SIVS STJERNELAG: VG får bekreftet at disse syv vil presenteres som Frps statsråder onsdag. I tillegg til Siv Jensen inntar (øverst fra venstre) Solveig Horne, Tord Lien, Ketil Solvik-Olsen, Sylvi Listhaug, Robert Eriksson og Anders Anundsen regjeringskontorene. Foto: VG/NTB SCANPIX
SIVS STJERNELAG: VG får bekreftet at disse syv vil presenteres som Frps statsråder onsdag. I tillegg til Siv Jensen inntar (øverst fra venstre) Solveig Horne, Tord Lien, Ketil Solvik-Olsen, Sylvi Listhaug, Robert Eriksson og Anders Anundsen regjeringskontorene. Foto: VG/NTB SCANPIX

Stanghelle om Frps statsråder: - I den grad politikk er trygt, så er dette trygge valg

INNENRIKS

Kommentatorene mener Siv Jensen har håndplukket lite kontroversielle politikere som ikke har kranglet for mye med Høyre.

Publisert: Oppdatert: 15.10.13 22:14

Tirsdag er det klart hvilke navn som vil utgjøre Frps stjernelag i regjering. VG har fått bekreftet at disse syv vil presenteres på Slottsplassen onsdag:

* Finansminister: Siv Jensen
* Justisminister: Anders Anundsen
* Arbeidsminister: Robert Eriksson
* Olje- og energiminister: Tord Lien
* Barne- og familieminister: Solveig Horne
* Samferdselsminister: Ketil Solvik-Olsen
* Landbruksminister: Sylvi Listhaug

- Trygge valg

VGs politiske redaktør, Hanne Skartveit, peker på at Siv Jensen med dette har klart å løse problemet med å få mange nok kvinnelige statsråder. Hun mener det er få overraskelser i kabalen.

- Hun har sett på samarbeidsevner, på soliditet og på erfaring. Mange har sittet lenge på Stortinget, og hun har ikke valgt de mest provoserende, sier Skartveit.

Hun får støtte fra politisk redaktør i Aftenposten, Harald Stanghelle.

- I den grad politikk er trygt, så er dette trygge valg, sier Stanghelle.

Vektlegger samarbeid

Kommentator i Minerva og tidligere Frp-medlem, Jan Arild Snoen, tror Siv Jensen har lagt vekt på et at samarbeidet med Høyre skal fungere så smidig som mulig.

- De har forsøkt å ikke trekke inn noen i regjering som vil har en historie med mye konfrontasjon med Høyre.

- De fleste av dem er folk som Høyre er vant til å forholde seg til, og som er ganske lett å samarbeide med for dem. Jeg tror de snakker mye av det samme språket som Høyre, sier Snoen.

Frp-sjelen

Når Siv Jensen onsdag mottar nøklene til Finansdepartementet, er det et historisk øyeblikk for Frp: Etter 40 år i opposisjon får partiet regjeringsmakt.


Stanghelle mener Siv Jensen har valgt politikere som kan det politiske spillet til å følge henne inn i regjeringskontorene, samtidig som hun har slipt bort de skarpeste kantene.

- Jeg registrerer at ingen av de som har vektlagt innvandring, de som har forvaltet den gamle populistiske Frp-sjelen, er med, sier Stanghelle.

- Hva kjennetegner de som representer Frp-sjelen?

- Det er frisk språkbruk, mangel på forbehold, veldig direkte tale og en innbitt tro på at alle problemer kan løse seg over natten.

- Vanskelig å svelge

Stanghelle trekker frem Bård Hoksrud som eksempel på «upolerte» politikere som snakker det klassiske Frp-språket. Hoksrud har over flere år vært partiets samferdselspolitiske talsperson.


Til tross for at er blant VG-lesernes favoritter til jobben som samferdselsminister, blir han ikke med Siv Jensen inn i regjering.

- Det er fristende å spekulere i at de blir vanskelig å svelge for Høyre. Og at de kanskje ikke er typer som tar som tar så mange forbehold, noe som er nødvendig å gjøre når du er statsråd, sier Stanghelle.

- Stor takhøyde

Selv ønsker ikke Hoksrud å kommentere hvilken type politiker han er.

- Vi har jo ytringsfrihet, og derfor kan Stanghelle skrive det han mener om meg og andre. Så tror jeg folk gjør opp sin egen mening. Jeg er stolt av å være med i et parti som Frp, hvor det både er bredde og takhøyde, sier Hoksrud til VG.

Blant andre synlige Frp-politikere, er mangeårig stortingsrepresentant Jan Arild Ellingsen.

- Jeg er sikker på at Erna og Siv har diskutert dette nøye. De har konkludert med at mannskapet de skal ha, er mannskapet de har bestemt seg for å ta imot, sier Ellingsen, som tidligere har vært innvandringspolitisk talsperson.

Fulltallig

Tirsdag kveld melder TV 2 at Tine Sundtoft blir miljøvernminister. Dermed er listen over av Høyres statsråder komplett, dersom de siste dagers lekkasjer stemmer.

* Statsminister: Erna Solberg (H)
* Utenriksminister: Børge Brende (H)
* Kulturminister: Thorhild Widvey (H)
* Kunnskapsminister: Torbjørn Røe Isaksen (H)
* Helseminister: Bent Høie (H)
* Kommunalminister: Jan Tore Sanner (H)
* Fiskeriminister: Elisabeth Aspaker (H)
* Forsvarsminister: Ine Eriksen Søreide (H)
* Statsråd ved Statsministerens kontor: Vidar Helgesen (H)
* Næringsminister: Monica Mæland (H)

Etter statsrådsmøtet klokken 12 vil den nye regjeringen komme ut på Slottsplassen for fotografering. Utover dagen vil det bli nøkkeloverrekkelser i departementene.

Her kan du lese mer om