MDG ELSKER RAYMOND: I hvert fall er det Oslo Ap og Raymond Johansen som får forhandle med Rasmus Hansson og De grønne. Fabian Stang og Høyre er satt på sidelinjen. Foto: ,

De grønne i Oslo har bestemt seg

Ap vil holde på at de skal ha ordførerjobben selv

De grønne i Oslo har bestemt seg for hvilket parti de skal samarbeide med i Oslo: Det blir Ap og SV. Dermed tyder alt på et nytt styre i Oslo.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

VG skrev onsdag at alt tydet på at MDG skulle gå til Ap - og det får VG bekreftet at blir utfallet. Det er den politiske avstanden til Frp som ble avgjørende for partiet.

BLIDE, GRØNNE FJES: Bystyrerepresentant Harald Nissen, tidligere nasjonal talsperson for De Grønne, Hanna E. Marcussen, Oslo-leder Torkil Vederhus og førstekandidat i Oslo Lan Marie Nguyen Berg. Foto: Frode Hansen , VG

– Vi valgte å starte forhandlingene med Ap og SV fordi vi tror det er de partiene vi får mest gjennomslag med, sier bystyrerepresentant Lan Marie Nguyen Berg for MDG til VG.
Hun forteller at partiet også har hatt gode samtaler med Høyre.

– Men et samarbeid med Høyre fordrer budsjettsamarbeid med Frp, og det tror vi ville blitt vanskelig, sier hun.

– Hvor hardt vil dere kjempe for å få ordførervervet?

– Det viktigste for oss er å få gjennomslag for politikken vår. Vi kommer til å prioriterer det, og ønsker ikke å starte de konkrete forhandlingene gjennom media, sier Nguyen Berg.

Krever en grønnere by

– De Grønnes visjon er å gjøre Oslo til verdens beste klima- og miljøhovedstad, og sikre at Oslo blir en nullutslippsby innen 2030. Dette handler om politisk vilje, sier Lan Marie Nguyen Berg, bystyrerepresentant for De Grønne i Oslo, i en uttalelse sendt til VG.

– De som vil ha vår støtte, blir nødt til å levere politikk for renere luft, lavere klimagassutslipp, grønnere byrom og et kraftig løft for gående, syklende og kollektivreisende, fortsetter hun. (Les hele pressemeldingen fra MDG i bunnen av saken).

Ap-Raymond måtte vente

Aps byrådslederkandidat Raymond Johansen sier til VG at han har ventet i spenning på svaret fra De grønne:

– Jeg fikk nettopp vite det selv. Jeg er utrolig fornøyd for å få sjansen til å starte forhandlinger med MDG og SV, og er veldig ydmyk. Det er en stor oppgave, sier Raymond Johansen til VG.

– Er du overrasket over at det tok MDG så lang tid å bestemme seg?

– Det har jeg stor respekt for. De er et nytt parti. Det skal forhandles, men jeg er veldig sikker på at vi greier å lykkes. Har veldig god tro på at vi skal kunne legge fram en politisk erklæring før 21. oktober.

Vil fortsatt ha ordføreren

Nå er spenningen knyttet til hvem som får ordførervervet i Oslo: Ap sa på valgnatten at de mener de som det største partiet skal få ordføreren.

– Jeg vil ikke starte prosessen med annet enn å si at ser fram til forhandlinger om politikk og posisjoner. Men jeg står for det jeg har sagt, som er at vår posisjon er at det største partiet bør ha ordføreren, sier Johansen.

– Hvor snart er du klar til å ringe rundt og tilby jobber som byråd i Oslos «byregjering»?

– Vi skal forhandle om politikken først. Så kommer posisjoner etter det.

DELTOK IKKE: MDGs ordførerkandidat Shoaib Sultan har ikke deltatt i partiets forhandlingsutvalg. Foto: Eskil Wie Furunes , VG

MDGs ordførerkandidat Shoaib Sultan er omstridt. Før valget forsøkte han i et intervju med VG å avklare sitt syn på homofili ved å fortelle at han har mange homofile venner, men ville ikke si hans personlig mening om hvcorvidt det var å anse som «en synd». Det følte han seg presset til å avklare noen dager senere.

VG vet at det er mer sannsynlig at MDG får posten som byråd for miljø- og samferdsel, enn ordførervervet.

Dersom Ap må gi fra seg ordførerjobben er trolig SVs Marianne Borgen en mer sannsynlig kandidat. Borgen forteller til VG at hun er glad for at MDG vil samarbeide med venstresiden i byen.

– Dette gir oss gode muligheter for en grønnere politikk. Velgerne har gitt oss mandat til å endre Oslo. Nå forventer vi tøffe forhandlinger, sier Borgen.

– Hvordan blir det å forhandle med et parti som stjeler så mange velgere fra SV?

– MDG tar velgere fra alle partier. Jeg er veldig glad for at de vil samarbeide med oss. Sammen kan vi blant annet kjempe om å gjøre noe med den helsefarlige luften i Oslo, sier Borgen.

Støtte fra Rødt

Rødt får etter det VG kjenner til ikke plass i byrådet, men vil være støtteparti for et Ap-ledet rød-grønt byråd:

Etter nyheten om at MDG er klare for forhandlinger med Ap og SV, skriver Rødt-leder Bjørnar Moxnes på Twitter at de rødgrønne trenger Rødt «for et handlekraftig flertall i bystyret».
– Vi er klare for å gi Oslo en ny politisk kurs, skriver Moxnes.

Høyre forsøkte å snu

Den sittende byrådslederen Stian Berger Røsland (H) sier at hans dør står åpen dersom MDG kommer på andre tanker senere:

– Jeg syns det er bra at det har kommet en avklaring , slik at de kan starte med forhandlinger om et politisk grunnlag. Så vil jeg ønske Ap, SV, Rødt og De Grønne lykke til med det jeg tror blir svært vanskelige forhandlinger, og jeg må si at jeg er spent på resultatet, sier Røsland.

– Hva skjer om de ikke blir enige?

– Vi har vært åpne for å snakke med dem, men respekterer deres valg. Skulle de komme på andre tanker, er vår dør åpen.

– Hva skjer om de kommer fram til en avtale?

– Så fall vil jeg og byrådet gå av innen bystyrets møte 21.oktober, sier Stian Berger Røsland.

Høyre sa flere ganger under valgkampen nei til samarbeid med MDG, men snudde på oppløpssiden. Spillet om Oslo-makten har nå pågått i ti dager, til tross for at Oslo Høyre langt på vei kastet kortene og ga fra seg initiativet til Ap allerede dagen etter valget.

For MDG har det vært viktig å vise at de forhandler med begge sider, mens Høyre har brukt prosessen til å presse MDG til å velge side.

Vanskelig E18-sak

Ett av de vanskeligste punktene i forhandlingene mellom Ap og MDG blir trolig planene om å bygge ut E18 vestover, noe MDG sier konsekvent nei til.

Oslo Ap tror partiene kan komme til enighet så lenge et nytt byråd ikke åpner for en E18-utbygging med mindre det er kollektivfelt, miljøfelt og sykkelfelt som bygges ut, og det legges begrensninger på biltrafikk i Oslo sentrum.

Oslo Ap er sikre på å få MDG med på laget, dersom det kan gis garantier for at utvidet kapasitet på E18 ikke betyr økte utslipp.

Bakgrunn: Slik vil Ap-Raymond styre Oslo

Her er hele pressemeldingen fra MDG

De Grønne går i forhandlinger med Ap og SV i Oslo

Miljøpartiet De Grønne går i dag inn i forhandlinger med Ap og SV om byrådsmakt i Oslo, etter en helhetlig vurdering. Politisk avstand til Frp er en viktig faktor for beslutningen.

– De Grønnes visjon er å gjøre Oslo til verdens beste klima- og miljøhovedstad, og sikre at Oslo blir en nullutslippsby innen 2030. Dette handler om politisk vilje.

– De som vil ha vår støtte, blir nødt til å levere politikk for renere luft, lavere klimagassutslipp, grønnere byrom og et kraftig løft for gående, syklende og kollektivreisende, sier Lan Marie Nguyen Berg, bystyrerepresentant for De Grønne i Oslo.

De Grønne har hele tiden vært tydelige på at de ønsker å snakke med høyresiden, venstresiden og sentrumspartiene.

– Vi har hatt gode samtaler med samtlige partier etter valget, og nøye vurdert

programmer og innsats i bystyret. Basert på dette og de mulige konstellasjonene i det nye bystyret, var det mest naturlig å innlede forhandlinger med Ap og SV, sier Nguyen Berg.

Partiet understreker at de har hatt konstruktive samtaler med H, V og Krf, men at dagens byråd vil være avhengig av FrP selv med De Grønnes støtte. Dette har vært en del av vurderingen.

– Både miljøpolitisk og i sosiale spørsmål er Carl I Hagen og FrP et parti det er krevende for oss å samarbeide med, sier Nguyen Berg.

Forhandlingsutvalget mener en konstellasjon med Ap og SV har potensiale til å gjennomføre en grønnere politikk i Oslo. Men etter årets miljøvalg ser vi allerede at alle partiene allerede beveger seg i grønnere retning.

– Vi tror SVs miljøengasjement og Aps vilje til å komme oss i møte, er et godt utgangspunkt for de videre forhandlingene, sier Nguyen Berg.

– Nå vil vi sette oss ned og diskutere. Først må vi ha en helhet på bordet som vi kan ta stilling til. Vi ser frem til positive og konstruktive forhandlinger, sier Nguyen Berg.

Miljøpartiet De Grønne påpeker at de ønsker sterkere samarbeid med miljøengasjerte partier i årene framover.

– Venstre og KrF har samarbeidet med oss i Trondheim, og Venstre samarbeider vi med flere andre steder. Muligheten for en sentrum-venstre-konstellasjon har også vært tema i samtalene vi har hatt i Oslo. Dessverre har både Venstre og KrF avvist dette i denne omgang.

Forhandlingene vil nå tas videre av De Grønne sitt forhandlingsutvalg i Oslo. Utvalget består av Nyguen Berg, Oslo-leder Torkil Vederhus, bystyrerepresentant Harald Nissen, og tidligere nasjonal talsperson for De Grønne, Hanna E. Marcussen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder