FÅR ENDELIG NORSK PASS: Agnes og Elliot (begge 5) hadde mistet sine norske statsborgerskap fordi de også er australske statsborgere. Foto: PRIVAT
FÅR ENDELIG NORSK PASS: Agnes og Elliot (begge 5) hadde mistet sine norske statsborgerskap fordi de også er australske statsborgere. Foto: PRIVAT

Tvillingene Agnes og Elliot (6) endelig norske ...igjen!

INNENRIKS

Tvillingsøstrene Agnes og Elliot, som ble fratatt sine norske pass i Australia, kan endelig flytte hjem.

Publisert:

- Vi fikk gratulasjon og vedtak fra UDI i dag med de gledelige nyhetene. Vi kan nesten ikke tro det er sant! Endelig er alle tre jentene våre norske igjen! sier Nina Sivertsen til VG.

Hun er født og oppvokst i Farsund, men har de siste årene bodd og studert i Australia. Sammen med sin australske mann, Gregg Considine, har hun fått tre barn: Milla (7) og tvillingene Agnes og Elliot (6).


Den 25. juli i fjor skrev VG den utrolige historien om at Sivertsen ikke fikk ta med seg familien hjem til Norge - fordi Utlendingsdirektoratet (UDI) hadde fratatt tvillingene sine norske statsborgerskap.

Grunnen var paradoksalt nok at seksåringene er født i Norge.

Storesøster Milla, som er født i Australia, er både norsk og australsk statsborger. Da tvillingene ble født i Norge ett år senere var foreldrene sikre på at det samme gjaldt for dem.

BAKGRUNN: Sjokk-avslaget (krever innlogging) .

Norsk skole

Forskjellen virker nemlig uvesentlig: Foreldrene måtte i tvillingenes tilfelle sende dokumentasjon til australske myndigheter om at de ble født i Norge. Dette oppfattet UDI som en søknad om australsk statsborgerskap - og dermed mistet jentene retten til å være norske.

I to år har Sivertsen ønsket å ta med seg familien hjem til Farsund, men siden hun ikke kvalifiserer til familiegjenforening var storesøster Milla den eneste som fikk være med. Tvillingjentene måtte bli igjen i Australia.

- Jeg føler rett og slett at vi er utestengt fra eget land, sa Sivertsen til VG i juli.


Etter at saken sto på trykk har familien opplevd mye støtte. Da den gledelige beskjeden kom i går begynte familien straks å planlegge flyttingen.

- Vi gleder oss til å vende nesen hjemover igjen, og har allerede begynt å legge flytteplaner, sier Sivertsen.

Nå starter prosessen med å søke om visum for ektemannen, og familien håper på å være på plass i Farsund innen skolestart i august.

Doble statsborgerskap

- Jentene begynte nettopp i andre og tredje klasse her i Australia, men gleder seg til å begynne på norsk skole hjemme, sier hun.

Sivertsen sier det føles veldig trygt og godt at alle de tre jentene er norske statsborgere igjen.

- Vi vant over et veldig firkantet system, sier hun.
Sivertsen har spurt Agnes og Elliot om hva de synes om å få bli norske igjen.

- Agnes sa: «Endelig får vi reise hjem til Besta og Besten», og Elliot sa at hun gleder seg til å lage snømann.

Alle de tre barna har nå dobbelt statsborgerskap. Dette gjelder til de fyller 18 år. Da må de velge hvilket av statsborgerskapene de vil beholde.