne seg et bilde av 53-åringen.

Hun er tiltalt for overlagt drap på sin mann gjennom 27 år, samt trusler og fysisk og psykisk mishandling av barna. Mannen ble funnet forkullet i konas utbrente BMW kabriolet 27. mars 2013.

Les også:Hele lydloggen fra samtalen med Per Gunnar Asheims kone

Psykiater Johannessen er blant annet interessert i å vite mer rundt en klokke tiltalte eier. Klokken, av merket TAG Heuer, skal ha en utsalgspris på mellom 30.000 og 40.000 kroner, og Johannessen spurte henne flere spørsmål. Blant annet hvorfor hun leverte klokken inn til urmaker for å stille den, som tiltalte har forklart i retten.

– En klokke til denne prisen burde man kunne stille selv, sa psykiateren spørrende.

Tiltalte svarte at hun ikke fikk det til.

– Er du materialistisk?

Like etterpå tok aktoratet over føringen og konfronterte 53-åringen med karakteristikkene materialistisk, egoistisk og manipulerende, som har kommet frem gjennom barnas forklaring i forrige uke.

– Er du materialistisk, egoistisk og manipulerende, spurte aktor Trude Elisabeth Sparre.

SAKKYNDIGE: Audun Møller (t.v.) og Gunnar Johannessen, begge spesialister i psykiatri. Foto:Mattis Sandblad,VG

– Materialistisk, det spørs hvordan man ser på det. Jeg var ikke opptatt av at alt skulle være det beste og av å vise det frem. Men jeg har brukt mye penger og kjøpt mye.

– Når det gjelder (påstanden om at jeg skal være - red.anm) egoistisk så gjør det vondt. Det får jeg ikke til å stemme. Jeg skal ikke glorifisere bildet av meg, det er ikke vesentlig, men jeg føler ikke at jeg er egoistisk. Jeg har vært forferdelig når jeg glemmer barna i den destruktive krangelen med Per Gunnar.

– Hvis jeg var manipulerende så ville jeg ikke vært her. Da ville jeg kommet meg ut av ekteskapet. Det var Per Gunnar som visste hvilke knapper han kunne trykke på.

Den tiltalte kvinnen gråter flere ganger under utspørringen og beklager at følelsene tar overhånd. Eldstedatteren, som er voksen og følger rettssaken, fikk ordet i rettssalen under morens forklaring.

TURBULENT: Moren sier at det har vært mange episoder i hjemmet, hovedsaklig fordi hun har kranglet med sin nå avdøde mann, Per Gunnar Asheim. Foto:Jørgen Braastad,VG

– Hun har ingenting å frykte

– Jeg blir sint, skuffet og føler at hun ikke benytter sjansen til å beklage og ta ansvar. Jeg føler hun burde ta ansvaret for det som har skjedd hjemme, sier datteren og peker på det hun mener er dokumenterte episoder som moren benekter.

Datteren har tidligere sagt at hun frykter moren den dagen hun slipper ut av fengsel.

DREPT? Per Gunnar Asheim hadde seks barn og var direktør i Frontline. Foto:Privat,

– Hun har ingenting å frykte. Hvis hun ikke ønsker kontakt, så vil jeg respektere det, selv om det gjør vondt i hjertet å høre. Jeg vil ikke ha besøksforbud, men forholder meg til det.

Moren nekter å ha tatt livet av sin mann. Hun erkjenner ikke fysisk mishandling av barna. Hun innrømmer delvis enkelte forhold, blant annet å ha kastet et av barnas klær ut av huset.

– Jeg tok ikke alle tingene og kastet på plenen. Det stemmer ikke. Jeg hadde sagt flere ganger at NN (barnet) skulle rydde og til slutt kastet jeg de klærne, som ikke var ryddet, ut av verandadøren og ut på plenen, sier kvinnen.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder