INNSE FORSKJELLENE: Foreldreblogger og tobarnsmor Marte Frimand-Anda (38) fra Raufoss synes ikke barn som ikke får dra på lange ferieturer skal beskyttes mot å høre om andre barns ferieopplevelser. Foto:Privat,

Ferie-forskjellene: - Barn har godt av å få en på trynet

Foreldre-blogger og tobarnsmor Marte mener barn må tåle

ferie-forskjeller

Tobarnsmor og foreldreblogger Marte Frimand-Anda advarer mot å feie under teppet at det er store forskjeller i familienes ferietilbud til barn og unge. Hun mener barn som blir hjemme bare har godt av å se venner som drar på dyr ferietur.

Publisert:

- La nå barna få seg en på trynet! roper Marte på sin egen blogg. Hun mener barn og unge ikke må skjermes for virkeligheten. Hun har fulgt de siste dagenes debatt om de norske ferie-forskjellene blant barnefamilier med stor interesse.

Spesielt reagerer hun på stortingspolitikeren Abid Raja, somi VG søndag ba skolene tenke seg om før de inviterte til felles-samtaler om forventninger til- og erfaringer fra elevenes sommerferier. Selv løy Raja om sine sommerferier. Han advarte mot å gi barna en enda større følelse av å være mindre verd.

- Hvor mye skal vi egentlig skåne barna våre? Jeg mener denne vonde følelsen av mindreverdighet er en følelse alle barn bør kjenne på. Akkurat som de bør kjenne på å være trist, ensom, sint, glad, lykkelig, lei, skamfull, redd, forbanna og alle andre følelser vi er så heldige å være utstyrt med. Dette kalles å vokse opp. Dette kalles å leve, skriver Frimand-Anda i sin blogg.

- Alle er forskjellig

Overfor VG utdyper hun:

- Det er viktig at ungene lærer at alle er annerledes. Jeg reagerer på at noen mener at ferieturer ikke skal snakkes- eller skrives om på skolen. Det blir å feie virkeligheten under teppet, og det blir feil. I stedet må lærerne legge dette opp som en samtale om ferieopplevelser. Alle opplever noe i ferien, sier Frimand-Anda til VG.

Hun har selv en oppvekst uten opplevelser fra ferieturer i fjerne strøk.

- Det var ingen big deal. Men dette var på 80-tallet, og det var nok en noe annerledes forventning til dette da, sier den kjente foreldrebloggeren og tobarnsmoren.

- Må ikke overbeskytte

- Synes du virkelig at barn i familier med så dårlig råd at barna aldri får dra på ferietur, trenger å få seg en på trynet?

- Jeg mener selvfølgelig ikke at vi skal gi barn som allerede ligger nede en på trynet. Det jeg mener er at vi ikke må overbeskytte barn ved å unngå å vise dem virkeligheten. Vi må ikke frata dem muligheten til å kjenne på følelsen av å være hjemme mens andre barn drar på ferie. Vi skal ikke slutte å snakke om det selv om det kan gjøre litt vondt, svarer Frimand-Anda.

Hun understreker at hun er mot både mobbing og sosial utestenging. Men hun er også mot å feie forskjeller under teppet.

- Man kan ikke hindre en hel klasse i å snakke om ferien sin fordi noen kan synes det er ubehagelig, sier hun.

Barna vet det

Hun mener også bestemt at barna snakker om hvor de har vært på ferie uansett.

– Tror du ikke barna vet hvem som har vært på safari i Afrika, hvem som har vært i Thailand og hvem som har vært hos tante Ruth på Mosjøen? spør Frimand-Anda. Og hun har flere spørsmål på hjertet:

- Hvor skal vi egentlig sette grensen? Lage forbud mot å snakke om familiens bil? Om familiens hus? Om hva de har gjort i helga?

Hun var selv en av de som vokste opp uten å få dra på dyre ferier.

- Min mamma var alene med min bror og meg, og vi hadde verken råd til nye klær, kule sykler, fancy bursdagsfester eller eksklusive ferier. Visst synes jeg det var kjipt av og til. Det plaget meg overraskende nok ikke så mye, men det er klart jeg også ønsket meg noe annet enn arveklær da jeg kom litt opp i tenårene. Men det var sånn det var, konstaterer Frimand-Anda i bloggen sin.

Hun hadde ingen ønsker om at hele klassen skulle droppe og snakke om feriene sine da vi møttes igjen etter sommeren, fordi hun ikke hadde vært på noen spennende.

- Kan det være at dette oppleves annerledes nå og at forskjellene mellom velstående og mindre velstående familier er blitt større?

- Det kan godt hende at forskjellene er blitt større og at det er blitt enda vanskeligere å være den som ikke drar på ferie. Da gjelder det for foreldrene å bygge gode opplevelser i den ferien man har, samt å innse en virkelighet med større forskjeller, svarer hun.

- Vår oppgave som foreldre er ikke å gå foran og fjerne alle hindringer. Vi skal gå ved siden av barna og forklare og støtte, legger hun til.

Krf-Dagrun: Er Sydenferiene de beste?

ENKEL FERIE: Dagrun Eriksen mener det kan oppstå gode opplevelser også på enkle sommerferier. Hun deltok selv på TV-prgrammet Valgcamp i en enkel hytte uten innlagt vann i fjor. Foto:Terje Bringedal,VG

Krf-nestleder Dagrun Eriksen deler mye av det Frimand-Anda har på hjertet.

Hun var heller aldri på lange, kostbare utenlandsferier i oppveksten.

– Vi må skru opp verdien av turene som ikke trenger koste skjorta, sier Krf-nestlederen fra Kristiansand.

- Er det de lange Syden-feriene som egentlig er de beste? spør Eriksen som selv har svært gode ferieminner fra sommerturene med mor til Lindesnes og fra turene med pappas buss over store deler av Sør-Norge.

Synlighet i sosiale medier

- Vi fikk en selvtillit på at dette var en ferieform som var helt grei. Vi hadde en 21 fots stor snekke som stadig var på sjøen og pappa kjøpte en stor turbuss fra Sirdal som han inviterte en hel haug ungdommer inn i, og dro på sommerturne. Disse feriene var ikke så kostbare utover det dieselen kostet, men du verden for noen minner de skapte.

- Mange av vennene mine reiste til Syden, men jeg og mine søsken opplevde ikke det i barndommen.

- Hva tenker du om at mange skoler tar en rundspørring i klassen om hva de har opplevd i sommerferien?

- Nå skal barn og unge helst ha noe å vise til av bilder på mobilen eller i sosiale medier. Det presset opplevde ikke vi. Uansett tror jeg det er viktig at lærerne prøver å sette dagsorden for en slik samtale – kanskje ved å fortelle en ferie-historie med en annen inngang enn den kostbare, all inclusive-ferien i fjerne strøk.

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder