STATSMINISTERPLAN: Erna Solberg på presskonferansen i Høyres hus foran partiets landsmøte på Gardermoen i helgen.

Høyre-Erna planlegger for åtte år

Men Høyres statsministerkandidat Erna Solberg innser at det trolig ikke blir en borgerlig regjering med fire partier fra høsten av.

 • Gunn Kari Hegvik
 • Lars Joakim Skarvøy

Artikkelen er over syv år gammel

Allerede før hun har vunnet noe valg i det hele tatt, har Høyre-leder Erna Solberg laget en plan for at hun skal bli gjenvalgt i 2017.

- Strategien er gjenvalg. Vi ønsker å endre kursen, og da trengs det mer enn fire år, sier Solberg til VG.

Gir innblikk

Dagen før Høyres landsmøte åpner på Gardermoen, gir Solberg nå et sjeldent innblikk i hvordan hun vil innrette Høyre slik at hennes regjering sitter minst til 2021.

Strategien er todelt:

For det første, skape flertall for store reformer, slik at de ikke blir reversert kun kort tid etter at de er innført.
Og to - være så gode venner med KrF, Venstre og Frp, de tre andre borgerlige partiene, at de ikke snur seg mot regjeringen.

- Det er viktig at alle de fire partiene skjønner at vi har felles skjebne. Det gjelder også de borgerlige partiene som eventuelt ikke sitter i regjering. Det betyr at om vi ender opp med en regjering som ikke alle de borgerlige partiene er en del av, så må det være en regjering hvor partiene som er i regjeringen er veldig åpne for å samhandle med de som ikke sitter i regjeringen, sier Solberg.

- Hva mener du er den mest robuste regjeringskoalisjonen?

- Det er når alle fire partier føler at regjeringen innfrir viktige tema for dem. At de mener de er mer tjent med en borgerlig regjering enn en annen regjering.

- Lite realistisk

Men Solberg innrømmer at slik det ser ut nå, er det lite realistisk at Høyre, KrF, Venstre og Frp vil komme til å danne regjering sammen dersom det fire partiene får flertall ved valget til høsten.

MULIG SAMMARBEIDSPARTNER EN: Venstre-leder Trine Skei Grande. Foto: Espen Braata

- Jeg hører hva de andre sier, men mitt ønske er alle fire. Uansett er det viktig at alle føler at de kan bidra til politikken en borgerlig regjering fører, sier Solberg.

Det har i lengre tid vært borgerlig flertall på meningsmålingene. Men om flertallet har bestått av Høyre og Frp alene, eller en kombinasjon av de fire borgerlige partiene, har variert.

I dag viser Vårt Lands meningsmåling for april at Arbeiderpartiet tar et kjempejafs av Høyres forsprang.

Uansett fire

Men Solberg sier det er et poeng i seg selv, at de fire borgerlige partiene inngår i regjeringen, uavhengig av om alle må til for å gi flertall i Stortinget.

- Både fordi det er viktig på langt sikt med tanke på mulighetene for gjenvalg, men også for å honorere de velgerne som har stemt på et borgerlig parti. Det handler om anstendighet i politikken, sier Solberg.

Ingen veto

Men dersom Venstre og eller KrF ikke trengs for å gi borgerlig flertall, vil hun ikke gi de to partiene veto-rett i regjeringen.

- Kan Venstre eller KrF for eksempel stanse oljeboring i Lofoten?

- Det er klart at innflytelse avhenger av hvor stor du er. Men det er mange andre saker disse partiene er enige med oss i, sier Solberg.

MULIG SAMMARBEIDSPARTNER TO: KrF-leder Knut Arild Hareide. Foto: Frode Hansen

- Tror du de vil fortsette å være en del av regjeringen da?

- Det får i så fall være deres valg.

Drammen-eksempelet

Solberg viser til Drammen, når hun forklarer hvordan hun skal vedlikeholde sine borgerlige vennskap, både i og utenfor regjering.

I Drammen styrte Høyre og Frp alene med Høyre-ordfører Tore Opdal Hansen i forrige periode. Likevel pleide Høyre sitt forholdt til sentrumspartiene Venstre og KrF så godt, at de to ikke sviktet da det røynet på.

- Opdal-Hansen lot sentrumspartiene delta i budsjettforhandlinger og ga dem gjennomslag i saker som var viktige for dem. Så da Frp begynte å falle, hadde noen interne uenigheter og Ap begynte å spekkhogge på dem, så sa likevel sentrumspartiene at de ønsket å fortsette samarbeidet, sier Solberg.

Sakene avgjør

Resultat: Høyre ble gjenvalgt og fikk rent flertall i bystyret.

Men Høyre-lederen mener politisk gjennomføringskraft vil være avgjørende for om en borgerlig regjering blir gjenvalgt i 2017.

MULIG SAMMARBEIDSPARTNER TRE: Frp-leder Siv Jensen. Foto: Terje Bringedal.

- Noe av det viktigste du gjør for å bli gjenvalgt er å sikre at du kan levere resultater. Vi trenger å vise at vi har større gjennomføringskraft enn dagens regjering, sier hun.

Trenger mer enn fire år

Solberg lister opp følgende tre reformer hun trenger mer enn fire år på å gjennomføre:

* Lærerløftet som skal gi femårig lærerutdanning og heve læreryrkets status.
* Færre kommuner i ny kommunestruktur.
* Effektivisering av offentlig sektor.

- Vi må få gjort noe med kommunestrukturen. Det er det nødvendig å gjøre sammen med flere partier, og jeg registrer at Ap også har hatt diskusjonen om det, sier Solberg.

Hun sier det også vil ta tid å effektivisere offentlig sektor.

- Det vil ta tid å omstille og endre rammebetingelsene for offentlig og privat sektor. En rask reform er å innføre nøytral moms. Men skal du desentralisere myndighet og få raskere prosesser, så vil noe kunne ta lengre tid, sier Solberg.

Mer om

 1. Høyre (H)
 2. Stortingsvalg 2013

Flere artikler

 1. VG mener: Kommunereformen er Ernas store prøve

 2. «Krise-Trines» eneste samarbeidsløfte: – Vi skal snakke sammen

 3. Valgforsker: Tror Høyre og Ap vil samarbeide på Stortinget

 4. Stø kurs, ødelagt kompass

 5. De borgerlige er enige om kommunereform

Fra andre aviser

 1. Ny triumf for Erna Solberg, men trøbbel i vente

  Fædrelandsvennen
 2. Frps dilemma - og Høyres

  Aftenposten
 3. Stor avstand i kvartetten

  Bergens Tidende
 4. Internrevisjonen: Å gjøre seg avhengig av KrF er veien til fortapelse, ikke frelse

  Aftenposten
 5. Velgerne som malermestere

  Aftenposten
 6. Med disse grepene vil Høyre gjøre Solberg historisk

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder