Rådyr herjet på Peppes-restaurant

Alida (15): – Jeg har leiet mange dyr etter hornene, så dette gikk veldig greit

Ekspert: – Rådyr kan stresse seg i hjel

Den firbente gjesten med gevir hoppet og stanget rundt seg, inntil Alida (15) tok saken i egne hender.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Rundt klokken 22.00 fredag fikk Peppes Pizza på Husnes i Kvinnherad kommune et nokså uvanlig besøk. Da valgte nemlig et rådyr å ta turen inn på restauranten.

– Jeg og noen venner skulle bare gå forbi restauranten, da vi plutselig så at det var mange som sto utenfor og tok bilder. Vi lurte på hva det var, og gikk bort. Da så vi et rådyr som hoppet rundt og stanget inn i vinduet, sier Edward Olsen (15) til VG.

Herjet i restauranten

Magni Gjuvsland, som jobber på pizzarestauranten, forteller til lokalavisa Kvinnheringen at rådyret først sprang rundt i uterestauranten, helt vill.

– Det hadde forvilla seg inn og var skikkeleg skremt. Dyret prøvde å hoppa over gjerdet, og sprang på vinduene. Vi som var der ute ble livredde da det kom mot oss og sprang inn, og da sprang det etter - inn i restauranten, sier Gjuvsland til lokalavisa.

Edward Olsen, som rakk å filme hendelsen, forteller at rådyret løp inn på kjøkkenet og herjet der en stund, før det sprang ut i restauranten igjen. Der fikk en handlekraftig 15-åring tak i rådyrets gevir, og førte det ut av restauranten.

– Det var mest latter, men også litt nervøse folk. Og folk syntes jenta som tok tak i rådyret var tøff, forteller Olsen til VG.

Han forteller at det er en del rådyr i området, men at det må ha gått et stykke for å komme seg til pizzarestauranten som befinner seg midt i Husnes sentrum.

RÅDYRHELT: 15 år gamle Alida Røysland Guddal visste råd da et rådyr forvillet seg inn på en Peppes pizza-restaurant på Husnes. Hun tok dyret i hornene, og leide det ut. Foto:PRIVAT,

– Jeg grep det i hornene

Det var 15 år gamle Alida Røysland Guddal som klarte å få dyret ut av restauranten.

Hun forteller til VG at hun var på pizzarestauranten sammen med en venninne. Jentene var akkurat ferdig med å spise da rådyret begynte å løpe rundt der inne.

– Det sprang rundt og stanget. På veien stanget det ned en lykt som hang der inne, så den knuste. Mange av dem som var der inne skrek at noen måtte gjøre noe, men alle bare satt og så på, forteller Guddal.

Dyret forvillet seg etterhvert inn på kjøkkenet. 15-åringen bestemte seg for å hjelpe dyret.

– Jeg gikk sakte mot det, for at det ikke skulle bli redd. Så raskt jeg klarte grep jeg rundt begge hornene, og klarte å få dyret mellom beina. Da hadde jeg kontroll på det, og kunne føre det ut, forteller hun.

– Strittet det imot, eller følgte dyret villig med?

– Det fulgte lydig etter. Dyret hadde ikke akkurat noe valg, smiler hun.

Vel ute av restauranten slapp Guddal taket.

– Rådyret løp avgårde nedover langs veien, og ble borte.

15-åringen forteller at hun er oppvokst på gård, og er vant til å håndtere kyr og kalver.

– Jeg har leiet mange dyr etter hornene, så dette gikk veldig greit. Jeg var ikke redd, slik mange andre var. Jeg var den minste på restauranten, men den eneste som gjorde noe, ler hun.

Rådyrekspert: Riktig håndtert

Atle Mysterud, rådyrekspert og professor i økologi ved Universitetet i Oslo, forteller til VG at han mener hendelsen ble riktig håndtert.

– Jeg tror det var riktig å gjøre, ja. Ettersom dyret hadde gevir, var det et voksent individ. Og dyr med gevir skal man jo være forsiktige med. Det er litt krefter i dem, sier han, men legger til at rådyr ikke er sterkere enn at en voksen person skal kunne ha kontroll på dem uten store problemer.

Han mener det viktigste i en sånn situasjon er å få dyret ut, for å korte ned stressperioden.

– Rådyr stresser seg veldig lett opp. Dersom et rådyr er sperret inne på et trangt rom, vil det løpe til det «sprenger seg». Det kan stresse seg i hjel ganske fort – det kan skje i løpet av en 15-20 minutter.

Ingen store ødeleggelser

Mattilsynet, politiet og viltnemnda ble kontaktet i etterkant av det uventede besøket. Men ifølge Håvard Hansen, driftsdirektør i Peppes Pizza, kom restauranten fra det i god behold.

– Nei, det ble ikke så store ødeleggelser. Men de ansatte der er nødt til å vaske ned og desinfisere restauranten i dag, og det tar jo tid, sier Håvard Hansen, driftssjef i Peppes Pizza AS, til VG.

– Så det ble ikke behov for noen rådyr restaurering i etterkant?

– Hehe, ikke en rådyr en, nei, sier Hansen.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder