HARDT VÆR: Statsminister Erna Solberg, her med Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt i bakgrunnen under et pressetreff i forbindelse med Nordisk råds sesjon i Rosenbad i Stockholm tirsdag denne uken. Foto:Henrik Montgomery,NTB scanpix

Ap: Denne listen viser at du tar feil om skatt, Erna!

Scorer høyt på ny liste fra Verdensbanken **NHH-professor: Trenger ikke lavere skatter

Mens Erna Solberg (H) mener formuesskatten er skadelig for bedriftene, mener Verdensbanken at Norge har det tredje beste skatteregimet for bedrifter i Europa.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

I rapporten Doing Business, som Verdensbanken publiserte onsdag, scorer Norge svært høyt på hvordan forholdene legges til rette for nyetablering og drift av selskaper og etablering av nye arbeidsplasser.

oversikten over skattevilkår for bedriftene rangeres Norge som Europas tredje beste og verdens 15. beste nasjon.

Tom Staavi kommenterer formuesskatten: Bevis det!

– Norge kommer veldig godt ut i vår undersøkelse. På spørsmålet om skattevilkårene har vi målt hvor mange innbetalinger selskapene må gjøre, hvor mye skatt de må betale av overskuddet og hvor mye tid de bruker på å håndtere skattespørsmål, sier Joanne Nasr, som har vært med på å skrive rapporten, til VG.

Skattestorm

FORESLÅR SKATTEKUTT: Finansminister og Frp-leder Siv Jensen. Foto:Lise Åserud,NTB scanpix

Rapporten kommer mens det stormer rundt statsminister Erna Solberg og hennes ønske om å kutte formuesskatten med 4,1 milliarder kroner.

Solberg vil kutte i skatten for å la bedriftseierne beholde mer av sine egne penger. Statsministeren tror kuttene vil bidra til å skape flere arbeidsplasser å gi norske bedriftseiere likere vilkår med utenlandske bedriftseiere.

Den siste uken har VG bedt Erna Solberg og Siv Jensen svare på hvilket faglig belegg de har for å hevde at kutt i formueskatten vil være vekstfremmende.

Svaret fra de to regjeringssjefene har vært at kuttene er basert på «økonomiske teorier».

Men Verdensbanken har ikke sett på formuesskatten når de har vurdert hvor enkelt det er å drive bedrift i Norge.

– Det som er relevant er å vurdere hvor godt forholdene legges til rette for et selskap. Vi har sett på hvordan forholdene er for en lokal, mellomstor bedrift i løpet av et driftsår. Der har vi sett på byråkratiet og skattene som en bedrift må forholde seg til, sier Nasr.

Trenger ikke lavt skattenivå

Professor Jarle Møen ved Senter for skatteforskning ved Norge Handelshøyskole mener rapporten ikke underbygger argumentene om at Norge må senke skattenivået.

– Rangeringen viser at Norge ikke trenger å ha et veldig lavt skattenivå for å være attraktivt for næringslivet, sier Møen, og utdyper:

– Noe av det vi skårer høyt på i denne rangeringen er at norske bedrifter bruker lite administrative ressurser på å betale skatter sammenlignet med det innkrevingsregimet bedrifter i andre land må forholde seg til. En relativ lav arbeidsgiveravgift trekker også Norge opp på rangeringen, sier han.

KRITISK: Finanspolitisk talsperson Marianne Marthinsen i Arbeiderpartiet. Foto:Erlend Aas,NTB scanpix

Skyggefinansminister Marianne Marthinsen (Ap) sier rapporten er nedslående lesing for dem som ønsker å fjerne formuesskatten.

– Når Erna Solberg og Høyre argumenterer for at formuesskatten gjør det vanskelig å drive bedrifter i Norge, så viser denne rapporten at det er feil. Det ser litt underlig ut når det er kronargumentet deres og denne rapporten viser at skattesituasjonen for norske bedrifter er blant verdens aller beste, sier Marthinsen.

Skatt for privatpersoner

Hun mener det er åpenbart hvorfor Verdensbanken har holdt formuesskatten utenfor i sin vurdering av skattesituasjonen for bedriftene.

– Det bekrefter det vi har sagt hele tiden: Formuesskatten er en personskatt. Å skattlegge formue er først og fremst noe som påvirker folks privatøkonomi. Det er ingenting som tilsier at hvis formuen din slipper å bli skattlagt, så vil du putte pengene inn i en bedrift istedenfor å ha de stående på en sparekonto, sier Marianne Marthinsen.

VG har vært i kontakt med Statsministerens kontor for å få en kommentar fra Erna Solberg, men hun hadde ikke tid til å kommentere saken.

På Twitter hevder statsministeren imidlertid at rapporten ikke er relevant for debatten om formuesskatt.

«Dette er en rapport om lovverk, prosedyrer og byråkrati. Vurderer ikke utdanning, forskning, skatter, infrastruktur med mer», skriver Solberg om rapporten – som altså slår fast at Norge har det tredje beste skatteregimet for bedrifter i Europa.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder