I AVHØR: Arslan Maroof Ubaydullah Hussain, her fra et fengslingsmøte i Oslo tingrett, er tiltalt for trusler. Foto: Frode Hansen, VG

Ubaydullah Hussain tiltalt for trusler

Tiltalt for trusler mot journalister

Ikke tiltalt for å utgjøre en trussel mot rikets sikkerhet

Utsagn mot Espen Barth Eide henlagt

Hussain: Reagerer på ressursbruk

Islamisten Ubaydullah Hussain er tiltalt for trusler og diskriminerende og hatefulle ytringer.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Bakgrunnen for truslene skal ha vært avslørende artikler om islamister i Norge i ukene før 28-åringen ble pågrepet av politiet i slutten av oktober i fjor.

28-åringen har i ettertid bekreftet via sin forsvarer, John Christian Elden, at det var han som sendte de aktuelle E-postene til de to journalistene.

Ifølge tiltalen, skrev islamistlederen følgende til Dagsavisens journalist Nina Johnsrud:

«Artikkelen er mottatt av både kjente og ukjente brødre, og den er IKKE godt mottatt. At du har snoket i folks privatliv, har satt sinnene i kok, og du må ikke bli overrasket dersom noe eller noen dukker opp i privatlivet ditt også! Med ord eller handlinger, det vet ikke jeg!

Dette er ikke en trussel, kun nyttig informasjon til ditt eget beste.

Ubaydullah Hussain».

Hussain er også tiltalt for en lignende trussel mot en Aftenposten-journalist en uke senere.

- Derfor noe skjer med deg, vil jeg smile hele veien til begravelsen, skal Hussain ha skrevet i en e-post til journalisten.

Johnsrud er nå glad for at påtalemyndigheten har tatt ut tiltale.

- Det er kjempebra at dette resulterer i noe, og at påtalemyndigheten synes dette er uakseptabelt. Truslene ble framsatt for å hindre journalister i å gjøre jobben sin, sier Johnsrud til NTB.

Kommenterte VG-artikkel

To dager før pågripelsen kommenterte også 28-åringen en artikkel i VG hvor norske jøder ga uttrykk for at de savnet politibeskyttelse.

«Jeg skal gi dem beskyttelse jeg, inshallah. Så fort jeg har tatt jegerprøven og får tak i en AK47.», skrev han på sin egen Facebook-profil.

I kommentarfeltet til innlegget skrev Hussain også at han allerede hadde skaffet seg en AK47.

«Det er synd at broren som skjøt mot synagogen i 2005 eller 2006 ikke traff noen!»

I 2006 ble det løsnet skudd mot den jødiske synagogen på St. Hanshaugen i Oslo. To år senere ble Arfan Bhatti dømt for medvirkning til denne skyteepisoden.

Bhatti har siden deltatt på flere demonstrasjoner sammen med de ytterliggående islamistene i «Profetens Ummah» og beskrives som en lederskikkelse i gruppen.

Hussain er også tiltalt for å ha motarbeidet rettsvesenet ved å true et sakkyndig vitne i en rettssak mot mullah Krekar.

«Ved Gud den allmektiges vilje skal du brenne i helvete og i denne verden», skal Hussain blant annet ha sagt til vitnet.

Reagerer på ressursbruk

- Jeg synes at det er bemerkelsesverdig at det norske rettsvesenet bruker sine resusser og sin tid på en slik sak, sier Hussain til VG.

27-åringen sier at han er villig til å stille opp og forklare seg i saken.

- Jeg mener at jeg ikke har brutt deres menneskelagde, norske lover, men derimot kun forholdt meg til ytringsfriheten som deres samfunn er så stolte av. Jeg føler, i likhet med andre troende muslimer, en intenst heksejakt av media, rettsvesenet, PST, politiet og den norske regjeringen. Jeg har ikke noe å skjule, og vil med Allahs hjelp stå på for å forsvare min sak, sier han.

Ikke tidligere straffedømt

Hussain er født i Norge og er norsk statsborger, og han er ikke tidligere straffedømt.

«Profetens Ummah» er en av de ekstreme islamistiske gruppene i Norge som gjør Politiets sikkerhetstjeneste (PST) bekymret - blant annet på grunn av at flere av organisasjonens medlemmer har kjempet mot president Bashar al-Assad i Syria for så å returnere til Norge.

Noen av medlemmene er fortsatt i Syria, ifølge VGs opplysninger.

Siktelser henlagt

Hussain har tidligere vært siktet for heleri og for å utgjøre en trussel mot rikets sikkerhet, men disse forholdene er nå henlagt, sier forsvarer John Christian Elden.

- Han er glad for at alle de alvorlige siktelsespunktene fra PST er borte og at riksadvokaten avslo å ta ut tiltale vedrørende rikets sikkerhet, sier Elden til VG.

Han mener de gjenstående tiltalepunktene kun er mindre forhold.

- Det som gjenstår er mindre forhold der det blir en drøftelse av grensegangen mellom verbale uttalelser og ytringsfrihet, og der meningspolitiet har valgt å reise tiltale. Forholdene er lite alvorlige, men han skal selvsagt møte i retten og forsvare seg og forklare seg nærmere om bakgrunnen for hans meninger, sier Elden.

Han understreker at det i Norge er lov å ha meninger og spre ytringer.

- Det kjennetegner et demokrati. Spørsmålete er om han her har trådt over grensen ved å si ting som vi ikke liker, sier forsvareren.

Etterforskes fremdeles

Statsadvokat Carl Fredrik Fari sier til VG at politiet fremdeles etterforsker uttalelser som Hussain kom med tidligere i år.

- Tiltalen gjelder fire forhold som alle stammer fra oktober 2012, men vi etterforsker også andre uttalelser han har kommet med det siste året. Blant annet etterforsker vi fremdeles uttalelser fra første halvdel av 2013, sier Fari.

Hussain har tidligere blitt avhørt av PST, etter at 27-åringen i desember i fjor omtalte daværende utenriksminister Espen Barth Eide som en terrorist på Høyre-politikeren Aamir Javed Sheikhs Facebook-side. Omtalen ble skrevet under et bilde der Sheikh står sammen med Eide.

I kommentarfeltet skrev Hussain:

«Terroristen du står sammen med har gitt ordre om drap på muslimske kvinner og barn i både Iraq og Afghanistan. Måtte Allahs forbannelse ramme ham i denne verdenen og i det hinsidige. Og den brannen han vil møte i helvete, vil være en million ganger sterkere enn den fakkelen du holder i hånden.»

Dette forholdet er nå henlagt av Riksadvokaten.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder