AVVISER: – OSM Aviation er ikke part i den pågående konflikten mellom Norwegian og selskapets piloter, sier Espen Høiby. Foto:Magnar Kirknes,VG

Espen Høiby i full krangel med Parat

GARDERMOEN (VG) Bemanningsbyrået OSM tilbakeviser påstanden om at de skal ha ringt streikende Norwegian-piloter. Nå krever han at Parat dokumenterer påstandene.

  • Sverre Holm-Nilsen

Artikkelen er over fem år gammel

Tirsdag uttalte Norwegian Pilot Union at flere streikende Norwegian-piloter skal ha blitt kontaktet av selskapet som ledes av Espen Høiby.

Ifølge fagforeningen blir de truet med å takke ja, eller miste jobben.

STREIKER: Halvor Vatnar, leder for pilotforeningen i Norwegian. Foto:Trond Solberg,VG

– Vi er kjent med at OSM har brukt kvelden på å ringe rundt til piloter i Norge og Danmark for å tilby OSM-kontrakter. Tilbakemeldingene renner inn fra våre medlemmer, de sier unisont nei til disse kontraktene, uttalte Halvor Vatnar i NPU tirsdag kveld.

Norwegian avviste anklagene.

Full krangel om oppringinger

Nå har administrerende direktør i OSM også kommet på banen.

Han tilbakeviser påstandene på det sterkeste.

– OSM Aviation er ikke part i den pågående konflikten mellom Norwegian og selskapets piloter, og vi har selvsagt ikke kontaktet pilotene for å tilby dem jobb. At noen nå prøver å trekke oss inn i denne saken med totalt uriktige opplysninger er sterkt beklagelig og helt uten rot i virkeligheten, sier Espen Høiby.

Les også: Er du rammet av streik? Dette bør du gjøre.

Høiby mener Parat må legge frem dokumentasjon på påsatndene de kommer med.

– Jeg ser for øvrig at Skjæggerud i Parat påstår at de kan dokumentere at piloter er blitt kontaktet av OSM Aviation med tilbud om jobb. Denne påstanden virker totalt uforståelig for oss, og derfor vil vi be Parat om å legge frem den påståtte dokumentasjone, sier han til VG.

På spørsmål om hva Norwegian-sjef Kjos tenker om påstandene om at bemanningsselskapet OSM skal ha ringt pilotene på vegne av Norwegian med tilbud om ny kontrakt, svarte han følgende under onsdagens pressekonferanse.

– Jeg kan garantere at det er det rene falsum. Vi har ikke ringt en eneste Norwegian-pilot, og vi i Norwegian har i alle fall ikke gjort det.

Parat: Vi sjekker dokumentasjonen

Halvor Vatnar var opptatt i et møte, og ønsket ikke å uttale seg om saken da VG tok kontakt onsdag morgen.

Hans Erik Skjæggerud uttalte til VG onsdag formiddag at Parat mente at de kunne dokumentere at pilotene hadde blitt kontaktet.

VG purret på denne dokumentasjonen utover dagen.

– Informasjon om pilotene som er oppringt om nye ansettelseskontrakter ble først stadfestet av Svensk TV tirsdag kveld klokken 21:03, der de siterer leder i svensk pilotforening, Martin Lindgren, sier Arve Sigmundstad kommunikasjonssjef i Parat.

Lignende historier ble kort tid etter spred på sosiale medier og gjennom SMS-er til styret i NPU, opplyser han videre.

– Opplysningene fra svensk TV og sosiale medier vil bli undersøkt nærmere i møter NPU og Parat i dag har med pilotene på basene i Stockholm og København, sier Sigmundstad.

Martin Lundestad har foreløpig ikke svart på VGs henvendelser.

Leier inn ni fly

Norwegian har leid inn ni fly med mannskap fra utenlandske selskaper for å begrense skadene av streiken. Flyene er leaset med mannskap, såkalt «wet lease», og kommer fra Euro Atlantic fra Portugal, Smartlynx fra Latvia og danske DAT.

Følg streiken i VG Direkte: Disse utenlandsflyvningene er kansellerte.

Flyene skal brukes på Norwegians europeiske ruter. Onsdag ble totalt 650 piloter tatt ut i streik, og flyselskapet har varslet at alle onsdagens innenlandsflyginger i Norge, Sverige og Danmark innstilles.

– Det gjør vi for å ta vare på passasjerene våre. Pilotene bør tenke over at det er passasjerene vi lever av. Uten passasjerer er det ingen som har noe jobb å gå til, sier Lasse Sandaker-Nielsen, informasjonssjef i Norwegian til VG.

Fagforeningen Parat reagerer sterkt og mener streikebryteri er tatt til et nytt nivå.

Dette avviser kommunikasjonssjefen.

– Vi er på trygg juridisk grunn, sier han til VG.

Vil svarteliste

Flygerne i Norwegian har bedt det internasjonale flygerforbundet IFALPA om å svarteliste flygere som bidrar til streikebryteri, melder NTB.

Ifølge Parat skal Svensk Pilotförening som har sendt forespørselen til IFALPA.

IFALPA kan aktivt gå inn og advare sine medlemmer mot å fly for Norwegian så lenge konflikten pågår. Svensk Pilotförening har bedt om at flygere som bidrar til streikebryteri, blir svartelistet.

Halvor Vatnar, leder i Norwegian Pilots Union, har også sendt henstillinger til transportarbeiderorganisasjonene NTF, ETF og ITF.

Flere utenlandske flygerforbund har gitt uttrykk for støtte til Norwegian-flygernes krav, skriver NTB.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder