REAGERER: Jan Egil Nilsen sier han ikke er kjent med vådeskuddet som skal ha truffet en campingvogn som sto parkert i nærheten av der han bor. Foto: PRIVAT Foto: ,

Spesialenheten: Politimann skjøt vådeskudd i campingvogn

Ilagt forelegg ** Nabo: Ble ikke informert

Da politimannen trakk tjenestevåpenet inne i lensmannskontorets garasje, ble det avfyrt et vådeskudd. Skuddet traff en campingvogn som sto parkert 40 meter unna.

Karna Buggeland Sælebakke
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Det kom ganske overraskende på meg, for jeg har aldri hørt noe om dette. Det er dumt når det er snakk om politiet. Hadde det vært en privatperson som var uheldig så hadde det vært annerledes, sier Jan Egil Nilsen, som bor like i nærheten, til VG onsdag kveld.

Hendelsen fant ifølge iFinnmark sted ved 16-tiden den 22. september i fjor, i en garasje tilhørende Tana lensmannskontor. Avisen har bedt om innsyn i forelegget fra Spesialenheten for politisaker.

Les også:Politimann trakk av foran speilet - skjøt gjennom to vegger

Ilagt forelegg

Vådeskuddet skal ifølge Spesialenhetens forelegg ha gått gjennom garasjeporten, over et parkeringsområde og en vei før det traff campingvognen.

Politimannen som avfyrte skuddet har blitt ilagt et forelegg på 10.000 kroner, subsidiært 20 dager i fengsel. Dette er samme forelegget en politimann fikk i Kristiansund for å ha trukket av foran et speil inne på politistasjonen, som VG omtalte tirsdag.

Ifølge avisen har polititjenestemannen vedtatt forelegget. Han skal ha tjenestegjort i Utrykningspolitiet på tidspunktet da hendelsen inntraff.

Politiet: Opplyste om skaden

Politiinspektør Stig Erling Einarsen sier til iFinnmark at personen som hadde vognen parkert ble opplyst om skaden, men ikke at det dreide seg om et skudd.

Nilsen sier at ingen av naboene ble opplyst om hendelsen.

– Jeg syns politiet burde kontaktet meg om at det hadde vært et uhell, sier han.

– Politiet ringte meg i dag etter at de hadde lest saken, og sa at jeg kunne komme opp på politistasjonen i morgen for mer informasjon. Jeg tror jeg tar en liten tur, forteller Nilsen til VG onsdag kveld.

Da VG kontaktet Østfinnmark politidistrikt onsdag kveld, ønsket de ikke å kommentere saken.

Les også: Politidirektøren mener ekspnering i media har økt faren for vådeskudd

Endrer våpeninstruksen

Hendelsen i Tana føyer seg inn i rekken av flere vådeskudd som har blitt kjent den siste tiden. Spesialenheten har etterforsket åtte saker der polititjenestemenn har løsnet ukontrollerte skudd de siste ti årene.

To av dem kom etter at midlertidig bevæpning ble innført i fjor. I tillegg vurderer Spesialenheten om de skal etterforske et tredje vådeskudd som ble avfyrt på Lillestrøm politistasjon i juni.

Avdekkingen av disse hendelsene har gjort at justisminister Anders Anundsen (Frp) vil endre dagens våpeninstruks.

– Vi kommer til å endre den gjeldende våpeninstruksen, så vi som departement får rapportering om vådeskudd. Fra før får vi andre hendelser, og jeg ser ingen grunn til at vådeskudd ikke skal være en del av det. Det er ikke bare fordeler med å ha et bevæpnet politi. Det kan skape utfordringer, men vi har et meget profesjonelt politi, og jeg har stor tillit til at de håndterer det på best mulig måte, uttalte Anundsen på en pressekonferanse onsdag formiddag.

Samtidig opplyste Anundsen at den midlertidige bevæpningen av politiet forlenges for sjette gang.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder