TALTE: Gunnar «Kjakan» Sønstebys barnebarn Marius Sønsteby fortalte i sin tale om bestefarens forhold til Rjukan, da en statue av den nå avdøde krigshelten ble avduket på torget i hjemkommunen på frigjøringsdagen 8. mai i år. Foto: Tinn kommune

«Kjakan» ble hedret av barnebarnet tirsdag: - Først og fremst er han en bestefar jeg er veldig glad i

(VG Nett) Da en statue av Gunnar «Kjakan» Sønsteby ble avduket i hjemkommunen Rjukan 8. mai, ble han hedret av finansministeren, ordføreren og barnebarnet Marius.

  • Bjørn-Martin Nordby
ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Etter 94 år i fedrelandets tjeneste sovnet Norges høyest dekorerte borger og motstandskjempen «Nr. 24», Gunnar «Kjakan» Sønsteby, stille inn torsdag.

For kun to dager siden, på frigjøringsdagen 8. mai, ble en statue av Sønsteby avduket i Rjukan kommune, der krigshelten ble født og vokste opp. Mellom 400 og 500 mennesker var til stede, ifølge NRK.

PROTOKOLL:Del din siste hilsen til «Kjakan»

- Symbol på friheten vi har i Norge

Under seremonien ønsket først ordfører Steinar Bergsland familien til Sønsteby, finansminister Sigbjørn Johnsen og de andre fremmøtte velkommen, før statsråden grep mikrofonen.

- Gunnar Sønsteby ofret seg under krigen, slik at vi skulle kunne ha vår frihet, og slik er han blitt et symbol på den friheten vi har i Norge i dag. Gunnar Sønsteby er en stor helt, som risikerte livet sitt for at vi skulle vinne vår frihet og vårt demokrati, sa Johnsen i sin tale, ifølge Radio Rjukan.

Artikkelen fortsetter under bildet

HYLLET: Finansminister Sigbjørn Johnsen avduket statuen av Gunnar «Kjakan» Sønsteby, og hyllet innsatsen hans for Norge. Foto: Tinn kommune

Deretter var det barnebarnet Marius Sønsteby sin tur til å si noen ord. Her fortalte han blant annet hvor mye Rjukan betød for bestefaren og at han stadig fortalte om kommunen han vokste opp i.

- Røttene har hele tiden vært viktig for bestefar. Han har vært her mange ganger og han har invitert folk hit. Dette som skjer her i dag er stort sett med bestefars øyne. Det vet jeg, sa et takknemlig barnebarn ifølge Rjukan Arbeiderblad.

Overfor NRK beskrev han sitt eget syn på mannen som hele Norge forbinder med motstandskampen som ble kjempet under tyskernes okkupasjon.

- Først og fremst er han en bestefar jeg er veldig glad i, men han er også en krigshelt, sa «Kjakan»s barnebarn.

Stolt ordfører

Statuen av Sønsteby er laget av Per Ung, som også er mannen bak statuen som er plassert på Solli plass i Oslo.

Ordfører Steinar Bergsland i Rjukan forteller til VG Nett at han og kommunen er svært stolte av statuen og plasseringen den har fått midt på torget.

ORDFØRER: Steinar Bergsland i Tinn kommune. Foto: Tinn kommune

Han forteller at Sønstebys familie også satte stor pris på markeringen.

- Nå som han har gått bort, må vi få til en ordentlig markering. Vi har ikke rukket å planlegge det ennå, men vi må få det til, for «Kjakan» var en Rjukan-patriot, sier Bergsland.

- Stor respekt for «Kjakan»

Han minnes Sønsteby som en mann som først og fremst brydde seg om andre.

- Han fremhevet alltid alle andre enn seg selv. Jeg har veldig stor respekt for «Kjakan» og måten han var på, sier Bergsland.

Han forteller at Sønsteby alltid stilte opp dersom kommunen ba om hjelp til noe. Ifølge ordføreren bidro den avdøde krigshelten ved mange arrangementer i regi av kommunen.

- Og han viste fram kommunen vår til familie, venner og kjente ved en hver anledning. Vi er så stolte av ham, sier Bergsland.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder