SKARPLADD: En pistol som dette, politiets tjenestevåpen, gikk av ved et uhell i Stavanger på tirsdag i forrige uke. Hylsteret skal ifølge politiet selv være blant de sikreste på markedet. Foto:Erlend Aas,NTB scanpix

Støttepartiene krever våpensvar fra justisministeren

Mener politi-bevæpningen er blitt permanent

Flere spørsmål er ubesvarte etter vådeskuddet i Stavanger. Nå vil Venstre og KrF ha svar.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Vådeskuddet viser bare litt av utfordringene knyttet til situasjonen vi er i. Det som i utgangspunktet skulle være ekstraordinært er nå blitt en normal situasjon, sier Kjell Ingolf Ropstad, justispolitisk talsperson i KrF, og sikter til politiets midlertidige bevæpning.

Tirsdag forrige uke kom en 24 år gammel kjenning av politiet seg over skranken i politihuset i Stavanger. I basketaket som fulgte fikk han fingeren ned i hylsteret til en av polititjenestemennene og fikk trukket av et skudd. VG avslørte søndag at dette var mulig fordi alt politi har skyteklare pistoler i hylstrene sine.

Dagen etter ble politiets midlertidige bevæpning forlenget ytterligere. Den 21. november i fjor åpnet justisminister Anders Anundsen første gang for midlertidig bevæpning av norsk politi. Det skulle gjelde i inntil fire uker, men er blitt forlenget en rekke ganger siden.

På ubestemt tid

SKEPTISK: KrFs Kjell Ingolf Ropstad, vil ha svar fra justisministeren. Foto:Jo Straube,VG

– Vi har alle tenkt at dette snart går over. Derfor har vi hoppet over forberedelsene som hadde vært helt nødvendige om vi skulle innført generell bevæpning på en tradisjonell måte. Basert på signalene fra regjeringen og Politidirektoratet, er det lite som tyder på at trusselnivået blir redusert med det første, sier Ropstad.

Derfor mener han at vi nå må ta en debatt om hva slags type bevæpning politiet skal ha, for at bevæpningen skal være forsvarlig.

Les også:Reagerer på væpnet politi i Stortinget

– Fordi vi kastet oss rundt og innførte bevæpning i fjor har vi hoppet over et viktig steg. Nå må vi undersøke om politiet har riktig utstyr og trening for å bære våpen daglig, sier Ropstad.

Politiets instruks med å ha patron i kammeret på tjenestevåpenet stammer fra før midlertidig bevæpning – da politiet kun hadde våpen i spesielle situasjoner.

Ropstad vil utfordre justisministeren på dette. Mandag sender han et skriftlig spørsmål til Anders Anundsen hvor han spør om våpeninstruksen vil bli endret som følge av at norsk politi nå bærer våpen daglig.

Våpenbruk vekker internasjonal oppsikt:Politiet skjøt to, traff ingen

Flere våpen

MÅ LÆRE: Iselin Nybø i Venstre mener politiet må ta svært alvorlig på hendelsen i Stavanger. Foto:Vidar Ruud,NTB scanpix

KrF får støtte av Iselin Nybø. Hun er Venstres justispolitiske talsperson.

– Det at justisministeren har forlenget den midlertidige bevæpningen så mange ganger gjør det ekstra viktig at han er på ballen i denne saken, sier Nybø.

Hun understreker at man ikke kan trekke for store slutninger ut av enkelthendelser, men at vådeskuddet i forrige uke er betegnende for problemene som oppstår ved generell bevæpning.

– Flere våpen betyr flere vådeskudd. Det må vi være klar over, sier hun.

Politiansatte:– Vi blir ikke hørt i våpendebatten

Taktiske hensyn

Uansett er det viktig for politiet å lære av hendelsen.

– Et uhell som det i Stavanger forutsetter at alle involverte går grundig gjennom hva som skjedde og hvordan vi kan unngå at det skjer igjen. Det inkluderer politistasjonen i Stavanger, Politidirektoratet og justisministeren, sier Nybø.

Hun mener også at politiets våpeninstrukser må gjennomgås.

– Det er ikke gitt at dagens løsning er den mest hensiktsmessige. Det må politiet finne ut av. Det finnes en rekke ting det er legitimt for politiet å hemmeligholde, men de må forvente at utstyret og bruken blir gjenstand for spørsmål, sier hun

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder