Solberg: Lite tillitsvekkende

NABOMØTE: Statsminister Erna Solberg møtte mandag den svenske statsministeren Fredrik Rinfeldt. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Norge ber om nytt hysj-møte med USA

Norge vil be om et nytt møte med USA for å få svar på ubesvarte spørsmål rundt overvåkningsskandalen.

  • Ingeborg Huse Amundsen
  • Rune Thomas Ege
  • Erlend Skevik

Artikkelen er over seks år gammel

Det bekrefter statsminister Erna Solberg.

Norge vil i løpet av kort tid ta kontakt med amerikanske myndigheter gjennom ambassaden i Washington.

De siste dagene har flere europeiske medier meldt at den amerikanske etterretningsorganisasjonen National Security Agency (NSA)har drevet omfattende overvåkning, blant annet av allierte land.

BAKGRUNN: Herfra avlyttet USAs agenter Merkel

Krever svar

Nå krever Norge svar på hva amerikanerne har foretatt seg.

- Vår ambassade i Washington vil ta kontakt med amerikanske myndigheter. Vi vil formidle hvilken interesse dette har i Norge og uttrykke den bekymring vi har sett i Norge de siste dagene. Det oppfattes som lite tillitsvekkende at det skal ha foregått overvåkning høyt oppover i det politiske systemet, sier Solberg.

Statsministeren understreker samtidig at hun ikke har informasjon som tilsier at norske myndighetspersoner skal være overvåket.

- Det er ikke noe som tilsier at det foregått slik overvåkning, men vi har interesse av å vite mer om dette, sier Solberg.

- Uakseptabelt

Både statsminister Erna Solberg og justisminister Anders Anundsen har tidligere gjort det klart at Norge mener det er uakseptabelt dersom det er riktig at USA har drevet overvåkning av sine allierte.

I forrige uke ble det kjent NSA har overvåket telefonsamtalene til 35 statsledere, blant dem Tysklands forbundskansler Angela Merkel. Dette skal NSA ha gjort etter å ha fått numrene fra et av departementene i den amerikanske regjeringen.

Opplysningene kommer frem i en hemmelig notat som Edward Snowden har lekket til den britiske avisen The Guardian. I notatet oppfordrer NSA høytstående embetsmenn i flere departement til å dele sine telefonlister med NSA. Oppfordringen gikk ut til blant annet Det hvite hus, Utenriksdepartementet og Forsvarsdepartementet.

Numrene skulle NSA bruke til å legge til viktige utenlandske politikere til sitt overvåkingssystem.

Mer om

  1. Edward Snowden-lekkasjene

Flere artikler

  1. Slik jobber Norge for å avsløre USAs spioner

  2. Her nekter Obama å svare på om han visste om spionasjen

  3. Norge og USA i flere spion-møter

  4. The Guardian: NSA avlyttet 35 statsledere

  5. Justisministeren taus om overvåkning

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder