TUNGE TANKER: Mange unge tar kontakt med bekymringer om at de ikke vet hvor grensene går. Foto: IllustrasjonsfotoSarah Johannessen,

Dette spør barn og ungdom om: «Jeg har hatt et problem en stund. Pappa drikker»

Bufdir er bekymret for at unge ikke vet forskjellen på hva som er greit – og hva som er ugreit. Her er noen av spørsmålene unge har stilt dem.

  • Marie Kingsrød

Artikkelen er over fem år gammel

– Vi får mange spørsmål fra barn og unge som vi tenker er alvorlige. Det synliggjør at unge er usikre på hvor grensene går. Vi er overrasket over at unge er usikre på hva som greit og hva som ikke er greit når det gjelder krenkelser, vold og overgrep, sier direktør i Bufetat, Mari Trommald, til VG.

VG har redegjort for hvilke typer spørsmål Barne-, ungdoms og familiedirektoratet (Bufdir) får inn av unge. På topplisten er mobbing, problemer hjemme, alkohol i hjemmet, barnevern, seksuelle overgrep, vold, sjalusi, kjønnslemlestelse og sinne. Ifølge Bufetat får de stadig flere spørsmål som kan knyttes til grensesetting, og det å tørre å si nei.

Her er noen eksempler på noen spørsmål Bufdir får inn gjennom spørretjenesten Ung.no (ekstern lenke). Mange spørsmål baserer seg på at unge ikke forstår hva som er greit og hva som ikke er det.

Ps! Spørsmålene og svarene er noe forkortet.

Seksuelle overgrep

Spørsmål fra jente (11):

– Stebroren min tvang meg til å ha sex med ham.

«Pappaen min ble sammen med en dame som er supersnill. Hun har en sønn på 16 år. Sønnen er supersnill, jeg må liksom beskytte han fra mine plagsomme søsken, klenger litt på han jeg også, men det er bare hvis jeg er redd. Når jeg skulle se en film med ham, gikk han å låste døren til rommet hans.

Så begynte han å klå på meg, han dro av meg klærne mine. Jeg sa ingenting, så tok han av klærne sine og tvang meg til å runke ham. Jeg tør ikke si det til noen, jeg kan ikke anmelde det, det kan jeg ikke gjøre mot han. Hva skal jeg gjøre?»

Svar fra Ung.no:

«Jeg skjønner at du lurer på hva du skal gjøre. Han har blitt en slags stebror, men han høres ikke snill ut når han gjør dette. Han har begått tre lovbrudd og det er tre grunner til det. Han er 16 år og du er under den seksuelle lavalder. Du er under 14 år og det gjør handlingen veldig alvorlig og straffen strengere. Seksuell handling med en under 14 år har en minstetid på 3 år og kan straffes med fengsel i opptil 10 år.

Han er 16 år og burde vite at ingen skal misbrukes eller tvinges til seksuelle aktiviteter. I Norge er det ulovlig å tvinge eller presse.

Hadde han vært virkelig supersnill hadde han ikke låst døren og tvunget deg til å runke og å ha samleie. Dette høres ut som voldtekt i mine ører.

Han og du bør ikke være alene sammen i noe rom (hverken bil, båt, hus eller hytte) før deres foreldre kan garantere at du ikke skal brukes / misbrukes seksuelt av stebroren din. Han må passes på og følges opp. Det han har gjort er ikke vanlig å gjøre med søsken eller kjærester.

Det som skjedde er ikke ditt ansvar eller din skyld. Jeg vil som sagt anbefale deg å fortelle om dette til foreldrene dine og helsesøster.»

Mobbing

Spørsmål fra gutt (13) :

– Jeg har mistet mer og mer selvtillit av mobbingen

«Jeg har blitt mobbet siden 5. klasse. I 5–7 brydde jeg meg ikke så mye om de som baksnakket meg. Men siden den første dagen i åttende klasse har jeg mistet mer og mer selvtillit, jeg ble mobbet hele skoleåret. Det har stoppet nå da, siden jeg kontaktet administrasjonen.

Problemet nå er at jeg har meldt meg på kristen konfirmasjon, og gruer meg sånn til møtene, siden halve trinnet er der – og det er folk som misliker meg sterkt, og som har mobbet meg, laget rykter osv. Jeg gruer meg også til selve dagen, om jeg tør å gå inn i kirken når det er så mange folk der. Jeg gruer meg så forferdelig mye! Håper dere kan gi meg svar så jeg kan prøve å bygge opp selvtilliten min og det der.»

Svar fra Ung.no:

«Jeg synes ikke det er det minste rart at du gruer deg til konfirmasjonsforberedelser når det innebærer at du er nødt til å tilbringe enda mer tid med mennesker du ikke liker, og som mobber deg!

Jeg synes det er supert å høre at du har tatt kontakt med administrasjonen på skolen og at det i hvert fall virker som at ting har blitt bedre. Det kan jo hende at det kanskje kan være en idé å gjøre i forhold til konfirmasjonen også? Kan du ta kontakt med den eller de som har forberedelser til konfirmasjon og fortelle dem om hvordan du har det og har hatt det?

Det er heldigvis mye man kan gjøre for å bygge opp selvtilliten sin igjen. Noe av det som kan være til god hjelp, er å ha en eller flere støttespillere. Også er det mange som synes det kan være godt å komme til helsesøster. Videre for å bygge opp selvtilliten kan det være lurt å begynne å jobbe i det små. Gjør små forandringer i livet ditt som viser at du er bra nok og fortjener å ta plass, og ros deg selv for det du gjør. Begynn å holde blikket hevet når du går for eksempel.»

Problemer hjemme med alkohol

Spørsmål fra anonym:

– Fulle pappa ødelegger helgen min

«Jeg har hatt et problem en stund. Pappa drikker. Det er bare på fredagskvelder, da blir han drit full med mamma. Og hele lørdagen er pappa full fordi han ikke har lagt seg, men mamma er edru. På søndagen er begge to edru. Det ødelegger helgen min og hver fredag gruer jeg meg til lørdag. Han er ikke slem eller noe, det er bare at. han er jo full. Men nå orker jeg bare ikke mer.

Har pratet med mamma om dette flere ganger, og hun har pratet med pappa igjen. Jo da, det hjalp noen helger fremover, også var det på'n igjen. Jeg klarer rett og slett ikke prate med pappa om dette. Hver gang jeg prater med mamma, blir det ikke noe bedre. Vær så snill hjelp meg. Hva skal jeg gjøre? Jeg har aldri fortalt dette til noen andre, det klarer jeg ikke.»

Svar fra Ung.no:

«Dette er ikke noen ok situasjon å være i, og det påvirker deg mye. Det er tappert gjort at du har forsøkt å snakke med de om at dette er et problem, men det virker ikke som om det hjelper deg nå.

Det som er viktig for deg er å huske på i en slik situasjon er at det ALDRI er barnas skyld når foreldrene drikker for mye, og det er heller ikke barnas ansvar å hjelpe voksne til å slutte. Samtidig så skjønner vi at du gjerne vil hjelpe din far som du sikkert er veldig glad i. Du kan kanskje vise faren din det du har skrevet til oss og svaret vi gir.

Din fars alkoholmisbruk kan behandles, men han må selv innse at han trenger hjelp først. Det er svært vanskelig å hjelpe noen som ikke vil det selv. Den vanligste måten å søke hjelp for sitt alkoholproblem på kan være å bestille time på familiekontor for å få hjelp til å snakke med ham slik at forstår det. Man kan også bruke fastlegen, da må mamma og pappa være enige og interessert i å få hjelp.

Jeg synes du skal snakke med en voksen du har tiltro til, en i familien din, helsesøster på skolen din eller en lærer kanskje.»

Vold

Spørsmål fra gutt (14):

– Pappa sier han kommer til å knivstikke oss alle

«Vi er en familie som består av seks. Pappa pleier å slå oss og moren vår. Søstera mi har fortalt om dette til Barnevernet en gang, og de tok henne med seg. Etter en måned ville hun hjem igjen, og det skjedde. Pappa sier at hvis jeg forteller om dette til noen kommer han til å drepe oss alle. Han sier at han ikke er redd for politiet, og at han kommer til å knivstikke oss og stikke av etterpå.

Jeg og søsknene mine får ikke ukepenger i det hele tatt og vi får ikke det vi har lyst på. Vi bor nå under Utlendingsdirektoratet. Vi har fått midlertidig oppholdstillatelse. Jeg er redd for at hvis jeg, min storebror, min søster og lillesøsteren min og moren min blir kastet ut hvis vi ringer Barnevernet/politiet for da kan pappa komme etter oss å gjøre noe. Jeg trenger virkelig hjelp. Vær så snill å hjelp oss»

Svar fra Ung.no:

«I Norge er det ikke lov å slå eller true noen, særlig det å true barn blir sett på som veldig alvorlig og det er straffbart. Det er ingen som kommer til å kaste dere ut av landet hvis dere prater med barnevernet eller politiet. Du må kontakte barneverntjenesten og fortelle de akkurat hvordan dere har det hjemme og hva pappa gjør mot dere.

Det er viktig at både dere søsken og mamma kommer til et trygt sted der pappa ikke kan skade dere- det vil barneverntjenesten hjelpe dere med. Først og fremst er det veldig viktig at barneverntjenesten får vite hva som skjer hjemme hos dere slik at de kan hjelpe din mamma og dine søsken ut av denne ekstreme og alvorlige situasjonen. Dersom du synes det er vanskelig å prate med barneverntjenesten, ta kontakt med Alarmtelefonen for barn og unge på 116 111, det er gratis å ringe.»

Sjalusi og forhold

Spørsmål fra anonym:

– Jeg er sykelig sjalu. Det er en vond følelse

«Jeg er i et forhold som har vart i ett år. I det siste har jeg begynt å bli sykelig sjalu. Om kjæresten min drar ut, bare å setter seg på kiosken med noen venner, blir jeg så sjalu at det er latterlig. Jeg vil stole på han, men klarer ikke. De tidligere forholdene jeg har vært i har det ikke være noe bra i. De har løyet til meg, vært utro osv. Hvordan kan jeg greie å slutte å være så sjalu? Det er vond følelse.»

Svar fra Ung.no:

«Det er bra at du i alle fall innser at det er et problem – at du innser at det er du som er sjalu, og ikke han som gjør noe galt. For det første så tror jeg det blir bedre jo mer åpne dere er med hverandre. Hvis han forteller deg hvor han skal og hvem han skal være sammen med slipper du å bekymre deg for det. Hvis han i tillegg sender deg en melding mens han er der hvor han forteller deg hva de gjør og lignende kan det også hjelpe

Snakk med han om dette problemet ditt. Si at du tror det blir lettere for deg om han bare forteller deg mer. Det er fint om han kan fortelle deg det om en jente satt på fanget hans på en fest – selv om han vet at du ikke vil like det. Det er bedre å høre det fra han enn noen andre.

Når det er sagt vil jeg oppfordre deg til å prøve å ikke fortelle han om det hver gang du er sjalu. Prøv å holde det inni deg, og prøv å tenke rasjonelt.»

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder