Bøhn var en helt for mange kreft-rammede

FORBILDE FRA SYKESENGEN: Karl Erik Bøhn oppnådde heltestatus også blant mennesker som jobber med kreft til daglig for hans åpenhet og ærlighet om kreften og døden. Foto: FRODE HANSEN/VG

- Han hjalp oss til å snakke vanlig om døden

Karl Erik Bøhn ble en helt for mange kreftsyke fordi han viste at det går an å snakke helt vanlig om døden, til og med ved hjelp av humor.

Artikkelen er over seks år gammel

Det mener både leder Anne Lise Ryel i Kreftforeningen og Eyrun Thune som står bak nettstedet kreftkamp.no.

Thune snakket en del med Bøhn, og mottok tre svært personlige innlegg fra ham til nettsiden sin - senest for en måned siden.

- Han ga andre mennesker som også levde med dødsbudskapet over seg, mot og håp. Han var ærlig om sin situasjon, men alltid med en godhet, og gjerne med humor, sier Thune til VG.

Ble kjent mot slutten

Hun mottok meldingen om at Bøhn var død, med stor sorg søndag morgen. De to utviklet et litt spesielt forhold på slutten av Bøhns levetid.

NÅDDE UT: Anne Lise Ryel i Kreftforeningen er takknemlig for at Karl Erik Bøhn var så åpen og ærlig om kreften og døden. Foto: Kreftforeningen

Han fortalte henne at i perioden 10.-12. oktober så visste han ikke om han kom til å makte mer. At han hadde vært langt nede mental.

- Men så sa han "Så slo tanken på unga inn, og jeg måtte bare klare det". Han fortalte at han mestret det på det verste ved å leve "fra sekund til sekund, fra minutt til minutt". Han var min helt, forteller Thune.

"Dans hver fredag her!"

Bøhn svarte gjerne hennes telefonoppringninger med varme og humor, og på en melding til han om han skulle på dans siden det var fredag, så svarte han fra sykehussengen: "dans hver fredag her!".

Thune bidro til at Bøhn skrev et svært mye lest innlegg på hjemmesiden hennes - som også ble publisert i VG.

Der gikk han løs på dødsbudskapet med følgende ord: Så gjør porten høy og døren vid, her kommer en med dårlig tid!

Hjalp mange

Leder Anne Lise Ryel i Kreftforeningen hyller også Bøhn for at han bidro til å alminneliggjøre kreft og død.

- Mange av oss har et litt anstrengt forhold til døden, og kan opptre litt keitete når vi snakker om det. Noen kreftsyke vet at det nærmer seg slutten, men vegrer seg for å fortelle om det, de er redd for å ta fra de nærmeste håpet. Karl Erik Bøhn har med sin åpenhet også om døden hjulpet mange til å snakke mer naturlig og vanlig om å dø, sier Ryel til VG.

En reise med opp- og nedturer

- Det betyr veldig mye at folk med et kjent ansikt er åpne om kreft. Folk har behov for å vite mer om det rent menneskelige - om hvordan det er å leve med kreft og stå i det. Om hvordan andre mennesker setter ord på opp- og nedturene, sier Ryel.

- At en person som er kjent forteller om dette, gjør at man når mye lenger ut enn ellers, legger hun til.

- Med Karl Erik Bøhn har vi fått være med på en reise med opp- og nedturer. Han har vist hvor brutalt kreft kan være, hvor blindt denne sykdommen rammer, avslutter lederen i Kreftforeningen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder